Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μηνύσεις στους υπευθύνους της Πυροσβεστικής και της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας από τους...

Τις ποινικές ευθύνες των υπευθύνων της Πυροσβεστικής αλλά και...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Σίμος προσπαθεί να αποτρέψει την Αμαλία και...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Θεάσεις UFO πάνω από πυρηνικό σταθμό και σταθμό ατομικής ενέργειας στην Ινδία

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει το μυστήριο με τις θεάσεις UFO...

Ανδρέας Βγενόπουλος: Άγονο το «σφυρί» για τον πύργο στην Εκάλη του νεκρού...

Στα αζήτητα έμεινε η βίλα του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου,...

Ενα «διαμάντι» στην Αταλάντη!

Στην τελική ευθεία μπαίνει το Atalanti Hills, μια τεράστια τουριστική επένδυση στη Φθιώτιδα, με τρία ξενοδοχεία και 5.000 εξοχικές κατοικίες.

Παρέμενε στα χαρτιά για τουλάχιστον μία οκταετία, αφού η γραφειοκρατία, σε συνδυασμό με την αργοπορία των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, καθυστερούσε τη δημιουργία της μεγαλύτερης τουριστικής επένδυσης που έχει προβλεφθεί ποτέ για το νότιο άκρο της Φθιώτιδας.


Η απόφαση που πάρθηκε όμως πριν από λίγες ημέρες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής φαίνεται πως ανάβει το «πράσινο φως» στους επενδυτές που είναι έτοιμοι να κάνουν το όνειρό τους (αξίας τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ) πραγματικότητα.


Ηδη από το πρώτο εξάμηνο του 2014 οι εμπνευστές του Atalanti Hills θα μπορούν να τοποθετήσουν το έργο τους σε στέρεες βάσεις, αφού προβλήματα που μέχρι σήμερα φαίνονταν απροσπέλαστα, βρίσκουν (έστω και με καθυστέρηση) τις λύσεις τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι η εν μέρη αλλαγή του αρχικού επενδυτικού σχεδίου και της μελέτης, που θα συμφωνεί πλέον απόλυτα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις.


Οπως υπολογίζεται, το έργο στο τέλος του ίδιου χρόνου θα έχει καταφέρει να μπει στη φάση της κατασκευής και της υλοποίησης των πρόδρομων κατασκευαστικών εργασιών, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέο γύρο γραφειοκρατικών εμποδίων.


Σε πρώτη φάση η Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του υπουργείου συμφώνησε ως προς την Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ), η οποία αφορά την τουριστική αξιοποίηση της έκτασης στην εκτός σχεδίου περιοχή Εξαρχος του Δήμου Αταλάντης.


Ειδικότερα, με τον νόμο 4002/2011 ορίστηκαν η έννοια και οι προϋποθέσεις δημιουργίας Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, που δεν προβλεπόταν μέχρι πρότινος για τη συγκεκριμένη περιοχή. Βάσει του νέου αυτού δεδομένου, ο επενδυτικός όμιλος έχει υποβάλει σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει προσαρμοστεί πλέον στις ισχύουσες προϋποθέσεις.


Από την άλλη, βάσει του νόμου 4030/11 προβλέπεται ότι το 20% δημόσιων δασών και δασικών εκτάσεων μπορεί πλέον να οικοδομηθεί με την κατασκευή συνοδευτικών εγκαταστάσεων σε τουριστικές υποδομές για αθλητικές χρήσεις. Μοναδική προϋπόθεση είναι η συνολική προς αξιοποίηση έκταση να είναι μεγαλύτερη των 3.000 στρεμμάτων.


Η εταιρία Λοκρός Μονοπρόσωπη ΕΠΕ παρουσίασε το 2005 την τουριστική επένδυση Atalanti Hills, που φιλοδοξεί να δημιουργήσει στην περιοχή έναν ποιοτικό τουριστικό προορισμό για όλον τον χρόνο. Την εταιρία απαρτίζουν η Europa Capital, εκ των μεγαλύτερων διεθνών επενδυτικών οργανισμών ακινήτων στην Ευρώπη, που έχει επενδύσει πάνω από 5 δισ. σε δεκαεπτά ευρωπαϊκές χώρες, και η Prufrock Investments, επενδυτική με σημαντική εμπειρία σε project διαφόρων κλάδων, που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα και διεθνώς.


Το Atalanti Hills θα βρίσκεται στο νότιο άκρο της Φθιώτιδας, στα σύνορα με τη Βοιωτία, σε ιδιωτική έκταση. Απέχει περίπου 1 χλμ. από την κοινότητα Εξάρχου στα βόρεια και σχεδόν εφάπτεται του συνόρου με τη Βοιωτία (Δήμος Ορχομενού) στα νότια.


Οπως αναφέρει στην «Espresso της Κυριακής» ο δήμαρχος Λοκρών Νίκος Λιόλιος, αμέσως μετά την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το υπουργείο και τη δημοσίευσή της στο Φύλλο της Κυβερνήσεως, σειρά έχει η κατάθεση των οικοδομικών αδειών.


«Το έργο το θέλουμε όλοι και το έχει ανάγκη και η περιοχή. Θα ωφεληθεί πολύ η τοπική οικονομία, ενώ θα μειωθεί αισθητά και η ανεργία μας. Η συμφωνία που έχουμε κάνει με τον επενδυτικό όμιλο είναι ότι το 50% τουλάχιστον των θέσεων θα καλυφθούν από ανέργους της περιοχής» εξηγεί ο δήμαρχος και προσθέτει:


«Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, φιλικό προς το φυσικό περιβάλλον, που παρόμοιό του στην Ελλάδα δεν θα έχει γίνει ξανά. Ο δήμος μας έχει κινηθεί πολύ γρήγορα, ώστε να πάρει τις αποφάσεις που απαιτούνταν για τη δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Από κει και πέρα χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία».


Με πάρκα, γήπεδα και water park


Το έργο, έκτασης 12.500 στρεμμάτων, περιλαμβάνει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων, 5.000 τουριστικές κατοικίες, τρία γήπεδα γκολφ (τα μεγαλύτερα της Ευρώπης), ακαδημία γκολφ, δεκατρία γήπεδα τένις, ακαδημία τένις, δύο spa, ιππικό κέντρο, water park, ελικοδρόμιο, παιδότοπο, ανοιχτό αμφιθέατρο 700 θέσεων, βοτανικό λόφο 700 στρεμμάτων, βιολογικές καλλιέργειες 1.000 στρεμμάτων, βιολογικές εκτροφές, μικρής κλίμακας παραγωγή και συσκευασία βιολογικών προϊόντων (ελαιόλαδο, ελιές, αρώματα, αρωματικά φυτά, μέλι, κρασί, τυρί κ.ά.), 45 χλμ. μονοπάτια, καθώς και παρατηρητήριο πουλιών. Το έργο, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, θα ολοκληρωθεί σε χρονικό ορίζοντα 15-20 χρόνων και οι συνολικές θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα φτάσουν τις 7.000.


Τα κτίρια καλύπτουν περίπου το 3% της έκτασης, ενώ ο συντελεστής δόμησης είναι 7%. Το 60% της έκτασης παραμένει ως έχει ή καλλιεργείται, ενώ το συνολικό πράσινο ανέρχεται στο 90% της έκτασης. Στις ενεργειακές ανάγκες του έργου περιλαμβάνονται η θέρμανση των χώρων, το ζεστό νερό χρήσης και η ψύξη των ξενοδοχείων και των άλλων εγκαταστάσεων.


Η ικανοποίηση των αναγκών αυτών θα βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη χρήση ηλιακής ενέργειας, ενώ εξετάζεται σοβαρά η λύση της καύσης αποβλήτων και η γεωθερμία.


ΘΑΝΟΣ ΜΑΚΡΟΓΑΜΒΡΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Το δυσβάσταχτο κόστος για τις σειρές οδηγεί τα τηλεοπτικά κανάλια στις… πρόχειρες λύσεις των realities και talent shows

Τέλος εποχής για την πανάκριβη και ποιοτική εγχώρια μυθοπλασία,...