Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μοντέλο σε καμπάνια η «κυρία Πιτ»

Βουτιά στον χώρο της μόδας έκανε η σύντροφος του...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του...

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Άγριο κράξιμο στην Κιμ Καρντάσιαν για το fake μακροβούτι

Πάλι καλά που η Κιμ Καρντάσιαν δεν καρφώθηκε με...

Γιάννης Ευαγγελίδης: Ο αρχηγός της Αστυνομίας του Φώσκολου στο «Καλημέρα ζωή» αναπολεί...

«Η δουλειά κάνει τους άντρες». Αυτός είναι ο τίτλος...

Κακοποιημένες ψυχές

Η δράση του Χαμόγελου του Παιδιού και του ΙΕΚ ΑΚΜΗ για τα αυξανόμενα κρούσματα που χτυπάνε «κόκκινο»!


Τι δηλώνει το γεγονός ότι οι καταγγελίες σοβαρών περιστατικών κακοποίησης παιδιών, που δέχτηκε η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, αυξήθηκαν κατά 62% σε σχέση με το 2012; Και μάλιστα ότι σε ποσοστό 92,5% δράστες είναι οι γονείς και σε ποσοστό 98% η καταγγελία είναι ανώνυμη; Για το Χαμόγελο του Παιδιού και το ΙΕΚ ΑΚΜΗ τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία δηλώνουν φανερά την ανάγκη συστράτευσης και δυναμικής εκστρατείας κατά του φαινομένου. Αυτό ακριβώς δηλαδή που έκαναν αναλαμβάνοντας δράση και στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης.


Ο συμβολικός περίπατος που πραγματοποιήθηκε στις 19 Νοεμβρίου στο Πεδίον του Αρεως, με τη συμμετοχή των ανθρώπων του Χαμόγελου του Παιδιού, των σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, πολλών εθελοντών, αλλά και καταξιωμένων ηθοποιών, παρουσιαστών και καλλιτεχνών έστειλε το μήνυμα «Γιατί δεν αντιδράς;» προς κάθε κατεύθυνση. Κάθε βήμα ήταν αφιερωμένο στα 1.151 παιδιά (αύξηση 66% σε σχέση με πέρυσι) που είναι δεδομένο ότι φέτος έχουν υποστεί κακοποίηση, αλλά και στις χιλιάδες ακόμη περιπτώσεις που παραμένουν άγνωστες.


Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε στο αμφιθέατρο «Οδυσσέας Ελύτης» του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Το Χαμόγελο του Παιδιού αποκάλυψε την ωμή πραγματικότητα στην αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών. «Ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά με περιστατικά κακοποιημένων παιδιών και προσπαθούμε να τους εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Τα στοιχεία που παρουσιάσαμε σήμερα, δυστυχώς, δεν είναι απλοί αριθμοί. Πίσω από κάθε αριθμό υπάρχει ένα παιδί. Και πίσω από κάθε παιδί κρύβεται και μια τραγική ιστορία. Η αντίδραση όλων μας είναι η λύση για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο μέλλον για τα παιδιά» τόνισε ο πρόεδρος του οργανισμού Το Χαμόγελο του Παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος.


Από τη μεριά του, ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, πρόεδρος του εκπαιδευτικού ομίλου ΑΚΜΗ επισήμανε: «Το σύνθημά μας “Γιατί δεν αντιδράς;” ευελπιστεί να κινητοποιήσει δραστικά τον καθένα μας. Ο όμιλος παρακολουθεί, καταγράφει και αντιδρά δίνοντας πρώτος το “παρών” και το παράδειγμα».


Μεταξύ των επωνύμων που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στην κινητοποίηση ήταν η Κάρμεν Ρουγγέρη, η Ρένια Λουιζίδου, η Σίσσυ Φειδά, αλλά και ο Σωκράτης Αλαφούζος, του οποίου η ταινία μικρού μήκους «Ο μικρός βασιλιάς» είναι αφιερωμένη στις επιπτώσεις της κακοποίησης στη ζωή ενός ανθρώπου.


«Είναι προσωπική ευθύνη του καθενός να κοιτάξει το παιδί που κρύβει μέσα του, να μην κακοποιεί τον εαυτό του για να μπορέσει να γίνει καλύτερος άνθρωπος και να γίνει καλύτερη και η κοινωνία μας. Το παρελθόν του καθενός είναι πίσω του, αλλά το μέλλον είναι μπροστά του» είπε χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης και ηθοποιός.


Τα συγκλονιστικά στοιχεία


Η ανάλυση των 596 καταγγελιών που έγιναν από την πρώτη ημέρα του έτους έως και τα τέλη Οκτωβρίου οδηγεί σε συγκλονιστικά συμπεράσματα:
– Οι δράστες: Στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι οι γονείς! Στο 36% των περιπτώσεων και οι δύο, στο 38% η μητέρα (!), ενώ στο 18,5% ο πατέρας. Μόνο στο 7,5% οι δράστες δεν είναι οι γονείς.
– Τα θύματα: Τέσσερα στα δέκα παιδιά είναι προσχολικής ηλικίας, με αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα εκείνη των 7 έως 12 ετών. Η πιο συχνή μορφή κακοποίησης είναι η σωματική -σχεδόν μία στις δύο περιπτώσεις-, φαινόμενο που παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 83% σε σχέση με πέρυσι! Εξίσου συχνή είναι και η παραμέληση – εγκατάλειψη, που παρουσιάζει φέτος αύξηση της τάξης του 55%.
– Οι παρεμβάσεις: Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στο 73% των περιπτώσεων που ερευνήθηκαν με επιτόπια παρέμβαση διαπιστώθηκε η ανάγκη τα παιδιά να απομακρυνθούν αμέσως από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Από τα 166 παιδιά που κινδύνευαν τα 21 μεγαλώνουν στα σπίτια του οργανισμού Το Χαμόγελο του Παιδιού.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Θύμα και… η αδελφή της Μηλιού – Η υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού από τον σύντροφό της

Την ώρα που το πανελλήνιο προσπαθεί να συνέλθει από...

Οσα έγιναν στο παρασκήνιο και οδήγησαν στο… διαζύγιο του Mega από την Ελένη Μενεγάκη

Τη στιγμή που γίνεται μεγάλος ντόρος στα δημοσιογραφικά γραφεία...

Νίκος Αποστολόπουλος: «Η Φαίη Σκορδά είναι σαν τους αναστενάρηδες, λες και περπατάει σε αναμμένα κάρβουνα»

Ο Νίκος Αποστολόπουλος παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Mega...

Φίλος «οχιά» και δολοφόνος του άτυχου καρκινοπαθούς Γερμανού στην Κρήτη

Τον δρόμο για τη φυλακή πήρε χθες, μετά την...

Η τοποθέτηση Παπανώτα περί κακοποίησης και η αντίδραση Κασσελάκη

«Καλύτερα να μασάς παρά να… πολυμιλάς» είναι η φράση...

«Βράζει» η Νίσυρος με την αποκάλυψη πως δημόσιος υπάλληλος παρέσυρε αγόρια ηλικίας 10-15 ετών

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη πως ο αρχαιοφύλακας του μουσείου...

Το Open είναι… ανοιχτό για τους «Παγιδευμένους»

To Open θέλει τον δημοφιλή ηθοποιό Μιχάλη Λεβεντογιάννη στους κόλπους...