Καθυστερεί η θεραπεία από διάσειση!

Αρκετοί μήνες χρειάζονται για την πλήρη αποκατάσταση.

Την προσοχή γιατρών και ασθενών εφιστούν επιστήμονες στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη διάσειση, καθώς ανακάλυψαν ότι η βλάβη που προκαλείται εξαιτίας της μπορεί να διαγνωστεί ακόμη και αρκετούς μήνες μετά την ανάρρωση.


Τη διαπίστωση έκαναν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, οι οποίοι συνέκριναν τον εγκέφαλο 50 ατόμων που είχαν πάθει ήπια διάσειση και άλλων 50 που δεν είχαν υποστεί το παραμικρό χτύπημα στο κεφάλι. Αρχικά τα προβλήματα που είχαν προκύψει είχαν να κάνουν με τη μνήμη, ενώ υπήρχαν επίσης πονοκέφαλοι και ζαλάδες που εξαφανίστηκαν έπειτα από μερικές εβδομάδες.


Ο εγκέφαλος


Υστερα από διάστημα τεσσάρων μηνών ωστόσο οι επιστήμονες έβλεπαν ότι υπήρχαν ακόμα διαφορές στη ροή του υγρού του εγκεφάλου, γεγονός που σήμαινε ότι ο εγκέφαλος των ατόμων που είχαν υποστεί διάσειση δεν είχε θεραπευθεί πλήρως. Αυτό τους οδήγησε να συγκρίνουν τις συνέπειες της διάσεισης με εκείνες που επιφέρει ένα έγκαυμα, τα συμπτώματα του οποίου εξαφανίζονται πολύ πριν από την πλήρη αποκατάσταση του ιστού.


Οπως εξήγησε στο BBC ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Andrew Mayer, διαπιστώθηκε πως το γεγονός ότι οι ασθενείς αισθάνονται πολύ καλύτερα δεν σημαίνει ότι έχουν ολοκληρωθεί η ανάρρωση και η αποκατάσταση της βλάβης.


Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Neurology», ακόμη μεγαλύτερη προσοχή θα πρέπει να δείχνουν οι αθλητές, οι οποίοι συνήθως επιστρέφουν στις προπονήσεις και στους αγώνες πολύ νωρίτερα από ό,τι πρέπει. «Στις ΗΠΑ οι αθλητές που παθαίνουν διάσειση μένουν εκτός αγωνιστικού χώρου για διάστημα μιας εβδομάδας ή δέκα ημερών, επειδή αυτό είναι το διάστημα που οι άνθρωποι δείχνουν και αισθάνονται καλύτερα» είπε ο δρ Mayer.


«Ωστόσο ο χρόνος αυτός φαίνεται ότι είναι μικρός, αφού είναι πλέον σαφές ότι δεν αρκεί για να επανέλθει ο ιστός σε φυσιολογική κατάσταση». Τόνισε δε ότι τα στοιχεία δείχνουν πως τα πολλαπλά μικρά τραύματα που προκύπτουν σε μικρό διάστημα έχουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι ένα μεγαλύτερο χτύπημα.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ