Ποιους τρομάζει η Γαβριέλα

Η Πωλίνα Γκιωνάκη ανεβάζει στο σανίδι τη ζωή της διάσημης ιερόδουλής.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται μεγάλα ονόματα της πολιτικής, δημοφιλείς καλλιτέχνες και γνωστοί επιχειρηματίες με τη θεατρική παράσταση που θα ανεβάσει η Πολύνα Γκιωνάκη και είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της θρυλικής εταίρας Γαβριέλλας. Πρόκειται για τη διάσημη «Μαντάμ Ορτάνς» της Αθήνας, της οποίας το στέκι στην οδό Μάρκου Ευγενικού 14 στον Λυκαβηττό ήταν must στον ανδρικό πληθυσμό της Ελλάδας για πέντε δεκαετίες και το είχαν επισκεφθεί αμέτρητοι άντρες όλων των κοινωνικών στρωμάτων.


Στην παράσταση «Γαβριέλλα και Ζουζού, οι γαλαζοαίματες πόρνες των Αθηνών», που ανεβαίνει στις 5 Δεκεμβρίου στο Αγγέλων Βήμα, η κόρη του αείμνηστου κωμικού Γιάννη Γκιωνάκη έχει ετοιμάσει μια τολμηρή δουλειά που θα κάνει να χάσουν τον ύπνο τους πολλοί επώνυμοι. Κι αυτό γιατί η ηθοποιός είτε τους αναφέρει ονομαστικά είτε «φωτογραφίζει» μέσα από τα κείμενά της τα… καμώματά τους με την πιο δημοφιλή ιερόδουλη που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα.


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Espresso», η Πολύνα Γκιωνάκη από την πρώτη στιγμή που καταπιάστηκε με την έρευνα και τη συγγραφή του έργου δέχτηκε παρεμβάσεις από το περιβάλλον ενός πολύ γνωστού πολιτικού (και πρώην υπουργού) και ενός αγαπημένου πασίγνωστου τραγουδιστή (με τα μουσικά ακούσματα του οποίου μεγάλωσαν γενιές και γενιές) προκειμένου να μην αναφέρει στην παράσταση τα ονόματά τους.


«Ναι, είναι αλήθεια ότι μόλις έγινε γνωστό πως ετοιμάζω μια παράσταση για τη Γαβριέλλα κάποια άτομα μου έστειλαν μηνύματα, μέσω κοινών γνωστών μας, για να μην κάνω καμία αναφορά στα πρόσωπα τους» μας λέει η ίδια και συνεχίζει: «Ο ένας είναι πολύ γνωστός πολιτικός και ο δεύτερος είναι διάσημος τραγουδιστής. Εν πάση περιπτώσει, δεν καταλαβαίνω γιατί όλος αυτός ο πανικός, αφού ελάχιστοι είναι οι άντρες που δεν έχουν πάει, έστω και μία φορά στη ζωή τους, με μία ιερόδουλη, πόσο μάλλον με τη Γαβριέλλα, η οποία επί σειρά ετών ήταν και… must!


Αλλωστε και η ίδια στην αυτοβιογραφία της με τίτλο “Εγινα πόρνη διότι εγεννήθην έτσι” ανέφερε ότι είχε πελάτες πρωθυπουργούς, υπουργούς, βουλευτές, βιομηχάνους, εφοπλιστές, καλλιτέχνες, εισαγγελείς. Μάλιστα ένας πελάτης της που υπηρετούσε τη Δικαιοσύνη την πήγαινε στο θέατρο, στην όπερα, στο Zonar’s, χαρακτηρίζοντας το πελατολόγιό της «το ανφάν γκατέ της Αθήνας».


Η ηθοποιός μάς αποκάλυψε πως κάποια ονόματα που η διάσημη εταίρα ανέφερε στην αυτοβιογραφία της (όπως του βιομηχάνου Παπουτσάνη της γνωστής σαπωνοποιίας) τα έχει συμπεριλάβει κι εκείνη στο θεατρικό. «Θα πρέπει να τονίσω ότι έχω κάνει πολύ μεγάλη έρευνα για τη ζωή της Γαβριέλλας συνομιλώντας με ανθρώπους που τη γνώρισαν, ήταν πελάτες της, αλλά και γείτονές της στην οδό Μάρκου Ευγενικού. Η παράστασή μου είναι μεν βασισμένη στη ζωή της, αλλά έχει και πολλά στοιχεία μυθοπλασίας. Πάντως δεν το κρύβω ότι με εξιτάρισε πολύ η προσωπικότητα της Γαβριέλλας, μιας γυναίκας με γαλαζοαίματη καταγωγή από τη Ρωσία, που μιλούσε πέντε γλώσσες, είχε κουλτούρα και ήταν πόρνη».


Τα πρώτα της βήματα, η κατασκοπία στην Κατοχή και ο φόνος λόγω ζήλιας του αδερφού της


«Aλό, αλό! Εδώ Γαβριέλλα. Μάρκου Ευγενικού 14. Δίπλα στην κολόνα της ΔΕΗ. Χτυπήστε, θα σας ανοίξω». Ο τηλεφωνητής της διάσημης εταίρας -με τη φωνή της να ενημερώνει τους πελάτες ακόμη και για το τι ακριβώς κάνει στο κρεβάτι και πόσο κοστίζει- έχει χαραχτεί στη μνήμη πολλών αντρών που ήταν φαν της.


Μιλάμε για μία «θεά του αγοραίου έρωτα», που έμαθε τα μυστικά του σεξ σε αμέτρητους νέους και κρατούσε ερωτική συντροφιά σε άντρες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών στρωμάτων, από τη δεκαετία του ’40, όταν έκανε τα πρώτα της βήματα ως πόρνη, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, που έφυγε από τη ζωή. Ενα πρόσωπο-φαινόμενο που απασχόλησε την κοινωνία και έγινε ακόμη και τραγούδι από τον Κώστα Καλδάρα.


Η Γαβριέλλα Ουσάκοβα, όπως είναι το ονοματεπώνυμό της, γεννήθηκε το 1916 στη Ρωσία και, όπως έλεγε, είχε γαλαζοαίματες καταβολές και τίτλους ευγενείας. Στην αυτοβιογραφία της που κυκλοφόρησε από τον Κέδρο το 1980 με τον τίτλο «Εγινα πόρνη διότι εγεννήθην έτσι», η διάσημη εταίρα εξηγεί ότι δεν την οδήγησε κανείς στο να ακολουθήσει το αρχαιότερο επάγγελμα, απλώς λάτρευε τους άντρες και, βέβαια, τον αγοραίο έρωτα. Μάλιστα, όταν ήταν πέντε χρόνων, στο καράβι που την έφερνε από τη Ρωσία στην Κωνσταντινούπολη είχε την πρώτη της ερωτική επαφή με έναν Τούρκο, από τον οποίο πληρώθηκε με ένα πεντόλιρο.


«Κανένα απολύτως παράπονο δεν έχω, ούτε από την κοινωνία ούτε από κανέναν. Πώς να το εξηγήσω, από μικρή τον ήθελα τον άντρα, τον λιγουρευόμουνα» είχε πει σε συνέντευξή της. Επίσης δεν είχε κρύψει ότι ζήλευε πολύ τον αδερφό της. Στο καράβι, όταν παιδάκι ερχόταν από την Κωνσταντινούπολη στον Πειραιά με τη μητέρα της, έσπρωξε το καρότσι του αδερφού της για να πέσει στη θάλασσα, με αποτέλεσμα ο μικρός να πνιγεί! «Είπαν ότι το καρότσι γλίστρησε σε μία μπανανόφλουδα, αλλά μόνο εγώ ήξερα πως δεν ήταν ατύχημα και είχα τύψεις συνειδήσεως για πολύ καιρό» αποκάλυψε στην αυτοβιογραφία της.


Οταν η Γαβριέλλα ήρθε στην Αθήνα, η μητέρα της και ο πατριός της τη σπούδασαν σε καλά σχολεία (έμαθε πέντε γλώσσες), αλλά από πολύ νέα άρχισε να ασκεί το επάγγελμα της πόρνης στο γνωστό στέκι της, σε ένα ιδιόκτητο οίκημα. Εκεί όπου το 1991, σε ηλικία 75 χρόνων, ούσα ακόμη εν ενεργεία πόρνη, βρέθηκε στραγγαλισμένη από άγνωστο έως σήμερα δράστη.


Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των γειτόνων της αλλά και ανθρώπων που τη γνώριζαν από κοντά, η Γαβριέλλα βοήθησε πολύ την Αντίσταση στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, αποκαλύπτοντας στους Ελληνες πολλά καίρια μυστικά, τα οποία της εκμυστηρεύονταν Γερμανοί πελάτες της. Λέγεται ότι πέρασε επισήμως την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου για να λάβει τιμητική διάκριση για τις υπηρεσίες της στη χώρα κατά της διάρκεια της Κατοχής. Επίσης έκανε πολλές φιλανθρωπίες σε φτωχούς ανθρώπους της γειτονιάς της και όχι μόνο. Η περιουσία που άφησε πίσω της, σύμφωνα με πηγές, ήταν 40 διαμερίσματα, καταθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών και δύο ή τρεις εξοχικές κατοικίες. Οσο για τους άντρες που πέρασαν από τη ζωή της, έλεγε πάντα ότι τους περιποιούνταν γιατί σεβόταν τα λεφτά που της δίνανε, ενώ για το «σπίτι» της τόνιζε πως δεν το έβλεπαν σαν μπορντέλο αλλά ως καταφύγιο παρηγοριάς.  


Οι γαλαζοαίματες πόρνες των Αθηνών


Στην παράσταση «Γαβριέλλα και Ζουζού, οι γαλαζοαίματες πόρνες των Αθηνών» η Πολύνα Γκιωνάκη υποδύεται τη διάσημη εταίρα (φορώντας κατάξανθη περούκα), ενώ ο τραγουδιστής της Λυρικής Σκηνής Πωλ Ζαχαριάδης ενσαρκώνει τη Ζουζού. Επίσης εμφανίζεται και ο Φώτης Λάμαρης, ο οποίος υποδύεται ένα από τα παιδιά που βοηθούσε η Γαβριέλλα, ενώ παράλληλα είναι και ο πιανίστας του έργου.


«Πέρυσι για ένα διάστημα είχα ανεβάσει τη “Γαβριέλλα” σε γνωστό μπαρ, αλλά η φετινή παράσταση είναι μία εντελώς διαφορετική και πιο ολοκληρωμένη δουλειά. Ο ρόλος της Ζουζού ανήκει στη σφαίρα μυθοπλασίας και τον πρόσθεσα για να δείξω τον χώρο του περιθωρίου. Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Φέρρη που σκηνοθέτησε με τον καλύτερο τρόπο την παράστασή μας, αλλά και τον Ανδρέα Μπέλη για τους υπέροχους φωτισμούς του» μας λέει η πρωταγωνίστρια και συγγραφέας του έργου. Η μουσική επιμέλεια του έργου είναι του Γιάννη Μιχαήλ, ενώ ακούγονται τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, της Σοφίας Βέμπο και του Αττίκ.


ΑΛΚΙΝΟΟΣ ΜΠΟΥΝΙΑΣ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

10χρονη κατήγγειλε την μητέρα της για ξυλοδαρμό – Εκείνη ισχυρίζεται το αντίθετο

Ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ερευνούν οι αστυνομικές αρχές στο Ηράκλειο...

Φόβος στην Φλώρινα για καθίζηση του εδάφους – Τι μαρτυρούν οι κάτοικοι (video)

Το χωριό Βαλτόνερα στην Φλώρινα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την σταθερότητα του...

Νέα «βόμβα» από τη Σοφία Μπεκατώρου! «Βίασαν ανήλικη συναθλήτριά μου»

Ακόμα μία... βόμβα μεγατόνων έριξε η Σοφία Μπεκατώρου με την κατάθεσή...

Έγκλημα στο Αγρίνιο: Γιαγιούλα μαρτύρησε στα χέρια «τεράτων»

Λίγες ώρες πριν βρεθούν πίσω από τα κάγκελα της φυλακής οι...

55χρονος γροθοκόπησε αστυνομικό που του ζήτησε να φορέσει μάσκα

Ένας 55χρονος άντρας χτύπησε αστυνομικό μετά από μια σύσταση που του...

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αγγελική Λάμπρη: «Δεν ήταν έτσι ο Περικλής Κονδυλάτος όταν ήμουν εκεί» (video)

Μία απρόσμενη επίσκεψη δέχτηκε σήμερα ο παρουσιαστής της εκπομπής «Καλό Μεσημεράκι», Νίκος Μουτσινάς.Στο πλατό του εισέβαλε ξαφνικά η πρώην παίκτρια του Survivor, Αγγελική Λάμπρη,...

Ελένη Μενεγάκη: Το σχόλιο του γιου της Άγγελου Λάτσιου στη φωτογραφία της!

Η Ελένη Μενεγάκη μπορεί τη φετινή χρονιά να έχει επιλέξει να απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας ωστόσο, δεν έχει παραμελήσει τους θαυμαστές της,...

Ηλίας Γκότσης: Οι αποκαλύψεις για το «Survivor» (video)

Ο Ηλίας Γκότσης πήγε καλεσμένος στην εκπομπή της Ιωάννας Μαλέσκου «Love it». Ο νικητής του δευτέρου κύκλου του «Survivor» σχολίασε όλα όσα συμβαίνουν στο...

Νίκος Πολυδερόπουλος: «Ήταν ξαφνικό το ότι θα τελειώσουν οι 8 Λέξεις» (video)

Στην κάμερα της εκπομπής «Happy Day» μίλησε ο Νίκος Πολυδερόπουλος. Ο ηθοποιός αναφέρθηκε στις «8 λέξεις» και αποκάλυψε, μεταξύ άλλων πως δεν θα βρίσκεται...

Η Φάρμα: Τα νέα πρόσωπα που σκέφτεται η παραγωγή του Αντ1 (video)

Σύμφωνα με την εκπομπή «Πρωινό», η παραγωγή του Αντ1 επεξεργάζεται τα πρόσωπα που ίσως κληθούν να συμμετάσχουν στο νέο ριάλιτι του καναλιού «Η Φάρμα»....

Survivor-Spoiler: Άγρια κόντρα ανάμεσα σε Τριαντάφυλλο και Περικλή Κονδυλάτο (video)

Μετά από το ανατρεπτικό επεισόδιο της Τέταρτης οι κόκκινοι και οι μπλε φαίνεται να βρίσκουν πολλούς λόγους για να συνεχίσουν να έρχονται σε κόντρα...