Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Ιλον Μασκ ενθουσιάστηκε με την Ελένη Τσολάκη

Ενθουσιάστηκε -με χρονοκαθυστέρηση!- ο Ιλον Μασκ, μεγάλο αφεντικό της...

Ντου διαρρηκτών στο σπίτι του Λούκα Βιλντόζα!

Θύμα διάρρηξης έπεσε το βράδυ της Τρίτης ο Αργεντινός...

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη αποκάλυψε τον φόβο της για τα πουλιά!

Στο... κλαμπ της πτηνοφοβίας εντάσσεται πλέον και η Ευρυδίκη...

Πασχαλινή γιορτή αλληλεγγύης από τους Γιατρούς του Κόσμου

Stelios Foundation Conference Hall – Cine Paris – Σάββατο...

Υπερθέαμα (και πανικός) από μετεωρίτη

Φωτεινό αντικείμενο έπεσε στο Ιόνιο και αναστάτωσε Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά.

Ενα σπάνιο φαινόμενο αναστάτωσε τους κατοίκους της Ζακύνθου και της Κεφαλλονιάς το βράδυ της Τετάρτης! Ενα εντυπωσιακό φωτεινό αντικείμενο έσκισε τον ουρανό και διαλύθηκε με κρότο, αφήνοντας με ανοιχτό το στόμα όσους είχαν την τύχη να το παρακολουθήσουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, επρόκειτο για μετεωρίτη που μπήκε με τεράστια ταχύτητα στη γήινη ατμόσφαιρα και κάηκε εξαιτίας της τριβής του με τον αέρα, προσφέροντας έτσι ένα μοναδικό φυσικό υπερθέαμα.

Η εμφάνιση του φωτεινού αντικειμένου έγινε στις 9.30 το βράδυ. Κάτοικοι των δύο νησιών ανέφεραν πως είδαν μια δυνατή λάμψη γαλαζοπράσινου χρώματος να σκίζει τον ουρανό και να ακολουθεί έντονος κρότος, ενώ ορισμένοι δήλωσαν σε τοπικά ΜΜΕ ότι η φωτεινή δέσμη ήταν τόσο ισχυρή που φώτισε τους δρόμους και τα σπίτια τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το αντικείμενο «έσκασε» στον αέρα και διασπάστηκε σε δύο φωτεινά κομμάτια, προτού εξαφανιστεί. Αλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι το αντικείμενο έγινε ορατό και από άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Αττική και η Πάτρα.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο ουράνιος επισκέπτης δεν ήταν παρά μια βολίδα μετεωρίτη. «Πρόκειται για απομεινάρια κάποιου μετεωρίτη που πέρασε πολύ κοντά από τη Γη και η τροχιά τους διασταυρώθηκε με αυτήν του πλανήτη μας, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στην ατμόσφαιρα» αναφέρει ο αστρονόμος Νικόλαος Ματσόπουλος.

Ο καθηγητής Αστροφυσικής Ξενοφών Μουσάς προσθέτει ότι μάλλον πρόκειται για μετεωρίτη που προέρχεται από τις Λεοντίδες, δηλαδή τη βροχή μετεώρων που λαμβάνει χώρα κάθε τέλη Νοεμβρίου. Σε ό,τι αφορά τον κρότο που ακούστηκε, οι επιστήμονες εξηγούν ότι πρόκειται για τα κρουστικά κύματα που δημιούργησε το ουράνιο σώμα όταν εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα πολλαπλάσια του ήχου, από 40 έως 70 χιλιόμετρα/δευτερόλεπτο.

Παρότι οι άνθρωποι πολύ σπάνια βλέπουν αντίστοιχα φαινόμενα, ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος τονίζει ότι στην πραγματικότητα η πτώση τέτοιων αντικειμένων κάθε άλλο παρά σπάνια είναι, καθώς «κάθε μέρα πέφτουν στη Γη πάνω από 100 τόνοι μετεώρων», αλλά συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά.

Μάρτυρες της εντυπωσιακής διαδρομής του μετεωρίτη στην ατμόσφαιρα έγιναν και αρκετοί ερασιτέχνες αστρονόμοι, μόνο που κανείς τους δεν μπόρεσε να το απαθανατίσει. «Εμειναν όλοι με το στόμα ανοιχτό και δεν πρόλαβε κανείς να το φωτογραφίσει» σημειώνει ο πρόεδρος της Αστρονομικής Ενωσης Σπάρτης Παναγιώτης Κατσίχτης. Με βάση τις παρατηρήσεις των συναδέλφων του, ο κ. Κατσίχτης εκτιμά ότι ο μετεωρίτης είχε φαινόμενο μέγεθος από -3 έως -6, ήταν δηλαδή πιο λαμπερός από τον Δία και την Αφροδίτη.

NASA: Ο «κομήτης της χιλιετίας» (ISON) έσβησε στην καυτή αγκαλιά του ήλιου

Τελικά το ραντεβού με τον Ηλιο αποδείχτηκε πολύ… καυτό για τον κομήτη ISON. Υστερα από ένα ταξίδι που κράτησε περισσότερα από 400.000 χρόνια, το παγωμένο ουράνιο σώμα πέρασε χθες το βράδυ σε απόσταση αναπνοής από την πυρωμένη επιφάνεια του άστρου μας, αλλά δεν κατάφερε να επιβιώσει.

Λίγο μετά την προσέγγισή του στο άστρο, ο λεγόμενος «κομήτης της χιλιετίας» χάθηκε από το οπτικό πεδίο του Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA, μέσω του οποίου οι επιστήμονες παρατηρούσαν με εξαιρετική ακρίβεια την πορεία του στο Διάστημα.

«Οπως ο Ικαρος, μάλλον πέταξε πολύ κοντά στον Ηλιο. Θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε…». Με αυτήν την αναφορά στην ελληνική μυθολογία η NASA ανακοίνωσε μέσω twitter τον θάνατο του ISON, εξαιτίας της παράτολμης βουτιάς του στην αγκαλιά του Ηλίου. Σύμφωνα με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, ο κομήτης έφτασε στο περιήλιο, δηλαδή στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς του προς τον Ηλιο στις 20.45 ώρας Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από την επιφάνεια του άστρου, δηλαδή εξαιρετικά κοντά σε αυτό. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η μέση απόσταση Ηλίου – Γης είναι 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Τελικά αποδείχτηκε ότι ο κομήτης δεν ήταν αρκετά μεγάλος ή αρκετά γρήγορος ώστε να αντέξει στο σοκ των υψηλών θερμοκρασιών και της γιγαντιαίας βαρύτητας του Ηλιου. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι διαλύθηκε σε πολλά μικρά κομμάτια προτού προλάβει να προσφέρει το πολυαναμενόμενο φωτεινό θέαμα στον γήινο ουρανό κατά την επιστροφή του από τον Ηλιο. Η NASA κάλυψε το πέρασμα του ISON με έκτακτη ενημερωτική εκπομπή που μεταδόθηκε μέσω του YouTube.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...