Το πράσινο ποδήλατο «καθαρίζει» τον αέρα!

Φίλτρο στο τιμόνι απομακρύνει τη μόλυνση της πόλης.

Οποιος τολμάει να κάνει μετακινήσεις με ποδήλατο μέσα στην πόλη, εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο της συνύπαρξης στις ίδιες λωρίδες με τα αυτοκίνητα, έχει να αντιμετωπίσει και το καυσαέριο.

Τώρα ομάδα μηχανικών από την Ταϊλάνδη αποφάσισε να κάνει τις μετακινήσεις με ποδήλατο πιο άνετες, σχεδιάζοντας ποδήλατο που καθαρίζει τον αέρα και κατευθύνει τον καθαρό αέρα προς το μέρος του ποδηλάτη! Αυτό γίνεται εφικτό χάρη σ’ ένα φίλτρο που υπάρχει μπροστά, στο κέντρο του τιμονιού, το οποίο «ρουφάει» τους ατμοσφαιρικούς ρύπους και τα διάφορα μικροσωματίδια.

Το γραφείο Lightfog Creative and Design, με έδρα την Μπανγκόκ, κέρδισε το βραβείο Red Dot Design για το APB (Air Purifier Bike), χωρίς μάλιστα να έχει κατασκευάσει ακόμα το πρωτότυπο. Το φίλτρο του καταγράφει τη σκόνη και τους ρύπους στην ατμόσφαιρα και λειτουργεί σαν σύστημα φωτοσύνθεσης. Μέσω μιας δεξαμενής νερού που παράγει οξυγόνο, ενός ηλεκτρικού κινητήρα και μίας μπαταρίας που παίρνει ενέργεια από τα πεντάλ, ο αέρας καθαρίζεται και η διαδικασία χάρη στη φόρτιση της μπαταρίας μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και όταν το ποδήλατο είναι σταθμευμένο.

Ηλιακή ενέργεια

Στην ουσία, το «σύστημα φωτοσύνθεσης» του APB μιμείται κυρίως τη φύση και τις χημικές διαδικασίες που κάνουν τα φυτά για να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε οργανικά συστατικά και τελικά ενέργεια, χάρη στο φως του ήλιου.

Ο ασυνήθιστος, δε, πράσινος σκελετός του είναι σχεδιασμένος για να μετατρέπει την ηλιακή ακτινοβολία σε ενέργεια, που τροφοδοτεί την μπαταρία του ποδηλάτου και τελικά το σύστημα του φίλτρου. Αυτό το πολλά υποσχόμενο και ντιζαϊνάτο ποδήλατο, αν και αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα, φαίνεται να βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο, οπότε οι ποδηλάτες θα συνεχίσουν για καιρό να προστατεύονται από τη ρύπανση με μάσκες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ