Κίνδυνος από τα σαπούνια κατά των ιών

Εχουν ουσία που κάνει πιο ανθεκτικά τα μικρόβια.

Τα αντιβακτηριδιακά σαπούνια μπορεί τελικώς να κάνουν περισσότερο κακό απ’ ό,τι καλό, κι ας πλασάρονται ως περίπου η μόνη λύση για την καταπολέμηση των σούπερ ιών. Χημικό στοιχείο που περιέχουν διαπιστώθηκε ότι μπορεί να κάνει πιο ανθεκτικά τα μικρόβια και να διαταράξει τις ορμόνες. Η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) ζήτησε από τους κατασκευαστές να ελέγξουν την ασφάλεια των προϊόντων τους. Πρόβλημα, αντίθετα, δεν υπάρχει στα προϊόντα που περιέχουν οινόπνευμα και χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία.


Σύμφωνα με τις έρευνες που κινητοποίησαν τις αμερικανικές υγειονομικές Αρχές, τα ύποπτα χημικά είναι οι ουσίες triclosan στα υγρά σαπούνια και triclocarban στις πλάκες σαπουνιού. «Τα νέα δεδομένα μάς δείχνουν ότι η χρήση αντιβακτηριδιακών σαπουνιών για μεγάλο χρονικό διάστημα ουσιαστικά καταργεί τα όποια οφέλη τους» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η μικροβιολόγος της FDA, Κολίν Ρότζερς. Τα εν λόγω χημικά συμβάλλουν στην αύξηση της ανθεκτικότητας των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά, ενώ παράλληλα επηρεάζουν αρνητικά τις ορμόνες, τουλάχιστον σε πειράματα που έγιναν σε ζώα. «Επειδή πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν αντιβακτηριδιακά σαπούνια, η υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει από τις εταιρίες ξεκάθαρη ενημέρωση για τα οφέλη και τις συνέπειες που έχει η χρήση τους» καταλήγει η ανακοίνωση της FDA.


Στην περίπτωση που ξεκινήσει η διαδικασία που ζητεί η υπηρεσία, οι εταιρίες παραγωγής τέτοιων προϊόντων έχουν στη διάθεσή τους την επόμενη χρονιά για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Εως τα τέλη του 2014 οφείλουν να προσθέσουν στις συσκευασίες προειδοποίηση για τυχόν παρενέργειες από τη χρήση των προϊόντων αυτών. Αν δεν το κάνουν, θα πρέπει να αλλάξουν τη σύνθεση των αντιβακτηριδιακών τους. Οπως και να έχει πάντως, εκτιμάται ότι από το τέλος του 2015 όλα τα σαπούνια με αντιβακτηριδιακή δράση θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα από επικίνδυνα χημικά, έστω κι αν οι κίνδυνοι που εμπεριέχει η έκθεση σε αυτά δεν είναι μεγάλοι.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ