Ενα μήλο την ημέρα σώζει από ανακοπή!

Τα φρούτα λειτουργούν ως στατίνες και αποτρέπουν τον θάνατο από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό.

Χιλιάδες θάνατοι από καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό θα μπορούν να αποτραπούν, αν όλοι οι άνθρωποι άνω των πενήντα ετών έτρωγαν ένα μήλο την ημέρα. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι τα τα μήλα, όπως και τα υπόλοιπα φρούτα, έχουν ανάλογη δράση με τις στατίνες σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη της καρδιαγγειακής υγείας, χωρίς μάλιστα να έχουν καμία από τις παρενέργειές τους.


Η διαπίστωσή τους αυτή βασίστηκε σε μοντέλα που δημιούργησαν μέσω υπολογιστή και στα οποία ανέλυσαν τον αντίκτυπο που θα είχε σε εγκεφαλικά και εμφράγματα, δηλαδή στις δύο πιο κοινές αιτίες θανάτου, η συνταγογράφηση είτε μίας στατίνης την ημέρα είτε ενός μήλου σε άτομα ηλικίας άνω των πενήντα ετών. Υποθέτοντας ότι τουλάχιστον εφτά στους δέκα θα συμμορφώνονταν με την οδηγία, οι στατίνες υπολόγισαν ότι θα έσωζαν 9.400 και τα μήλα 8.500 ζωές ετησίως.


«Τα αποτελέσματα δείχνουν πόσο θετικές θα μπορούσαν να είναι μικρές αλλαγές στη διατροφή, αλλά και πώς ο συνδυασμός φαρμάκων και υγιεινού τρόπου ζωής θα έκανε τεράστια διαφορά στην πρόληψη των καρδιοπαθειών και του εμφράγματος» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Ανταμ Μπριγκς.


ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ