Επεμβάσεις ακριβείας κατά του καρκίνου

Το πρώτο χειρουργείο με τεχνολογία navigator.

Το πρώτο χειρουργείο στο οποίο γίνονται επεμβάσεις και θεραπείες για τον καρκίνο με τη χρήση τεχνολογίας navigator, η οποία εξασφαλίζει μεγαλύτερη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα μετά την αφαίρεση του όγκου, ενώ μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο υποτροπής, δημιούργησαν επιστήμονες στην Ισπανία.


Ομάδα ερευνητών του νοσοκομείου «Gregorio Maranon» στη Μαδρίτη, σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Κάρλος ΙΙΙ της Μαδρίτης και την εταιρεία GMV που κατασκεύασε τον εξοπλισμό, παρουσίασε πριν από λίγες μέρες το νέο σύστημα, το οποίο επιτρέπει στους χειρουργούς να πραγματοποιούν επεμβάσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια – και όχι μόνο. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στις πολλαπλές κάμερες που διαθέτει το σύστημα, οι οποίες παρέχουν στους χειρουργούς εικόνες μεγάλης ακρίβειας και σε πραγματικό χρόνο από το εσωτερικό του σώματος και κυρίως από τα σημεία στα οποία βρίσκεται ο καρκίνος, ώστε να μένει ανέπαφος ο υγιής ιστός.


Ετσι οι ειδικοί έχουν την ικανότητα να ρυθμίζουν καλύτερα τις κινήσεις τους αλλά και την εφαρμογή της διεγχειρητικής ακτινοθεραπείας, η οποία αποτελεί συμπληρωματική θεραπεία της χημειοθεραπείας και χορηγείται μετά την αφαίρεση του όγκου στον ιστό που πιθανόν έχει επηρεαστεί από τον καρκίνο, ώστε να αποκλειστεί κάθε ενδεχόμενο υποτροπής της ασθένειας.


Οπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην ανακοίνωσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Physics in Medicine and Biology», για να συμβούν όλα τα παραπάνω η αίθουσα του χειρουργείου θα πρέπει να είναι διαφορετική από ό,τι τα συνήθη χειρουργεία, λόγω του απαραίτητου εξοπλισμού που πρέπει να διαθέτει. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τρεις βιντεοκάμερες, οκτώ υπέρυθρες κάμερες και οθόνες HD με τεχνολογία υψηλής διαγνωστικής ποιότητας που προβάλλουν τρισδιάστατες εικόνες από το εσωτερικό του σώματος σε πραγματικό χρόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης.


Ολα αυτά βοηθούν τους χειρουργούς να αφαιρούν με απόλυτη ακρίβεια τον καρκινικό ιστό και μόνο στην έκταση και το βάθος που πρέπει, είτε βρίσκεται στο δέρμα είτε στα κόκαλα, στους μυς, στο έντερο, στην κύστη.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ