Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο Μουζουράκης αποκάλυψε πως βάφτισε την κόρη του χωρίς να το πάρει...

Ο Πάνος Μουζουράκης δήλωσε πως βάφτισε την κόρη του...

Δημήτρης Ρούσσος: Ο τραγουδοποιός που πέρασε και από το «The Voice», είναι...

Οταν δεν γράφει τα δικά του τραγούδια, ο Δημήτρης...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που ...

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Πέμπτη 25 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Μην έχετε το κέρδος ως απόλυτη και μοναδική...

8+1 βραβευμένα «κλικ» που έκαναν τον γύρο του κόσμου

Φωτογραφίες που πέρασαν σε μια… art αιωνιότητα.


Βραβεύθηκαν, ξεχώρισαν, συγκλόνισαν, μάγεψαν και έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσα στο 2013, με τα διεθνή μέσα να τις προβάλουν ξανά και ξανά. Οι ωραιότερες φωτογραφίες της χρονιάς, μέσα από τους παγκόσμιους, εγκυρότερους και πιο δύσκολους διαγωνισμούς, αποτυπώνουν με έναν μοναδικό τρόπο από τραγικά γεγονότα έως υπέροχα τοπία και από εκφραστικά πρόσωπα έως τα κρυμμένα μυστικά του μικρόκοσμου.


Μέσα από τις δεκάδες βραβευμένες φωτογραφίες η «Espresso της Κυριακής» επιλέγει αντιφατικές στιγμές του έτους που εκπνέει, από την όμορφη αγριάδα της φύσης στην Κένυα μέχρι τη σκληρή πραγματικότητα στη ζούγκλα της ζωής, αποτίοντας φόρο τιμής στους δημιουργούς, εκ των οποίων άλλοι επαγγελματίες και άλλοι ερασιτέχνες φωτογράφοι.


Ανάμεσα σε εκείνους που ξεχώρισαν -όχι μόνο αποσπώντας σημαντικό τίτλο διάκρισης αλλά σαρώνοντας και τις παγκόσμιες εντυπώσεις- και δύο Ελληνες, που έχοντας ήδη ξεχωρίσει διεθνώς και στο παρελθόν, εδραίωσαν φέτος τη θέση τους ανάμεσα στους «μαέστρους» της παγκόσμιας φωτογραφίας, ο ένας έχοντας ως ηρωίδα του την τετράχρονη κορούλα του και ο άλλος ταξιδεύοντας με τον φακό του στην άγρια ζούγκλα και την παρθένα φύση.



1. Η άγρια αναδυόμενη ομορφιά


Η αναδυόμενη πολική αρκούδα του φωτογράφου Paul Souders έβαλε κάτω χιλιάδες ανταγωνιστές από 150 χώρες και πήρε την πρωτιά στον παγκόσμιο διαγωνισμό, στην κατηγορία «Φύση» του περιοδικού «National Geographic». Είναι τραβηγμένη στην παγωμένη θάλασσα του κόλπου Χάντσον, στην επαρχία Μανιτόμπα του Καναδά.



2. Η ζωή ύστερα από ένα μακελειό


Το πορτρέτο της 15χρονης Ylva Schwenke από την Andrea Gjestvang (Φωτογράφος της χρονιάς, Sony World Photography) είναι ένα από τα συγκλονιστικά πορτρέτα των νέων που σώθηκαν από το φονικό αμόκ του Αντερς Μπρέιβικ, τον Ιούλιο του 2011 στην Ουτόγια του Οσλο. Αποτυπώνοντας τη ζωή μετά τη σφαγή, η φωτογράφος Andrea ακολούθησε επί έξι μήνες τους επιζώντες.



3. Ο «χορός» της αρκούδας στη Μολδαβία


«Να είστε φιλόδοξοι και να μην εγκαταλείπετε ποτέ» λέει η Ρουμάνα Alecsandra Raluca Dragoi (αναδείχτηκε Νεαρός φωτογράφος της χρονιάς), που στα δεκαεννιά της έγινε διεθνώς γνωστή μέσα από τη νίκη που της χάρισε η φωτογραφία της, η οποία απεικονίζει ένα συγκλονιστικό στιγμιότυπο από τη γιορτή που ονομάζεται «Ο χορός της αρκούδας», στη Μολδαβία.



4. Ενα παιδί μετράει τα… άστρα


Ο Αυστραλός Μαρκ Γκι (Φωτογράφος αστρονομίας 2013) νίκησε πάνω από χίλιους ερασιτέχνες κι επαγγελματίες φωτογράφους στον διαγωνισμό του Βασιλικού Αστεροσκοπείου Γκρίνουιτς, με την ονειρική φωτογραφία του «Λαμπερός οδηγός προς τ’ άστρα», που αποτυπώνει τον ουρανό του νότιου ημισφαιρίου, με τον γαλαξία Μίλκι Γουέι, 26.000 έτη φωτός μακριά.



5. Μαγικό τοπίο στην Αγγλία


Σε έναν σκληρό διαγωνισμό (για τα τοπία της χρονιάς) με απίθανα τοπία και πολλές κατηγορίες, ο φωτογράφος Τόνι Μπένετ αποσπά το βραβείο των βραβείων με μια παραμυθένια εικόνα από τη λίμνη στην περιοχή Κούμπρια της Αγγλίας, την οποία ονομάζει «ομίχλη και αντικατοπτρισμοί». Ο ίδιος δηλώνει ότι αιχμαλώτισε μια στιγμή στον χρόνο που ποτέ δεν θα επαναληφθεί, αλλά πάντα θα θυμόμαστε και πρόσθεσε ότι το πιο δύσκολο κομμάτι της συμμετοχής του ήταν να διαλέξει μία από τις εικόνες που είχε τραβήξει στο ίδιο μέρος, αφού «το τοπίο άλλαζε κάθε δευτερόλεπτο, αλλά ήταν πάντα υπέροχο».


6. Αγκαλιά μέχρι και στον θάνατο


Επιλέγοντας τις δέκα πιο συγκλονιστικές φωτογραφίες της χρονιάς που φεύγει, το περιοδικό «Time» φέρνει στην κορυφή τη φωτογραφία που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει. Η φωτογράφος Σαχιντούλ Αλάμ αποτυπώνει στις 24 Απριλίου, μέσα στα ερείπια του εννεαώροφου κτιρίου που κατέρρευσε οδηγώντας στον θάνατο 900 ανθρώπους, ένα ζευγάρι που έμεινε αγκαλιασμένο μέχρι την τελευταία στιγμή.



7. Στα άδυτα ενός σαρκοφάγου φυτού


Η ορθάνοιχτη παγίδα ενός υδρόβιου σαρκοφάγου φυτού σάρωσε στον διαγωνισμό φωτογραφίας Bioscapes της Olympus, που αναδεικνύει την ομορφιά κάτω από το μικροσκόπιο. Ο Ιγκόρ Σιουάνοβιτς του ιατρικού ινστιτούτου «Χάουαρντ Χιουζ» χρησιμοποίησε συνεστιακό μικροσκόπιο λέιζερ, αποτυπώνοντας ακόμη και τα μονοκύτταρα φύκη που περνούν τη ζωή τους στη φούσκα.


8. Τετράχρονη ηρωίδα ενός «καμβά»


Ο Ελληνοαυστραλός Βασίλης Γκέκας από τη Μελβούρνη είχε συμμετοχή με επτά φωτογραφίες και κέρδισε τέσσερα ασημένια και τρία χάλκινα βραβεία στα βραβεία Loupe! Το κεντρικό θέμα της δουλειάς του είναι η τετράχρονη κόρη του, Αθηνά, σε ένα κόνσεπτ που κάνει τις φωτογραφίες να μοιάζουν με πίνακες εμπνευσμένους από την ολλανδική ζωγραφική.



9. Travel Photographer of the Year, Special Mention


O βραβευμένος και στο παρελθόν Ελληνας φωτογράφος Νικόλαος Λώτσος βάζει στη συλλογή του μία ακόμη διάκριση, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε εκατοντάδες συμμετοχές από επαγγελματίες και ερασιτέχνες που απαθανάτισαν μοναδικά στιγμιότυπα απ’ όλο τον πλανήτη κι έστειλαν τις φωτογραφίες τους στην ομάδα του ΤΡΟΤΥ.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά: Πέθανε ο πατέρας της

Δύσκολες ώρες για τη Βίκυ Καγιά, όπως ανακοίνωσε η...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...