Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ο αληθινός Φόρεστ Γκαμπ: Έτρεξε από την μια άκρη της Αφρικής στην...

Σαν να ήταν ο Φόρεστ Γκαμπ, άνδρας πήγε τρέχοντας...

Χάρης Σιανίδης: «Θέλω το team της ”Beautiful People PR” Events να την...

Ο Χάρης Σιανίδης είναι ο ιδρυτής και εμπνευστής της...

Προδοσία εκ των έσω για Αντζελίνα Τζολί

Προδομένη από το «αίμα της» φέρεται ότι νιώθει η...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για...

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Θαυμασμός για ελληνική ανασκαφή!

Στο top ten της λίστας γνωστού περιοδικού με τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ο θησαυρός που ήρθε στο φως το 2013.

Μια ελληνική ανασκαφή βρίσκεται στο top ten της λίστας του διαδικτυακού περιοδικού «Heritage Daily», το οποίο ειδικεύεται στα πολιτισμικά νέα απ’ όλο τον πλανήτη! Τα 300 και πλέον προϊστορικά πήλινα ειδώλια που βρέθηκαν στη νεολιθική θέση Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας χαρακτηρίστηκαν ως μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του προηγούμενου έτους και κατατάχθηκαν στη 10η θέση στον κατάλογο του περιοδικού με τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα. Η ελληνική ανασκαφή ερευνάται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον.


Υπεύθυνη της ελληνικής αρχαιολογικής ομάδας που πραγματοποίησε τις ανασκαφές είναι η Νίνα Κυπαρίσση, η οποία σε συνεργασία με τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον Γιάννη Χαμηλάκη κατάφερε να φέρουν στο φως αυτόν τον ανεκτίμητο αρχαιολογικό θησαυρό. Τα 300 και πλέον ειδώλια που βρέθηκαν, απεικονίζουν ανθρώπους και πουλιά και χρονολογούνται από τη Μέση Νεολιθική εποχή, δηλαδή από το 5800 π.Χ. έως το 5300 π.Χ. Τα ευρήματα μαρτυρούν πως οι κάτοχοί τους ήταν αγρότες που ασχολούνταν με την κτηνοτροφία και έφτιαχναν δικά τους εργαλεία. Σε δηλώσεις του ο Γιάννης Χαμηλάκης σημείωσε πως αυτό που καθιστά ιδιαίτερα ξεχωριστή την ανακάλυψη είναι ο μεγάλος αριθμός των ειδωλίων που έχουν βρεθεί στη νοτιοανατολική Ευρώπη.


Στο νούμερο ένα, το περιοδικό καταχωρεί την ανακάλυψη των λειψάνων του βασιλιά Ριχάρδου Γ’ από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των Βρετανών ερευνητών τον περασμένο Φεβρουάριο, τα λείψανα που ανακαλύφθηκαν το 2012 στο κέντρο του Λέστερ, κάτω από την εκκλησία Grey Friars, ανήκαν πράγματι στον τελευταίο βασιλιά των Πλανταγενετών, ο οποίος πέθανε στη μάχη του Μπόσγουορθ το 1485 σε ηλικία 32 ετών. Στη 2η θέση είναι ένα ρωμαϊκό γλυπτό εξαιρετικής διατήρησης, που απεικονίζει έναν αετό να κρατά στο ράμφος του ένα φίδι, το οποίο εντοπίστηκε στο Σίτι του Λονδίνου. Χρονολογείται μεταξύ 1ου και 2ου αι. μ.Χ. και σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα γλυπτά της ρωμαϊκής Βρετανίας. Στην 3η θέση βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα κελάρια στον κόσμο. Ο αποθηκευτικός χώρος που ανασκάφτηκε στα ερείπια παλατιού της χαναανιτικής πόλης Τελ Κάμπρι, βόρεια του Ισραήλ, χρονολογείται στα 1700 π.Χ. και περιλάμβανε 2.000 λίτρα δυνατού γλυκού κρασιού.


Στην 4η θέση είναι ένα μεσολιθικό μνημείο στο Νόρτον του Χερτφορντσάιντ. Η ιστορία της ανακάλυψής του ξεκινά το 1936, όταν ένας πρωτοπόρος της αγγλικής αεροφωτογραφίας το εντόπισε από ψηλά. Εκτοτε έγιναν πολλές έρευνες για το τεράστιο «διπλό δαχτυλίδι» στο έδαφος, αλλά μόλις το 2013 οι ειδικοί μπόρεσαν να κατανοήσουν τη σημασία της θέσης, που δίνει άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για την προϊστορία της περιοχής. Στην 5η θέση είναι το ρωμαϊκό ανάκτορο που ανασκάφτηκε στο όρος Σιών της Ιερουσαλήμ από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Η ιδιαιτερότητα του ευρήματος οφείλεται στην καλή διατήρηση των υπολειμμάτων του πολυτελούς κτιρίου του 1ου αι. μ.Χ., που εντοπίστηκε σε περιοχή η οποία είχε εγκαταλειφθεί κατά περιόδους.


Στην 6η θέση είναι ο τάφος ενός γιατρού που έζησε στην Αίγυπτο πριν από 4.000 χρόνια και ο οποίος εντοπίστηκε από Τσέχους αρχαιολόγους. Η ανακάλυψη έγινε στο Αμπουσίρ, μια εκτεταμένη νεκρόπολη του Αρχαίου Βασιλείου, κοντά στη σύγχρονη πόλη του Καΐρου, που εξυπηρετούσε την ελίτ της αρχαίας πρωτεύουσας Μέμφιδας. Στην 7η θέση βρίσκονται τα υπολείμματα δύο μεγάλων νεκρικών αιθουσών, που κατασκευάστηκαν μεταξύ 4000 και 3600 π.Χ., προκειμένου να καούν και να θαφτούν η καθεμία μέσα σε προϊστορικούς τύμβους και που βρέθηκαν στη Βρετανία από αρχαιολόγους του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του Συμβουλίου του Χερφορσάιρ.


Στην 8η θέση βρίσκεται η δεύτερη μεγαλύτερη μεσαιωνική ανακάλυψη στη Βρετανία – μετά τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου. Μαζικές ταφές από τα θύματα του Μαύρου Θανάτου, της επιδημίας πανώλης που έπληξε το Λονδίνο τον 14ο αιώνα, ανακαλύφθηκαν στο κέντρο της πόλης κατά τη διάρκεια εργασιών της νέας προαστιακής σιδηροδρομικής γραμμής Crossrail.


Δεκατρείς σκελετοί, ηλικίας έως και 660 ετών, θεωρείται ότι ανήκουν στα θύματα της πανώλης του 1328. Στην 9η θέση είναι το πολύχρωμο μωσαϊκό, ηλικίας 1.500 ετών, που βρέθηκε στο κιμπούτς Μπετ Κάμα στο Ισραήλ. Το καλοδιατηρημένο μωσαϊκό χρονολογείται μεταξύ 4ου και 6ου αι. μ.Χ. Αυτό που εντυπωσιάζει είναι ο μεγάλος αριθμός των σχεδίων που έχουν συμπεριληφθεί σε ένα δάπεδο.


ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...