Σεξ και κουίζ «ανανεώνουν» τον εγκέφαλο

Ευεργετικές οι συνέπειές τους για τη διατήρηση και βελτίωσή της.

Σεξ, σταυρόλεξα και παντός τύπου κουίζ φαίνεται ότι αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχίας για τη βελτίωση και τη διατήρηση της μνήμης. Σύμφωνα με δύο νέες έρευνες, η μεν σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει τον αριθμό των εγκεφαλικών νευρώνων που αποκαθιστούν τη μνήμη, τα δε πνευματικά παιχνίδια μπορούν να ξανανιώσουν κατά 10 χρόνια τον εγκέφαλο ενός ηλικιωμένου.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ διαπίστωσαν ότι μετά το ζευγάρωμα, τα πειραματόζωα μέσης ηλικίας εμφάνιζαν αύξηση των εγκεφαλικών κυττάρων τους. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η σεξουαλική πράξη αύξανε τον αριθμό των νεοσχηματισθέντων νευρώνων στον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου στην οποία σχηματίζονται οι μακροχρόνιες μνήμες. Η διέγερση της νευρογένεσης στον ενήλικα εγκέφαλο συνέβαλε επιπλέον και στην αποκατάσταση της γνωστικής λειτουργίας των μεσήλικων πειραματόζωων. Οι ειδικοί ωστόσο διαπίστωσαν ότι μετά το τέλος της σεξουαλικής δραστηριότητας, η όποια βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας χάνεται.

Αντιθέτως, το όφελος από την επίλυση σταυρολέξων και άλλων κουίζ εκτείνεται σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζορτζ Ρέμποκ, μελέτησαν επί μία δεκαετία 2.800 άτομα με μέση ηλικία 74 ετών και διαπίστωσαν ότι η εξάσκηση του εγκεφάλου ενός ηλικιωμένου μπορεί να ξανανιώσει τον εγκέφαλό του έως και 10 χρόνια, απομακρύνοντας έτσι τα συμπτώματα της άνοιας. Με άλλα λόγια, το μυαλό ενός 80χρονου μπορεί να «δουλεύει» όπως ενός 70χρονου, αν έχει προηγηθεί η κατάλληλη άσκησή του. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ακόμα και αφού είχαν περάσει 10 χρόνια, περίπου το 60% των ηλικιωμένων που είχαν κάποτε εξασκηθεί στα σταυρόλεξα, τα κουίζ και σε άλλα πνευματικά παιχνίδια, ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν λιγότερες δυσκολίες με τις καθημερινές δραστηριότητές τους, όπως τα ψώνια και η διαχείριση των οικονομικών τους.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ