Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο τρόπος λειτουργίας του στρατού των χούλιγκαν και τα αντίποινα που οδήγησαν...

Ο «Ιωσήφ», ο μάνατζερ OΜΛΕ του Τρανού, ο «Καρχαρίας»...

Πανικός στο Romeo με Λε-Πα, Κοκκίνου, Μεταξά

Με το δεξί και διώχνοντας κόσμο άρχισαν οι νυχτερινές...

Αφυπνίστηκαν οι ελπίδες για τον Δημήτρη Κόκοτα

Σημάδια αισιοδοξίας στην προσπάθεια αφύπνισης του Δημήτρη Κόκοτα. Θετικές...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Μηνύσεις με σολφέζ και φάλτσα

Οι κόντρες μουσικοσυνθετών και τραγουδιστών (με φόντο αγωγές και δικαστήρια) με αφορμή την διαμάχη για τη πατρότητα σουξέ της εποχής.


Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Γιώργος Μουκίδης ζητεί με αγωγή του 100.000 ευρώ από τον αγαπημένο της νεολαίας Παντελή Παντελίδη για «κλοπή» ενός τραγουδιού του. Καθόλου ασυνήθιστο. Οι κόντρες και οι μηνύσεις με σολφέζ υπόκρουση δίνουν και παίρνουν εντός και εκτός των συνόρων. Από τη Lady Gaga έως τον Χρήστο Δάντη και από τη Νίκι Μινάζ μέχρι τη Γαρμπή, ο πόλεμος της οκτάβας μαίνεται και συχνά κρύβει μεγάλες εκπλήξεις. Εδώ μέχρι και η Lana Del Ray -σύμφωνα με τα διεθνή μέσα- «έκλεψε» την Ελένη Βιτάλη!


Η «μητέρα των μαχών» στις σολφέζ δικαστικές διαμάχες είναι αδιαμφισβήτητα αυτή για την «πατρότητα» του νικηφόρου «Μy number one» μεταξύ του Μάνου Ψαλτάκη και του Χρήστου Δάντη. Το τραγούδι πήρε την πρώτη θέση στη Eurovision του 2005, ωστόσο η πρώτη δικαστική απόφαση για την κόντρα εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, με το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών να κρίνει ότι πνευματικός ιδιοκτήτης του κουπλέ είναι ο Μάνος Ψαλτάκης και όχι ο Χρήστος Δάντης (που υπέγραφε το τραγούδι), επιδικάζοντας μάλιστα και χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη.


Η κόντρα σολφέζ είναι ουσιαστικά διασυνοριακή υπόθεση, καθώς τα ξίφη διασταυρώνονται από Ανατολή σε Δύση και από Βορρά σε Νότο. Στο παιχνίδι συχνά μπαίνει και το κοινό, που «καταγγέλλει» μέσα από το διαδίκτυο -και ειδικά το ΥouTube- ό,τι θεωρεί «κλοπή». H παγκόσμια επιτυχία της Lana Del Rey με τίτλο «Video Games», που κυκλοφόρησε το 2011 και εκτίναξε την καριέρα της στα ύψη, είναι πραγματικά «κόπια» ενός ελληνικού τραγουδιού με τίτλο «Δρόμοι που αγάπησα», που ερμήνευσε η Ελένη Βιτάλη 20 χρόνια πριν. Η επισήμανση έγινε με σχόλια στο YouTube, κάτω από το βιντεοκλίπ του τραγουδιού της Lana, και πολύ γρήγορα η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου και απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.


Το καλοκαίρι που μας πέρασε, πάλι μέσω YouTube, εξελίχθηκε άλλη μία διασυνοριακή κόντρα, καθώς Αραβες κατηγορούσαν την Καίτη Γαρμπή ότι «έκλεψε» το κομμάτι «Περασμένα ξεχασμένα» (το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 1996). Τελικά, οι παραγωγοί προχώρησαν στις απαραίτητες διαδικασίες για την άδεια και το θέμα τακτοποιήθηκε.


Η Lady Gaga και οι One Direction


Η Lady Gaga κατηγορήθηκε πρόσφατα από την Azealia Banks ότι της έκλεψε το τραγούδι «Red flame» που της είχε στείλει σε ντέμο, ώστε να το τραγουδήσουν μαζί. Πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός ράπερ Rick Ross μήνυσε το παγκοσμίως διάσημο ντουέτο LMFAO (που πλέον έχει διαλυθεί) με την κατηγορία ότι του έκλεψαν στίχους, ενώ ο ντράμερ των Def Leppard Ρικ Αλεν ανακοίνωσε ότι το συγκρότημα-φαινόμενο (που ακόμη και ο ΜακΚάρτνεϊ παραλλήλισε με τους Beatles), οι πολύ επιτυχημένοι νεαροί One Direction, τους έκλεψαν ένα τραγούδι, τονίζοντας ότι σκέφτονται αν θα κάνουν μηνύσεις.


Από την άλλη, πριν από λίγο καιρό η χιπ χοπ ντίβα Νίκι Μινάζ έγινε είδηση, όταν ο άγνωστος δημιουργός της ηλεκτρονικής μουσικής Κλιβ Τανάκα υπέβαλε μήνυση εναντίον της αλλά και κατά των παραγωγών της, ισχυριζόμενος ότι το επιτυχημένο τραγούδι της «Starships» είναι αντιγραφή ενός δικού του, παλιότερου τραγουδιού.


Στις ΗΠΑ, πάντως, ο πιο συχνός «πρωταγωνιστής» στις σχετικές δικαστικές διαμάχες είναι η δισκογραφική εταιρία Tuf America Inc, που τελευταία μήνυσε τον γνωστό ράπερ Jay-Z, ισχυριζόμενη ότι η μελωδία στο τραγούδι που ερμηνεύει μαζί με τη Ριάνα προέρχεται από κομμάτι του 1969, του οποίου κατέχει τα δικαιώματα. Η Tuf America Inc έχει κατά καιρούς μηνύσει διάφορους και διάσημους σταρ, όπως η Κριστίνα Αγκιλέρα, οι Beastie Boys και ο Κάνιε Γουέστ.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...