Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Το L.A. μεθά με ουίσκι εδώ και πενήντα χρόνια!

Γενέθλια για το θρυλικό κλαμπ Whisky a Go-Go.


Από τότε που υπάρχει η ροκ σκηνή στο Λος Αντζελες, υπάρχει και το κλαμπ Whisky a Go-Go. Η πρώτη ζωντανή σκηνή που έριξε άγκυρα στην πασίγνωστη κεντρική λεωφόρο του Χόλιγουντ Sunset Strip το 1964 γιορτάζει 50 χρόνια και μαζί της γιορτάζουν όλες οι γενιές των ροκ σταρ και των ροκ θαυμαστών τους. Οι Doors, οι Who, οι Led Zeppelin, οι AC/DC, οι Motley Crew και οι Guns N’ Roses ήταν μόνο μερικοί από τους αστέρες που έλαμψαν πάνω στη μουσική σκηνή του γράφοντας ιστορία… Σήμερα, πέντε δεκαετίες μετά, το βιβλίο της ιστορίας δείχνει να έχει και άλλες λευκές σελίδες που περιμένουν τους διαδόχους των θρύλων της ροκ για να βάλουν τη δική τους υπογραφή.


Το Whisky a Go-Go άνοιξε τις πόρτες του στις 16 Ιανουαρίου του 1964 και είναι η παλαιότερη ζωντανή μουσική σκηνή που λειτουργεί ακόμα στο δυτικό Χόλιγουντ. Το άνοιξε ένας Αμερικανός πρώην αστυνομικός, ο Ελμερ Βάλεντεϊν, και του έδωσε το όνομα μιας ντισκοτέκ που λειτουργούσε ήδη στο Σικάγο και είχε κερδίσει τη φήμη της «πρώτης αληθινής αμερικανικής ντισκοτέκ». Το μόνο κοινό που είχε το Whisky a Go-Go με τις υπόλοιπες ντισκοτέκ ήταν ότι είχε προσλάβει DJ για να παίζει μουσική στα διαλείμματα των ζωντανών εμφανίσεων των ροκ γκρουπ που φιλοξενούσε στη σκηνή του. Ακόμα και σε αυτό όμως πρωτοπόρησε, αφού αντί να βάλει την DJ του σε μια γωνία με τη δισκοθήκη της, της έφτιαξε -ελλείψει χώρου- ένα γυάλινο κλουβί, την έκλεισε μέσα και την έβαλε να αιωρείται στο κέντρο της αίθουσας, πάνω από το κοινό. Οταν εκείνη άρχισε να χορεύει στον ρυθμό της μουσικής, το κοινό νόμιζε ότι ήταν μέρος του σόου, οπότε οι υπεύθυνοι του κλαμπ έσπευσαν να προσλάβουν περισσότερες χορεύτριες, τους έδωσαν να φορέσουν φορέματα με κρόσσια και λευκές μπότες και είδαν γρήγορα να γεννιέται και να εξαπλώνεται η μόδα του «go-go dancing». Εξ ου και το όνομα του κλαμπ.


Ολοι όσοι είναι κάποιοι στη ροκ εν ρολ σκηνή έχουν παίξει στο Whisky a Go-Go. Και φυσικά πολλές καριέρες γεννήθηκαν μέσα από αυτό. Πρώτος πήρε το μικρόφωνο ο Τζόνι Ρίβερς και ακολούθησαν ο Νιλ Γιανγκ, ο Στίβεν Στιλς και το φρέσκο συγκρότημα Buffalo, ενώ σύντομα ανέβηκαν στη σκηνή ο Τζιμ Μόρισον με τους Doors. Εκεί ακριβώς τους ανακάλυψαν οι κυνηγοί ταλέντων από τη δισκογραφική εταιρία Elektra Records και τους έβαλαν να υπογράψουν το πρώτο τους συμβόλαιο!


Τα επόμενα χρόνια έγινε «παρέλαση» ροκ ταλέντων. Οι Who, οι Kinks, οι Byrds, οι Led Zeppelin, οι AC/DC, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Οτις Ρέντινγκ, η Σερ, ο Αλις Κούπερ, οι Germs, οι Runaways, οι Blondie, οι Talking Heads, η Πάτι Σμιθ, οι Metallica, οι Police και πολλοί άλλοι… Μεγάλα ονόματα διαδέχονταν το ένα το άλλο, με ένα μονάχα τετραετές «μουσικό διάλειμμα» όλα αυτά τα χρόνια. Το Whiskey a Go-Go έκλεισε ως κλαμπ το 1982 και άνοιξε και πάλι τις πόρτες του το 1986 ως μουσικός χώρος που μπορούσε να ενοικιαστεί από τους παραγωγούς και τα συγκροτήματα, ακολουθώντας το μοντέλο «pay for play» (πληρώνεις για να παίξεις). Ετσι, αντί να αποτελεί έναν χώρο που πλήρωνε τα συγκροτήματα για να εμφανιστούν στη σκηνή του, τα συγκροτήματα πλήρωναν για να παίξουν σε αυτόν. Αρκετά από αυτά μάλιστα τον χρησιμοποίησαν όχι μόνο ως συναυλιακό χώρο, αλλά και ως… στούντιο ηχογράφησης, αφού μέσα σε αυτόν ηχογραφήθηκαν τα άλμπουμ με τις ζωντανές εκτελέσεις τους. Πιο πρόσφατα, η Αβρίλ Λαβίν μετέδωσε από εκεί ένα λάιβ ακουστικό σετ το 2009, ενώ τον Νοέμβριο του 2011 οι Black Sabbath ανακοίνωσαν από τη σκηνή του την επανένωσή τους.


Σήμερα, το κλαμπ έχει περάσει στα χέρια της οικογένειας Μαλιέρι, τα μέλη της οποίας δήλωσαν προ ημερών στο πλαίσιο εορτασμού της πεντηκοστής επετείου λειτουργίας του: «Το Whisky a Go-Go υπήρξε στην πρώτη γραμμή κάθε μουσικής τάσης, συμπεριλαμβανομένων των Motown, Rock n’ Roll, Heavy Metal, Punk και New Wave… Και αυτό δεν έχει αλλάξει καθόλου, καθώς το Whisky έχει παραμείνει πιστό στον αρχικό σκοπό του που είναι να καλλιεργεί ανερχόμενα ταλέντα».
Οσο για τον ροκ σταρ που είχε κάνει το… ποδαρικό επί σκηνής, τον Τζόνι Ρίβερς, θυμήθηκε:


«Εκείνον τον καιρό το κλαμπ ήταν τόσο της μόδας που ο πορτιέρης έβγαζε περισσότερα χρήματα από μένα. Εγώ κέρδιζα 350 δολάρια την εβδομάδα (περίπου 270 ευρώ), ενώ ο πορτιέρης τσέπωνε κάθε βράδυ χαρτονομίσματα των 100 δολαρίων (περίπου 77 ευρώ) από τον κόσμο που ήθελε απεγνωσμένα να μπει μέσα!»


Ο χορός που έγινε σήμα κατατεθέν


Οι θαμώνες του Whisky a Go-Go χρειάστηκε να περιμένουν μέχρι το 2006 για να μάθουν όλη την αλήθεια για τα εγκαίνια του αγαπημένου τους κλαμπ. Σε άρθρο του στο περιοδικό «Vanity Fair», ο ιδιοκτήτης Ελμερ Βάλενταϊν θυμήθηκε ότι είχε διεξαχθεί διαγωνισμός για τη θέση της DJ, αλλά η νεαρή νικήτρια τον κάλεσε κλαίγοντας τη βραδιά των εγκαινίων για να του ανακοινώσει ότι η μητέρα της τής απαγόρευσε να το κάνει. Μη έχοντας άλλη επιλογή τελευταία στιγμή, ο Βάλενταϊν προσέλαβε την κοπέλα που πουλούσε τσιγάρα μέσα στο κλαμπ, την Πάτι Μπρόκχερστ. Μερικά εικοσιτετράωρα αργότερα, βλέποντας την απήχηση που είχε η χορευτική εμφάνισή της μέσα στο αιωρούμενο κλουβί, ο Βάλενταϊν έσπευσε να προσλάβει ακόμα δύο χορεύτριες. Η μία εξ αυτών, η Τζόανα Λάμπεαν, ήταν αυτή που σχεδίασε την επίσημη στολή «go-go dancing» με τις λευκές μπότες και το φόρεμα με τα κρόσσια.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...