Ο παπαγάλος «επικοινωνεί»

Η γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιεί το χαριτωμένο πτηνό και οι αντιδράσεις του όταν κυριεύεται από μοναξιά και άγχος.

Μπορεί ο παπαγάλος να μην κουνάει την ουρά του όπως ο σκύλος, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να καταλάβετε τη διάθεσή του και να αποκωδικοποιήσετε τι θέλει να σας πει. Αν παρακολουθήσετε τις κινήσεις και τις αντιδράσεις του, μπορείτε να μάθετε να κατανοείτε τη «γλώσσα» του.


Οπως εξηγούν οι ειδικοί, αν ο παπαγάλος έρθει με σκυμμένο το κεφάλι προς το μέρος σας, τότε θέλει χάδια. Μάλιστα συνήθως τα θέλει στα σημεία στα οποία δεν έχει πρόσβαση από μόνος του και επιθυμεί το ξένο άγγιγμα για να λειανθούν οι φτερούγες του και να απομακρυνθούν τυχόν παράσιτα. Αν έχετε δύο παπαγαλάκια στο κλουβί, τότε το ένα εξυπηρετεί το άλλο σε αυτόν τον σκοπό. Αν όμως έχετε μόνο ένα, τότε το έργο αυτό θα πρέπει να το αναλάβετε εσείς!


Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι παπαγάλοι είναι πουλιά συνηθισμένα να ζουν ανά ζεύγη μέσα στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης ομάδας. Αν δεν έχουν σύντροφο, τα περισσότερα παπαγαλάκια που ζουν σε κλουβί στρέφονται μοιραία προς το αφεντικό τους, απέναντι στο οποίο αναπτύσσουν ερωτική συμπεριφορά. Ετσι, ο παπαγάλος σας μπορεί να αρχίζει τις φωνές για να τραβήξει το ενδιαφέρον σας, να φτύνει τη μισομασημένη τροφή του για να σας την προσφέρει ως «δώρο» ή να γίνεται βίαιος απέναντι σε άλλα μέλη της οικογένειας επειδή θέλει την αποκλειστικότητά σας.


Σίγουρα, η απόφαση απόκτησης ενός παπαγάλου δεν είναι απλή υπόθεση. Θα πρέπει να του αφιερώνετε χρόνο, γιατί διαφορετικά η πλήξη και η μοναξιά μπορεί να του προκαλέσουν στρες. Οταν ο παπαγάλος εκδηλώσει στρες, τότε αρχίζει να δαγκώνει τα πούπουλά του με τέτοια μανία που μπορεί να αιμορραγήσει. Αν αντιθέτως τον παρατηρήσετε να τραβάει τον λαιμό του, τότε κατά πάσα πιθανότητα κάτι τον έχει τρομάξει. Μπορεί να άκουσε κάποιον ασυνήθιστο θόρυβο ή να είδε ξαφνικά κάποιον άγνωστο να πλησιάζει το κλουβί του. Πηγαίνετε κοντά του, ησυχάστε τον και θα δείτε ότι θα ηρεμήσει γρήγορα.


ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ