Αποστολή ζωής στο Καστελόριζο

Το ταξίδι των δύο κινητών ιατρικών μονάδων που πρόσφερε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στους κατοίκους.

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το παρθενικό ταξίδι των δύο κινητών ιατρικών μονάδων που πρόσφερε το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στους κατοίκους των απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών της χώρας.


Η πρώτη αποστολή είχε προορισμό το ακριτικό Καστελόριζο και ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, καθώς σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού έλαβε εντελώς δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου.


«Ηταν μια όαση αναζωογόνησης των κατοίκων μετά και το δυσάρεστο περιστατικό που περάσαμε πριν από δέκα ημέρες χάνοντας έναν άνθρωπο από καρδιά» δήλωσε στην «Espresso» ο δήμαρχος Μεγίστης Γιώργος Αχλαδιώτης, που στέλνει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και στους γιατρούς. Οπως τονίζει, «οι επιστήμονες έκαναν τη δουλειά τους χωρίς τραπέζια και φανφάρες, ενώ οι κινητές μονάδες είναι υπερσύγχρονες και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από το καλύτερο νοσοκομείο».


Η αποστολή στο Καστελόριζο έγινε στο πλαίσιο του πενταετούς Εθνικού Προγράμματος Αγωγής – Προαγωγής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε νησιωτικές, ακριτικές και παραμεθόριες περιοχές της Ελλάδας, που πραγματοποιείται με δωρεά του ιδρύματος. Μέσα σε διάστημα τριών ημερών, η ομάδα των 26 εθελοντών επιστημόνων και γιατρών υποδέχτηκε και εξέτασε στις κινητές μονάδες τους κατοίκους του νησιού. Οι γιατροί της αποστολής κάλυπταν τις ειδικότητες παιδιάτρου, γυναικολόγου, καρδιολόγου, οδοντιάτρου, ορθοπεδικού, οφθαλμιάτρου, πνευμονολόγου, γενικού χειρουργού, νευρολόγου, ψυχολόγου, διαιτολόγου και ωτορινολαρυγγολόγου.


Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν συνολικά 193 άτομα και πραγματοποιήθηκαν 755 χωριστές εξετάσεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν 40 μαστογραφίες, 26 έλεγχοι οστικής πυκνότητας, 20 τεστ Παπανικολάου και 60 υπέρηχοι καρδιάς.


Μάλιστα διαγνώστηκαν και δύο σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά. Επιπλέον, δόθηκαν μαθήματα πρώτων βοηθειών στους γονείς και στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας του νησιού, ενώ έγιναν και εκπαιδευτικές ομιλίες στα παιδιά για το κάπνισμα. Την αποστολή συνόδευσε το μέλος του Δ.Σ. του ιδρύματος, πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης, που δήλωσε:


«Τέτοιες δράσεις δείχνουν την «οδό που πρέπει όλοι να ακολουθήσουμε για να φέρουμε ένα καλύτερο αύριο για εμάς και τα παιδιά μας». Τέλος, ο δήμαρχος Μεγίστης ευχαρίστησε και τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη, που ξεκίνησε τις διαδικασίες για την πλήρη στελέχωση του πολυδύναμου ιατρείου του νησιού.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ