Δεν ήξερε ότι θα πήγαιναν για μίζες

Μαραθώνια κατάθεση Ματαντού, που αφέθηκε ελεύθερος με 500.000 ευρώ χρηματική εγγύηση.

Ελεύθερος -με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα και μόνο περιοριστικό όρο την επιβολή χρηματικής εγγύησης, ύψους 500.000 ευρώ- αφέθηκε ο επιχειρηματίας Μιχάλης Ματαντός μετά τις μαραθώνιες εξηγήσεις που έδωσε στους ανακριτές Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Γιάννη Σταυρόπουλο για τις μίζες των γερμανικών υποβρυχίων. Στο διά ταύτα της απολογίας του, που ξεκίνησε νωρίς χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 10.00 τη νύχτα, ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε ότι διακίνησε μεν χρήματα μέσω εταιριών του, χωρίς όμως να γνωρίζει ότι αυτά προορίζονταν για «μαύρες» πληρωμές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε πως συνειδητοποίησε ότι επρόκειτο για μίζες αφότου έφτασε το σκάνδαλο στη Δικαιοσύνη.

Ο Ματαντός, που αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, φέρεται να διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις παράνομες πληρωμές του γερμανικού κολοσσού HDW-Ferrostaal προς Ελληνες αξιωματούχους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, η Marine and Industrial Enterprises SA (ΜΙΕ) -εταιρία συμφερόντων του- φέρεται να ήταν ο ενδιάμεσος «σταθμός» από τον οποίο περνούσαν τα χρήματα της Ferrostaal ώστε να φτάσουν στους τελικούς αποδέκτες τους. Συγκεκριμένα, οι «ύποπτες» πληρωμές που έγιναν από λογαριασμό της εταιρίας ΜΙΕ στην τράπεζα UBS της Λουκέρνης φέρεται να υπερβαίνουν τα 60.000.000 ευρώ.

Στο 80σέλιδο απολογητικό του υπόμνημα ο κατηγορούμενος αρνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, τις εις βάρος του κατηγορίες. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι από τους λογαριασμούς της εταιρίας του δόθηκαν χρήματα προς συγκατηγορούμενούς του και άλλα πρόσωπα. Αναφερόμενος στις επίμαχες πληρωμές που έγιναν από τη ΜΙΕ, φέρεται να υποστήριξε ότι έγιναν κατ’ εντολή των στελεχών της γερμανικής εταιρίας, χωρίς να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους γινόταν η καταβολή των χρημάτων. Οπως έγινε γνωστό, είπε στον ανακριτή ότι οι Γερμανοί τού έδιναν εντολές για καταβολές χρημάτων χωρίς να εξηγούν τις πραγματικές αιτίες των πληρωμών αυτών, με αποτέλεσμα ο ίδιος να μη γνωρίζει ότι επρόκειτο για μίζες.

Από τον επίμαχο λογαριασμό της Λουκέρνης φέρεται να έχει διακινηθεί ποσό, ύψους 1.000.000 ευρώ, τον Μάρτιο του 2000 προς τον Ιωάννη Μπέλτσιο, κάτι που ο ίδιος ο Μπέλτσιος αρνήθηκε στην απολογία του, υποστηρίζοντας ότι τα μόνα χρήματα που είχε λάβει από τη γερμανική εταιρία ήταν η νόμιμη αμοιβή του για συμβουλευτικές υπηρεσίες, ύψους 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως ο κατηγορούμενος, που έχει καταθέσει και ενώπιον της γερμανικής Δικαιοσύνης, φέρεται να «εισέφερε» στην ανάκριση και νέα στοιχεία για πληρωμές της Ferrostaal που προορίζονταν για Ελληνες αξιωματούχους (όχι πολιτικά πρόσωπα), καταθέτοντας εμβάσματα που δεν περιλαμβάνονται στη δικογραφία.

ΝΤΕΜΗ ΝΤΑΒΑΡΗ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ