Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Φωνή ΑμεΑ με τη Χρονοπούλου – Αυξημένος κίνδυνος αναπηρίας για πρόωρα βρέφη

Η προωρότητα, που ορίζεται ως η γέννηση πριν από...

Ανδρουλάκης και Δούκας ήπιαν τον «καφέ της ειρήνης» στο δημαρχείο της...

«Ανακωχή» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και...

«Secret song»: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα κι επιστρέφει με νέα επεισόδια!

Το μεγαλύτερο τηλεοπτικό event της ελληνικής τηλεόρασης, που καθήλωσε και συγκίνησε πάνω...

Ανοιξε η γη από τα Ρίχτερ

Η Κεφαλλονιά ταρακουνήθηκε με σεισμό 5,8R χθες το μεσημέρι.

Μνήμες από τον φονικό σεισμό του 1953 που ισοπέδωσε την Κεφαλλονιά και τα Επτάνησα ξύπνησε χθες η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αργοστόλι.


Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 15.55 όταν η γη άρχισε να τρέμει… Για 56 ολόκληρα δευτερόλεπτα ο Εγκέλαδος «χόρευε» το νησί και συνάμα σκορπούσε τρόμο και πανικό στους κατοίκους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 6 χλμ. βορειανατολικά του Αργοστολίου – και δεν σχετίζεται με το ρήγμα που είχε δώσει τον φονικό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ πριν από 61 χρόνια.


Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου, καθώς από τα ενόργανα δεδομένα που έχουν (σ.σ.: έως αργά χθες το βράδυ) και λόγω της υψηλής σεισμικότητας της περιοχής (την υψηλότερη σε όλη την Ευρασία) δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν εάν επρόκειτο για το «κύριο» γεγονός. Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν καταγραφεί περί τις 20 δονήσεις μετά τον ισχυρό σεισμό, με τη μεγαλύτερη να έχει μέγεθος 5,2 Ρίχτερ.


«Πρόκειται για έναν ισχυρό σεισμό ο οποίος προήλθε από ένα ρήγμα με οριζόντια ολίσθηση. Το συγκεκριμένο ρήγμα το είχαμε χαρτογραφήσει πριν από καιρό στην επιφάνεια, αλλά δεν περιμέναμε ότι θα έδινε μια τέτοια μεγάλη δόνηση» ανέφερε στην «Espresso» ο καθηγητής Γεωλογίας και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο νησί. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Παρακολουθούμε το φαινόμενο».


Ο Κ. Παπαζάχος


Ιδιαίτερα επιφυλακτικός ήταν στις εκτιμήσεις του ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος είπε πως πρόκειται για έναν πολύ μεγάλο σεισμό, ενώ ως προς την ακολουθία του φαινομένου, εξήγησε πως πρόκειται για χώρο με δυναμικότητα που φτάνει τα 7,5 Ρίχτερ. Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Σίγουρα θα κάνει πολλούς μετασεισμούς, εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό».


Από την πλευρά του, πάντως, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης εξέφρασε την εκτίμηση πως ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ ήταν ο κύριος.


Ο κ. Τσελέντης αποκάλυψε πως ο σταθμός της ομάδας ΒΑΝ στον Πύργο είχε λάβει σήματα για μεγάλο σεισμό στην περιοχή εδώ και δύο μήνες και πρόσθεσε πως «τα πρόδρομα σήματα αφορούσαν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ».


Σήμερα κλειστά θα παραμείνουν για προληπτικούς λόγους όλα τα σχολεία.


Με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης μετέβη με στρατιωτικό ελικόπτερο στο νησί.


ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ


Μετέφεραν τους ασθενείς σε άλλο κτίριο


Από την ισχυρή δόνηση δρόμοι άνοιξαν, δεκάδες σπίτια και αρκετές εκκλησίες υπέστησαν σοβαρές υλικές ζημιές, η ηλεκτροδότηση κόπηκε, βράχοι ξεκόλλησαν, τζαμαρίες σπιτιών και καταστημάτων έγιναν θρύψαλα, ενώ από πτώσεις αντικειμένων αρκετοί ήταν αυτοί που τραυματίστηκαν -ευτυχώς, ελαφρά- και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.


«Ο σεισμός διήρκησε αρκετά δευτερόλεπτα. Πηγαίναμε μια αριστερά, μια δεξιά… Αντικείμενα έπεφταν, δεν μπορούσαμε να σταθούμε όρθιοι» ανέφερε στην «Espresso» ο Σάκης Βούτος, κάτοικος του νησιού, και πρόσθεσε:


«Στο νοσοκομείο ασθενείς άρχισαν να τρέχουν. Εκκενώθηκε το γενικό νοσοκομείο Αργοστολίου εξαιτίας ρωγμών του κτιρίου και οι ασθενείς έχουν μεταφερθεί για προληπτικούς λόγους στο παλιό ξύλινο κτίριο. Στο γηροκομείο του Ληξουρίου, που υπέστη και ζημιές, οι ηλικιωμένοι βγήκαν έξω με τη βοήθεια συνοδών, μεταφέρθηκαν σε κοντινή εκκλησία, δρόμοι άνοιξαν, κολόνες σπιτιών έχουν σχιστεί, ακόμη και μια οικοδομή έχει πάρει κλίση, μεγάλοι βράχοι έπεσαν και έχουν αποκόψει τους δρόμους… Εχουν υποστεί ρωγμές τα λιμάνια του Ληξουρίου και του Αργοστολίου».


Επιπλέον, ο σεισμός έχει προκαλέσει μικρής έκτασης ζημιές και στη Ζάκυνθο, με την Πυροσβεστική του νησιού να έχει λάβει αναφορές για ζημιές σε καταστήματα στην πόλη από σπασμένες τζαμαρίες, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχουν κλήσεις για τραυματισμούς. Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει και αρκετές περιοχές της Ιθάκης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...