Εφτιαξαν νέο δέρμα που έχει αγγεία!

Ανοίγει δρόμος για καλύτερη θεραπεία των πληγών.

Πλήρως λειτουργικό τεχνητό δέρμα με τα δικά του αιμοφόρα και λεμφικά αγγεία κατάφεραν να αναπτύξουν επιστήμονες στην Ελβετία, ανοίγοντας τον δρόμο για την καλύτερη θεραπεία των σοβαρών πληγών που προκαλούνται από εγκαύματα και σοβαρούς τραυματισμούς. Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας βιολογίας ιστών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Παίδων στη Ζυρίχη, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα λεμφικά αγγεία είναι απαραίτητα για την πρόληψη της συσσώρευσης υγρών που μπορεί να καταστρέψουν το μόσχευμα προτού προλάβει να προσαρμοστεί στον οργανισμό του ασθενούς.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «η δημιουργία τους σε εργαστηριακές συνθήκες ανοίγει ένα μεγάλο φάσμα δυνατοτήτων στον τομέα του τεχνητού ιστού, καθώς όλα τα όργανα του ανθρώπινου σώματος, με εξαίρεση τον εγκέφαλο και του έσω αυτί, περιέχουν λεμφικά κύτταρα». Τα αιμοφόρα αγγεία είναι απαραίτητα για τη μεταφορά του οξυγόνου, των θρεπτικών συστατικών και άλλων βασικών στοιχείων που διατηρούν τα όργανα ζωντανά και λειτουργικά, ενώ τα λεμφικά αγγεία αφαιρούν το υγρό από τον ιστό και το επιστρέφουν στο κυκλοφορικό. «Οταν το δέρμα τραυματίζεται, συγκεντρώνεται υγρό στον ιστό που έχει υποστεί βλάβη, το οποίο αν δεν αφαιρεθεί αποτελεσματικά, επιβραδύνει την επούλωση της πληγής και την αναγέννηση του δέρματος» εξηγεί στην επιστημονική ανακοίνωση η ερευνήτρια Daniela Marino.


Για την ανάπτυξη του νέου τεχνητού δέρματος η επιστημονική ομάδα της Marino χρησιμοποίησε ανθρώπινα κύτταρα από τα αιμοφόρα και τα λεμφικά αγγεία και τα τοποθέτησε σε διάλυμα, που τα διασκόρπισε σε ένα τζελ που έμοιαζε με δέρμα. Το μίγμα παρέμεινε για ένα χρονικό διάστημα σε μια εκκολαπτική συσκευή και στη συνέχεια αναπτύχθηκαν μοσχεύματα δέρματος. Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί αρκετά είδη τεχνητών δερματικών μοσχευμάτων, όμως δεν περιείχαν αρκετά στοιχεία του πραγματικού δέρματος, όπως είναι τα αγγεία, οι ιδρωτοποιοί αδένες, τα νεύρα, τα τριχοθυλάκια και ο χρωματισμός. Οι επιστήμονες δοκίμασαν το νέο δέρμα σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι μετατράπηκε σε κανονικό δέρμα, αφού συνδέθηκε κανονικά με το κυκλοφορικό και το λεμφικό σύστημα των ποντικιών.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ