Επανέρχονται οι σκέψεις για επιβολή «σεισμόσημου»

Η σκέψη για το νέο χαράτσι είναι παλιά και αυτό το διάστημα, με αφορμή τους σεισμούς της Κεφαλλονιάς, επανέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου. Ο λόγος για το «σεισμόσημο», την υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.


Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας είχαν προ μηνών προβάλει το επιχείρημα ότι κάθε χρόνο επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με πρόσθετα και μη αναμενόμενα κονδύλια, λόγω των χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση ακινήτων ύστερα από φυσικές καταστροφές. Τότε η κυβέρνηση ξεπέρασε την σκέψη για νέο χαράτσι, αλλά δεν φαίνεται να συμβαίνει και τώρα το ίδιο.


Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι τα ποσά για την αποκατάσταση των καταστροφών που υπέστησαν οι κατοικίες στο Ληξούρι θα είναι ιδιαίτερα υψηλά, αν λάβουμε υπόψη μας και το μέγεθος της καταστροφής. Εκτιμούν επίσης ότι η υψηλή σεισμικότητα του ελλαδικού χώρου είναι βέβαιο ότι θα δώσει και άλλους σεισμούς που θα δημιουργήσουν ανάλογες ανάγκες.


Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του μεγάλου σεισμού της Αθήνας, το 1999, οι ζημιές υπολογίστηκαν σε 3 δισ. ευρώ, από τα οποία η κρατική συμμετοχή ήταν περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ. Προκρίνουν λοιπόν τη λύση της υποχρεωτικής ασφάλισης όλων των κατοικιών, με νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή, έναντι του σεισμικού κινδύνου.


Σημειώνεται πως σήμερα μόλις το 15% των ακινήτων είναι ασφαλισμένο στη χώρα μας και αυτό λόγω των πολλών δανείων που συνήφθησαν την τελευταία δεκαετία και τα οποία επιβάλλουν την υποχρεωτική ασφάλιση. Η λογική της υποχρεωτικής ασφάλισης του ακινήτου στηρίζεται στο μοντέλο της υποχρεωτικής ασφάλισης των οχημάτων για αστική ευθύνη. Ετσι δεν αποκλείεται στα τόσα χαράτσια να προστεθεί άλλο ένα…

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ