Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Πενήντα χρόνια με ιλουστρασιόν φαντασιώσεις!

Το περιοδικό «Sports Illustrated» γιορτάζει μισό αιώνα επιτυχιών και εξωφύλλων που έγραψαν ιστορία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πενήντα χρόνια πριν η Γερμανίδα Babette Beatty φορώντας άσπρο μπικίνι πόζαρε στον φακό του J. Frederick Smith -που την ήθελε φυσική- σε μια σέξι για την εποχή πόζα στη φωτεινή παραλία της Καραϊβικής. Αυτό ήταν το πρώτο εξώφυλλο του Sports Illustrated Swimsuit Issue, ενός περιοδικού που είχε την έξυπνη ιδέα να στηριχτεί σε φωτογραφίες σούπερ σέξι κοριτσιών με μαγιό για να φτάσει σήμερα να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον εκατομμυρίων αντρών ανά τον πλανήτη και να κάνει κάθε ετήσια έκδοσή του μέγα γεγονός που συζητείται για μήνες – πριν και μετά την κυκλοφορία της.

Γιορτάζοντας μισό αιώνα επιτυχίας, εκατομμυρίων συνδρομητών και εκατοντάδων φωτογραφίσεων με τις ωραιότερες γυναίκες του κόσμου, το  «Sports Illustrated» ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το επετειακό του τεύχος ανήμερα τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου με εξώφυλλο, όπως έχει διαρρεύσει, την Emily Ratajkowski, το μοντέλο που στέφθηκε με τον τίτλο της πιο σέξι γυναίκας του κόσμου για το 2013. Ενα it girl που σε τίποτα δεν μοιάζει με τα κορίτσια που «έντυσαν» τα εξώφυλλα των πρώτων εκδόσεων στην ελεύθερη και χίπικη δεκαετία του ’60 ή στη μεταβατική προς την απόλυτη σεξουαλική απελευθέρωση δεκαετία του ’70.

Η Emily, για παράδειγμα, δεν έχει τα κιλά της «ζουμερής» Turia Mau που «έντυσε» το εξώφυλλο του 1968, ούτε θα φωτογραφηθεί με τη χαλαρή διάθεση της Cheryl Tiegs που πόζαρε το 1970 σχεδόν… ντυμένη, με μαλλί αχτένιστο και γυαλιά «πατομπούκαλα», κάτι για το οποίο προφανώς μετάνιωσε η ίδια, αλλά και οι παράγοντες του «SI», αφού πέντε χρόνια αργότερα σε ένα νέο εξώφυλλό της εμφανίστηκε ιδιαίτερα αδυνατισμένη, φροντισμένη και σέξι. Στο μεταξύ, είχε μεσολαβήσει η πρώτη… πλάτη του «SI», καθώς η έκδοση του 1974 έσπαγε το κατεστημένο βάζοντας την Ann Simonton να φωτογραφηθεί σε μια τολμηρή και ασυνήθιστη για την εποχή πόζα, που αργότερα καθιερώθηκε ως μία από τις πιο στάνταρ πόζες των σέξι κοριτσιών που διαφημίζουν μαγιό ή εσώρουχα.

Το 1976 το «SI» «χτυπάει» με δίδυμες, τις Yvette και Yvonee Sylander προκαλώντας μαζικά ρίγη στον αντρικό πληθυσμό και τρία χρόνια αργότερα κυκλοφορεί με τη θεά της εποχής Christie Brinkley, την οποία δεν μπορεί να αποχωριστεί ούτε το 1980 ούτε το 1981. Η  Christie γίνεται έτσι το πρώτο απόλυτο «SI girl» με ένα ζηλευτό σερί τριετίας που κάνει τις συναδέλφους της να σκυλιάσουν. To 1984 έρχεται να μαγέψει τα πλήθη η τέλεια Paulina Porizkova, που παίρνει τα σκήπτρα της «βασίλισσας των μαγιό» και τον επόμενο χρόνο.

Το 1986 το «SΙ» «ξεφεύγει». Η Elle Macpherson «παίζει» με τον φακό του βραβευμένου με Πούλιτζερ φωτογραφίας Brian Lanker στην πιο ζωντανή, χαριτωμένη και παράλληλα σέξι φωτογράφιση που έχει γίνει ώς τότε για εξώφυλλο περιοδικού. Οπως είναι φυσικό, το «SI» την «ερωτεύεται», οι αναγνώστες του το ίδιο και όλοι μαζί «κολλάνε» διαχρονικά με την Εlle, που κάνει σόλο και τα δύο επόμενα χρόνια, ενώ εμφανίζεται ακόμη και 20 χρόνια αργότερα στο εξώφυλλο του περιοδικού!

Καθώς τα χρόνια περνούν, τα πρότυπα της γυναικείας σιλουέτας αλλάζουν και το περιοδικό εξελίσσεται -εκτός όλων των άλλων- και σε χρηστικό εργαλείο όσων θέλουν να κάνουν έρευνα για το θέμα. Η δυναμική δεκαετία του ’90 με τα πρώτα σούπερ μόντελ στην ιστορία αποτυπώνεται στα εξώφυλλά του και η αλλαγή της χιλιετίας φέρνει (μαζί με το photoshop και τις πλαστικές) μια δυσανάλογη μόδα για το ιδανικό σώμα, στην οποία η αδύνατη φιγούρα «ενισχύεται» από πλούσιο στήθος.

Στο επετειακό τεύχος των 40 χρόνων του, το 2004, το «Sports Illustrated» μαζεύει πολλά από τα αστέρια του στις εσωτερικές του σελίδες, εξώφυλλο ωστόσο έχει τη δεύτερη πλάτη στην ιστορία του (της Veronica Varekova), ενώ το 2007 κάνει ακόμη μία πρωτοποριακή κίνηση για τα δεδομένα του: το πρώτο -και μοναδικό ως τώρα- εξώφυλλο με πρωταγωνίστρια που δεν ανήκει στον χώρο του μόντελινγκ, καθώς μια αδύνατη Beyonce (που έχει μόλις κυκλοφορήσει μια δική της σειρά μαγιό) ποζάρει με νάζι στον φακό. Η τελευταία αγαπημένη του «SI» ήταν -ποια άλλη;- η Kate Upton που έκανε το cover model και το 2012 και το 2013. Μένει να φανεί αν η «νεοφώτιστη» Emily Ratajkowski θα κατορθώσει να μπει στη λίστα των κοριτσιών που έκαναν πάνω από ένα εξώφυλλο στο θρυλικό πλέον «SI».

Η επέλαση της «dream team»

Το 1994 το «Sports Illustrated Swimsuit» κυκλοφορεί με ένα εξώφυλλο διαφορετικό απ’ όλα τ’ άλλα (ώς τότε) πλασάροντας την dream team με πρωταγωνίστριες τρεις «αγαπημένες» του: την Elle Macpherson, το σούπερ μόντελ που όλοι αποκαλούσαν «το κορμί» και έκανε ρεκόρ στην ιστορία του «SI» με πέντε εμφανίσεις σε εξώφυλλά του, την Kathy Ireland που είχε ήδη κάνει δύο σόλο cover το 1989 και το 1992, και την πολύ in τότε Rachel Hunter.

Με τα σημερινά πρότυπα οι αναλογίες των δύο τελευταίων (μάλιστα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο) είναι σίγουρο ότι δεν θα τους επέτρεπαν να δουν ούτε φωτογραφία… ταυτότητας σε τεύχος του «Sports Illustrated»! To ίδιο «πείραμα» επαναλαμβάνεται 12 χρόνια αργότερα, το 2006, και είναι πολύ πιο επιτυχημένο. Οκτώ σέξι θεές της πασαρέλας ποζάρουν για την All-Star ομάδα του περιοδικού μόνο με το σλιπάκι τους και το τεύχος κάνει πάταγο.

ΟΙ black’n’white πόζες και η Κλουμ

Καθώς οι εποχές αλλάζουν, το «SI» αποφασίζει να κάνει τη μεγάλη επανάσταση στο εξώφυλλο του 1996 φωτογραφίζοντας πρώτη φορά μια Αφροαμερικανή καλλονή, που έγινε γνωστή ως «μαύρη γαζέλα». Επειδή ίσως φοβάται τον αντίκτυπο του «πειράματος», βάζει την 23χρονη τότε Tyra Banks να ποζάρει με την κατάξανθη Valeria Mazza, που ανταποκρίνεται πλήρως στα συνηθισμένα πρότυπα του περιοδικού, έχει κι αυτή ωστόσο μία πρωτιά: είναι το πρώτο σούπερ μόντελ που κατάγεται από τη Λατινική Αμερική. Τις εντυπώσεις φυσικά κλέβει η Τyra που τον επόμενο χρόνο εννοείται πως κάνει σόλο εξώφυλλο.

Πριν η κομμένη ανάσα των αντρών βρει τον… ρυθμό της, το «Sports Illustrated» συνεχίζει τον «βομβαρδισμό» κυκλοφορώντας το 1998 με ένα αξέχαστο εξώφυλλο, καθώς η σεξουαλικότητα της Heidi Klum ξεφεύγοντας από τα καθιερωμένα επεκτείνεται μέχρι και στο βλέμμα της -που καθηλώνει-, ενώ την επόμενη χρονιά έρχεται η θεά Rebecca Romijn, που από τότε και για οκτώ συναπτά έτη φιγουράρει σταθερά στις κορυφαίες θέσεις της λίστας με τις πιο ωραίες γυναίκες του πλανήτη.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς τον Αδωνη Γεωργιάδη

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...