Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Η Μαρίνα Σάττι μίλησε για όλους και για όλα πριν από...

«Ζαριά» με τους δημοσιογράφους έριξε η Μαρίνα Σάττι και......

Το φιλί στο στόμα της Βίσση και του ΛεΠα στην πίστα 35...

Η φιλία, η σχέση, η εκτίμηση και ο σεβασμός...

«Επίσημη» Μαλέσκου στο Open

Σας έλειψε η Μαλέσκου; Αν ναι, τότε θα δείτε...

Βασάλος και Αγγελόπουλος «μονομαχούν» για το ριάλιτι «Exathlon» που έρχεται στην TV

Kαλέ, τι μονομαχία είναι αυτή για το νέο ριάλιτι...

Φόβος για πλιάτσικο μετά την «επίθεση» των Ρίχτερ!

Ο κόσμος προτιμάει να κοιμάται στα αυτοκίνητα, δίπλα στα κατεστραμμένα σπίτια για να σώσει ό,τι έχει απομείνει.

Η αγωνία, η απόγνωση και ο φόβος κυριαρχούν στη νέα καθημερινότητα των κατοίκων της σεισμόπληκτης Κεφαλλονιάς!

Οι πολίτες προσπαθούν να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου και αρχίζουν να επιδιορθώνουν μόνοι τους -ό,τι μπορεί ο καθένας- τα σπίτια και τα καταστήματά τους. Οι Ληξουριώτες κοιμούνται ακόμη σε αυτοκίνητα και λεωφορεία, σε αυτοσχέδια παραπήγματα, σε γήπεδα και πλατείες, προκειμένου να βρίσκονται κοντά στις περιουσίες τους, ενώ η Αστυνομία κάνει συνεχώς περιπολίες για να αποτρέψει πιθανό πλιάτσικο!

Στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Αργοστόλι περνούν τα βράδια τους περίπου 700 άτομα, στις σκηνές στο γήπεδο του Ληξουρίου άλλα 30, ενώ το πολεμικό πλοίο που έδεσε στο Αργοστόλι παραμένει άδειο. Οι κάτοικοι προτιμούν να «παλεύουν» με τις κακές καιρικές συνθήκες και να μην απομακρύνονται απ’ ό,τι έχει απομείνει από τα νοικοκυριά τους.

Στο μεταξύ, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν την επόμενη Δευτέρα, καθώς ο Στρατός έχει ήδη ξεφορτώσει αρκετές λυόμενες αίθουσες, ενώ το νοσοκομείο Ληξουρίου λειτουργεί κανονικά. Στο Ληξούρι, στον Αγιο Δημήτριο, στο Λιβάδι, στους Σουλλάρους και στα υπόλοιπα χωριά που χτυπήθηκαν από τον Εγκέλαδο οι έλεγχοι των μηχανικών συνεχίστηκαν χθες υπό καταρρακτώδη βροχή, αποκαλύπτοντας νέες ζημιές, κυρίως σε παλιά σπίτια, αλλά και κακοτεχνίες ακόμη και σε κτίρια δύο-τριών ετών. «Οσοι είχαν μικρά παιδιά έφυγαν για την Αθήνα, οι υπόλοιποι παλεύουμε να κρατήσουμε ό,τι μπορούμε από τις περιουσίες μας και να ξαναστήσουμε το χωριό» λέει ο πρόεδρος της κοινότητας Σουλλάρων στην Παλική Λευτέρης Γρηγοράτος.

Στο Λιβάδι Ληξουρίου τέσσερις οικογένειες, με δύο ανήλικα κορίτσια, 4 και 13 ετών, μοιράζονται μια στρατιωτική σκηνή. «Τραβήξαμε ρεύμα με μπαλαντέζα, βάλαμε σανίδες για πάτωμα κι ένα ηλεκτρικό καλοριφέρ για να μην κρυώνουν τα παιδιά. Στο σπίτι μας έμειναν μόνο οι τοίχοι. Θα φτιάξουμε το νοικοκυριό μας από την αρχή» αναφέρει η μητέρα των δύο κοριτσιών, Αγγελική Μαρούλη. Στους Σουλλάρους η ολοκαίνουργια (μόλις ενός έτους) στέγη της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου… προσγειώθηκε στα μνήματα του νεκροταφείου, δύο ακατοίκητα σπίτια του 1940 κατέρρευσαν, η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας χρειάζεται ανακατασκευή και σχεδόν τα μισά κτίσματα έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα».

Στα Μαντζαβινάτα «πληγώθηκαν» η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, παλιές κατοικίες και αποθήκες. Ο δρόμος για τα Χαβριάτα βούλιαξε, στα Μιχαλιτσάτα έπεσαν φράχτες και σκεπές, στην κόκκινη παραλία του Ξι ένα πολυτελές ξενοδοχείο γέμισε ρωγμές και στον Ανω Αθέρα, που έχει εκκενωθεί λόγω κατολισθήσεων, ένα σπίτι ισοπεδώθηκε από τα βράχια, ενώ οι μπουλντόζες σκάβουν το βουνό για να δημιουργήσουν ανάχωμα.

Αποστολή στη Κεφαλλονιά – Φωτ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ


«Οι πληγωμένες οικοδομές πολυ δύσκολα θα αντέξουν»!

Οι σεισμολόγοι «τρέμουν» στην ιδέα ενός νέου ισχυρού μετασεισμού στην Κεφαλλονιά

Ενός κακού μύρια έπονται, λέει το ρητό, το οποίο δυστυχώς επιβεβαιώνεται στην Κεφαλλονιά, καθώς την ώρα που γη εξακολουθεί να τρέμει, οι σεισμόπληκτοι αναγκάζονται να περνούν τη νύχτα έξω από τα σπίτια τους και καλούνται να τα βγάλουν πέρα με το τσουχτερό κρύο, τις ισχυρές βροχές και τις καταιγίδες. Και αυτά ενώ στις 3.42 χθες τα ξημερώματα σημειώθηκε και νέος μετασεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος τους προκάλεσε πρόσθετη ανησυχία.

«Συλλέγουμε πληροφορίες και δεδομένα για να συμπληρώσουμε το παζλ. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η ακολουθία παρουσιάζει φθίνουσα πορεία ως προς τον ρυθμό γένεσης. Δείχνει να υπάρχει μια ομαλή εξέλιξη. Ωστόσο βρισκόμαστε σε επιφυλακή, δεν εφησυχάζουμε» ανέφερε στην «Espresso» ο αναπληρωτής καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ακόμη κενά, τα οποία εκτιμώ ότι θα συμπληρωθούν από ισχυρούς μετασεισμούς. Ο άμεσα ορατός κίνδυνος που μας ανησυχεί είναι να εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός, ίσως της τάξης των 5 Ρίχτερ, και τότε φοβάμαι ότι οι πληγωμένες οικοδομές δεν θα αντέξουν. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι έλεγχοι».

Ο Ακης Τσελέντης

Ισχυρό μετασεισμό περιμένει και ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης. «Ο κίνδυνος έχει περάσει, απλώς είναι πιθανό να έχουμε έναν ισχυρό μετασεισμό, γιατί ο δεύτερος μετασεισμός, που ήταν μεγέθους 5,7 βαθμών, δεν είχε την απαιτούμενη μετασεισμική ακολουθία, ήταν λίγο ασθενής, άρα πρέπει να κλείσει αυτή η ακολουθία με κάποιο ισχυρό μετασεισμό» ανέφερε.

Για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου έκανε λόγο και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «αυτό που μας ανησυχεί είναι η έντονη σεισμικότητα που παρουσιάζει το ρήγμα της Ασσου και του Μύρτου. Τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν σημειωθεί εκεί περισσότεροι από 300 σεισμοί μεγέθους από 2,1 έως 4,2 Ρίχτερ. Το υποθαλάσσιο ρήγμα νότια του Αργοστολίου, που είχε δώσει τον σεισμό του ’83, προς το παρόν δεν μας δίνει ανησυχητικά δεδομένα».

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ – Φωτ.: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΣΙΑΣ


Ανησυχία από τα 4,3 Ρίχτερ χθες στην Αμφίκλεια

Ανησυχία κι έντονο προβληματισμό προκαλούν σε κατοίκους και σεισμολόγους τα νέα Ρίχτερ που χτύπησαν χθες την περιοχή της Αμφίκλειας. Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έγινε ιδιαίτερη αισθητή και στην Αθήνα, σημειώθηκε στις 09.58 το πρωί και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, είχε επίκεντρο 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά-δυτικά της Αταλάντης.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τη σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή:

«Η περιοχή βρίσκεται σε διέγερση κι εκτιμώ ότι το μεγάλο δυναμικό της μπορεί να επηρεάσει και την Αθήνα. Απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Εγώ προσωπικά ανησυχώ. Αν συμβεί κάτι μεγάλο, θα έχουμε δραματικές επιπτώσεις» ανέφερε. Παράλληλα, εξέφρασε και τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο ο χθεσινός σεισμός αποτελεί μέρος της μετασεισμικής δραστηριότητας της 7ης Αυγούστου του 2013, όταν σεισμός μεγέθους 5,4 Ρίχτερ αναστάτωσε την περιοχή.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε πάντως ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθανάσιος Γκανάς, σε δηλώσεις του στην «Espresso»:

«Πρόκειται για μετασεισμό από τα 5,4 Ρίχτερ του Αυγούστου. Η περιοχή βρίσκεται σε διέγερση, καθώς το τελευταίο εξάμηνο έχουν σημειωθεί πάνω από 2.000 σεισμοί μεγέθους από 1,4 έως 5,4 Ρίχτερ. Το μόνο ασυνήθιστο είναι η διάρκεια του φαινομένου, αλλά αυτό δεν μας προβληματίζει» τόνισε.

Για καθυστερημένο μετασεισμό της 7ης Αυγούστου έκαναν λόγο ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης και ο αναπληρωτής καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Σκορδίλης. Στο μεταξύ, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 14.27 της Πέμπτης στο Βαρθολομιό. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 10 χλμ. νότια-νοτιοανατολικά της Κυλλήνης και το εστιακό βάθος ήταν μόλις 5 χλμ.


Στο πλευρό των δοκιμαζόμενων κατοίκων με 500.000 ευρώ και ο Ολυμπιακός

Στο πλευρό των κατοίκων της Κεφαλλονιάς, που βρίσκονται σε απόγνωση μετά τα διαδοχικά καταστροφικά χτυπήματα του Εγκέλαδου, στέκονται εμπράκτως φορείς, οργανισμοί, ομάδες και απλοί πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας που συγκεντρώνουν τρόφιμα, νερό, ρούχα και κλινοσκεπάσματα.

Μετά την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στους σεισμοπλήκτους, ο φιλανθρωπικός οργανισμός της Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή» έχει δώσει ανθρωπιστική βοήθεια για τις ανάγκες των πληγέντων. Συγκεκριμένα, εστάλησαν 7,5 τόνοι τροφίμων (όσπρια, ζυμαρικά, γάλα μακράς διαρκείας, αλεύρι, ζάχαρη, χυμός ντομάτας, ρύζι), 36 τόνοι εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασίες του 1,5 λίτρου και 850 κουβέρτες.

Την προσπάθεια της Εκκλησίας έχουν στηρίξει μέσω της «Αποστολής» οι Μητροπόλεις Μεσσηνίας, Σύρου – Τήνου και Μυκόνου, Ξάνθης και Μαρωνείας καθώς και η Lidl Hellas. H εταιρία Motor Oil παρείχε πετρέλαιο για την κάλυψη των αναγκών του Αθλητικού Κέντρου Ληξουρίου όπου έχουν εγκατασταθεί ηλικιωμένοι σεισμοπαθείς. Η μεταφορική Λυκούδης έχει προσφέρει τη δωρεάν μεταφορά των προϊόντων στο νησί. 

Αύριο θα αναχωρήσει το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας από την Πάτρα με προορισμό την Κεφαλλονιά. Οι κάτοικοί της ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου και πηγαίνουν στους ναούς ξηρά τροφή, είδη που διατηρούνται εκτός ψυγείου και εμφιαλωμένο νερό, για να μεταφερθούν στην Κεφαλλονιά. Τέσσερις τόνους τροφίμων και φαρμακευτικό υλικό θα στείλει αύριο και το ΠΑΜΕ.

Βοήθεια στην τραυματισμένη Κεφαλλονιά προσφέρει και η ΠΑΕ Ολυμπιακός. Χθες ο αντιπρόεδρος Γιάννης Βρέντζος ανακοίνωσε ότι η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ θα καλύψει εξ ολοκλήρου την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα σχολεία του νησιού. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός θα διαθέσει περίπου 500.000 ευρώ με σκοπό να γυρίσουν όσον το δυνατόν γρηγορότερα τα παιδιά στα σχολεία που έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ


Ο 86χρονος μοναχός που βίωσε τον τρομερό σεισμό του 1953 μετράει ξανά πληγές

«Το 1953 τουλάχιστον ήταν καλοκαίρι… Τώρα βρέχει, έχει κρύο και ο κόσμος υποφέρει στους δρόμους και στις σκηνές». Ο 86χρονος μοναχός πατέρας Ευσέβιος, που έζησε τον καταστροφικό σεισμό στην Κεφαλλονιά πριν από 61 χρόνια, είχε την ατυχία να βιώσει και τα πρόσφατα χτυπήματα του Εγκέλαδου.

Ο άνθρωπος που έσκαψε με τα ίδια του τα χέρια τα θεμέλια της μονής Κηπουραίων και κράτησε «όρθια» τα κελιά των μοναχών επί έξι ολόκληρες δεκαετίες, είδε τους σεισμούς να… καταπίνουν τμήμα της περίφραξης, να τραυματίζουν ξανά την πύλη και τους τοίχους, ακόμη και το ιερό της εκκλησίας.

Ο τελευταίος μοναχός-φύλακας της ιστορικής μονής, που στέκεται από το 1700 στην άκρη ενός γκρεμού με θέα το Ιόνιο, 15 χιλιόμετρα από το Ληξούρι, αρνείται να την εγκαταλείψει. Μετράει τις πληγές και προσεύχεται να σταματήσει το κακό που χτύπησε το νησί.

«Ελπίζουμε να μας βοηθήσουν ο Θεός και ο Αγιος Γεράσιμος να μην έρθει μεγαλύτερος σεισμός» λέει. Μετά τον δεύτερο σεισμό των 5,7 Ρίχτερ, από το βουνό που βλέπει στην τραυματισμένη πλέον είσοδο του μοναστηριού κατρακύλησαν τεράστια βράχια, τόνοι χώμα και δέντρα που έστεκαν αιώνες στην πλαγιά. «Και στους δύο μεγάλους σεισμούς ο θόρυβος ήταν φοβερός.

Η εκκλησία έτριζε, ο μαντρότοιχος έσπασε. Πολλές οι ζημιές. Πριν από 60 χρόνια παρέλαβα έναν μικρό, σχεδόν γκρεμισμένο ναό… Τον έφτιαξα από το μηδέν μαζί με άλλους μοναχούς και τώρα λίγο έλειψε να διαλυθεί». Μετά το 1953 το μοναστήρι είχε έως 80 μοναχούς.

«Τότε υπήρχαν χέρια να διορθώσουν τις ζημιές. Εγώ είχα μόλις βγει από τον Στρατό και είχα πολλές δυνάμεις. Τώρα; Είμαι μόνος, μένω εδώ και προσεύχομαι να αντέξει η εκκλησία, που χτίστηκε με τόσο κόπο» λέει.

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Η περιπέτεια του πατέρα του Τζέιμς Καφετζή

Ποιος Τζέιμς; Ο πατέρας του, ο Λευτέρης, είναι ο...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Αντωνά – Σοϊλέδης: Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια

Μαζί στο σπίτι, χώρια στα μπουζούκια ο Αρης Σοϊλέδης...