Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Η κόρη της Κιμ Καρντάσιαν και του Γουέστ κερδίζει 28.000 ευρώ για...

Η 10χρονη Νορθ Γουέστ, που στο πλευρό του διάσημου...

«Akis’ Food Tour»: Κόνιτσα, Ζαγοροχώρια, Μαστοροχώρια

Το γαστρονομικό οδοιπορικό του Άκη Πετρετζίκη συνεχίζεται με ένα...

Αγωνία και τρόμος

Στο έλεος της παγωνιάς και των μετασεισμών οι κάτοικοι, έκλεισαν 15 ημέρες έξω από τα σπίτια τους.

Σε ένα απέραντο εργοτάξιο, γεμάτο μπουλντόζες, μηχανήματα και συνεργεία, που έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αποκαταστήσουν τις μεγάλες ζημιές το γρηγορότερο δυνατό, έχει μετατραπεί το νησί της Κεφαλλονιάς, που συνεχίζει να χορεύει στον τρομακτικό ρυθμό των μετασεισμών. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο αριθμός των μετασεισμών μεγέθους 3 βαθμών και πάνω έχει ξεπεράσει τους 1.328, με πιο πρόσφατο αυτόν που σημειώθηκε στις 10.58 το πρωί της Παρασκευής με επίκεντρο το Ληξούρι και μέγεθος 4,2 Ρίχτερ.


Η απίστευτη ταλαιπωρία και η αγωνία των κατοίκων του νησιού έχει χτυπήσει κόκκινο, αφού εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες ζουν μακριά από τα σπίτια τους και με τον φόβο ενός νέου μεγάλου σεισμού. Πολλοί έχουν επιλέξει να μη μείνουν στις σκηνές που έχει στήσει ο Στρατός, λόγω του ψύχους και της έντονης υγρασίας. Χιλιάδες διανυκτερεύουν στα αυτοκίνητά τους έξω από τα σπίτια τους, προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν ληστρικές επιδρομές, και τρυπώνουν κάθε τόσο με κίνδυνο της ζωής τους στα μισογκρεμισμένα σπίτια προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι μπορούν.


«Στη γειτονιά δεν έμεινε κανείς. Επτά με οκτώ πολυκατοικίες πάνε για κατεδάφιση. Τουλάχιστον είμαστε ζωντανοί» λέει η Ελένη Αντωνέλου, που κοιμάται μαζί με τον σύζυγο και την κόρη της στο γκαράζ από κόντρα πλακέ και ελενίτ του «κίτρινου» σπιτιού της.


Οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, αφού έχουν εκκενωθεί πλήρως. Χτίστηκαν τη δεκαετία του 1970, αναστηλώθηκαν μετά τον σεισμό του 1983 και στέγαζαν 30 οικογένειες. Αποδείχθηκαν «χάρτινες», με τους μηχανικούς να μιλούν για αδικαιολόγητες αστοχίες… Ουρές σχηματίζονται καθημερινά έξω από τον παιδικό σταθμό στο Ληξούρι, όπου οι πληγέντες περιμένουν υπομονετικά να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για το άμεσο επίδομα βοηθείας ύψους 580 ευρώ.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΞΙΩΤΗΣ



Οι επιδοτήσεις για τους σεισμόπληκτους


Το ποσό των 16.000.000 ευρώ θα δοθεί για την κάλυψη των δαπανών στέγασης των πληγέντων της Κεφαλλονιάς, ως επιδότηση ενοικίου ή διαμονής σε ξενοδοχεία. Η επιδότηση θα δίνεται για δύο χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι μήνες στους ενοικιαστές των σπιτιών που επλήγησαν. Δεν δικαιούνται επιδότηση όσοι διαμένουν σε κοντέινερ ή σκηνές, εκτός εάν τα παραδώσουν.


Την επιδότηση, που θα χορηγείται ανά τρίμηνο, δικαιούνται οι οικογένειες των οποίων επλήγη η μόνιμη και κύρια κατοικία τους και θα ενοικιάσουν άλλη στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα. Θα δοθούν 300 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένα άτομα, 350 ευρώ για οικογένειες μέχρι τριών ατόμων, 400 ευρώ για τετραμελείς οικογένειες και 500 ευρώ για οικογένειες περισσότερων ατόμων.


Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα πιστωτικών διευκολύνσεων για τους κατοίκους της Κεφαλλονιάς, το οποίο ανέρχεται σε 47.000.000 ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί τα κτίρια. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 80% από κρατική αρωγή και το 20% από άτοκα δάνεια. Το ποσό της στεγαστικής συνδρομής καθορίζεται σε 1.000 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή κατοικίας, 500 ευρώ ανά τ.μ. για ανακατασκευή κτιρίων επαγγελματικής χρήσης και 250 ευρώ ανά τ.μ. για κτηνοτροφικές μονάδες ή αγροτικές αποθήκες, ενώ για τις εκκλησίες προβλέπονται 850 ευρώ ανά τ.μ.



Στον ρυθμό των Ρίχτερ χόρεψε χθες και η Πάτρα


Τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια τους ένιωσαν χθες τα ξημερώματα οι κάτοικοι της Πάτρας, που ταρακουνήθηκε από σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


Το ακριβές επίκεντρο της δόνησης, που σημειώθηκε στις 3.21 της Παρασκευής, εντοπίστηκε στον υποθαλάσσιο χώρο 8 χλμ. βόρεια της Πάτρας και 7 χλμ. δυτικά του Ρίου. Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται στο ένα χιλιόμετρο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η δόνηση έγινε αισθητή και σε πολλές περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπως το Αγρίνιο.


Τον σεισμό των 4,6 Ρίχτερ ακολούθησαν εννέα μικροί μετασεισμοί, όλοι από τον ίδιο εστιακό χώρο, έντασης από 1,6 έως 2,8 Ρίχτερ. Αναφερόμενος στη σεισμική δόνηση ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης τόνισε ότι από μία σεισμική δόνηση δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα και συμπλήρωσε: «Χρειάζεται παρακολούθηση η θαλάσσια περιοχή δυτικά του Αντιρρίου, στην οποία εκδηλώθηκε η σεισμική δόνηση των 4,6 Ρίχτερ».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...