Χημικά ένοχα για βλάβες στον εγκέφαλο

Προκαλούν σοβαρές διαταραχές στα παιδιά.

Η θεαματική αύξηση κρουσμάτων αυτισμού, δυσλεξίας και διαταραχής ελλειμματικής προσοχής αποδίδεται από τους ειδικούς στον αντίστοιχα μεγάλο πολλαπλασιασμό στο περιβάλλον χημικών ουσιών που θεωρούνται ένοχες για πρόκληση εγκεφαλικών διαταραχών στα παιδιά.


Το 2006 ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Icahn εντόπισαν πέντε χημικά που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες, τα οποία ευθύνονται για βλάβες στον εγκέφαλο. Πρόκειται για τον μόλυβδο, τον μεθυλυδράργυρο, τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια που συναντώνται στους ηλεκτρικούς μετασχηματιστές και τις μηχανές, το αρσενικό, που υπάρχει στο έδαφος, το νερό και σε συντηρητικά ξύλου και φυτοφάρμακα, και το τολουόλιο, συστατικό που χρησιμοποιείται στην επεξεργασία της βενζίνης και στα διαλυτικά χρωμάτων, στα μανό και τα δέρματα. Η έκθεση σε αυτές τις νευροτοξίνες συνδέεται με αλλαγές στην ανάπτυξη των νευρώνων του εμβρύου και των βρεφών, και με προβλήματα όπως κακή επίδοση στο σχολείο, νευρολογικές δυσλειτουργίες, μειωμένο I.Q. καθώς και παραβατική συμπεριφορά στα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά.


Τώρα οι ίδιοι ερευνητές επανεξέτασαν τη σχετική βιβλιογραφία και εντόπισαν ακόμα έξι χημικές ουσίες που εμποδίζουν τη φυσιολογική εξέλιξη του εγκεφάλου. Πρόκειται για το μαγγάνιο, το φθόριο, τον χλωρπυριφό, το DDT, το τετραχλωροαιθυλένιο και τους χλωριωμένους διφαινυλικούς αιθέρες. Το μαγγάνιο βρίσκεται ακόμα και στο πόσιμο νερό, όπως και το φθόριο, και οι μεγάλες συγκεντρώσεις τους στον οργανισμό των παιδιών έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να προκαλέσει σημαντικά χειρότερες επιδόσεις τους στο σχολείο. Τα υπόλοιπα χημικά που εντοπίζονται σε διαλυτικές ουσίες και φυτοφάρμακα έχουν συνδεθεί σε προβλήματα κοινωνικής ένταξης και επιθετικότητας.


Η ομάδα των ερευνητών υπογραμμίζει ότι προκύπτουν όλο και περισσότερα ερευνητικά στοιχεία που συνδέουν τα υψηλότερα επίπεδα αυτών των χημικών στον οργανισμό των εγκύων με εγκεφαλικές διαταραχές στα παιδιά τους και κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει αυτό το φαινόμενο στον παγκόσμιο πληθυσμό.
«Η συνέπεια τέτοιας εγκεφαλικής βλάβης είναι η προβληματική λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος που διαρκεί μια ζωή» αναφέρουν χαρακτηριστικά στη σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Lancet Neurology».


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ