Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

Σκληρό πόκερ για Ουκρανία!

Τα σχέδια Δύσης – Ρωσίας με επίκεντρο την οικονομία – Καταζητούμενος ο Γιανουκόβιτς.

Καταζητούμενος είναι πλέον ο Ουκρανός πρώην πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Ωστόσο το αληθινό «ζητούμενο» για τη χώρα του είναι πια τα 25,4 δισεκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστεί έως το τέλος του 2015 ώστε να μη χρεοκοπήσει. Οσον αφορά αυτά τα χρήματα, παίζεται σκληρό πόκερ ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για μαζικές δολοφονίες θα βρεθεί ο ανατραπείς πρόεδρος της Ουκρανίας, όταν συλληφθεί.

Πολλές είναι οι μαρτυρίες για το πού μπορεί να βρίσκεται, επισήμως ωστόσο τελευταία φορά τον είδαν στην Κριμαία. Και μπορεί η σύλληψή του να συμβάλλει πολύ στην εικόνα της νέας ηγεσίας της χώρας, τα πραγματικά προβλήματα όμως είναι άλλα. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση ενορχηστρώνουν τις προσπάθειές τους να θέσουν το Κίεβο υπό τη δική τους επιρροή, και καλύτερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι βεβαίως η δανειοδότηση.

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε επαφές με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Κίνα, τον Καναδά και την Τουρκία προκειμένου να συντονιστεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, δήλωνε χθες ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο οργάνωσης συνόδου διεθνών δωρητών, όπως αποκαλούνται «διαφορετικά» οι δανειστές, ώστε να υπάρξει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Φυσικά, ρόλο στις εξελίξεις αναμένεται να παίξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που πιθανόν να κληθεί να εγκρίνει την παροχή δανείου, στο πλαίσιο μνημονίου που θα υπογράψει με τη νέα ηγεσία του Κιέβου.

Μόνο που η Μόσχα έχει αντίθετη άποψη για τα σχέδια των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε μάλιστα στη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Μπαράκ Ομπάμα, Σούζαν Ράις, πως θα πρέπει να συμβουλεύει την ηγεσία της χώρας της, και όχι τη ρωσική. Αφορμή για την αντίδραση ήταν η προχθεσινή δήλωση της Ράις, που χαρακτήρισε «σοβαρό σφάλμα» το σενάριο η Ρωσία να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος για να υποστηρίξει μια κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στη Μόσχα και πρόσθεσε ότι μια πιθανή διχοτόμηση της Ουκρανίας δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ.

Η Μόσχα για του Μεντβέντεφ αμφισβητεί τη νομιμότητα της νέας κυβέρνησης

Ακόμα παραπέρα προχώρησε ωστόσο ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δηλώνοντας πως η Μόσχα έχει σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα των νέων Αρχών της Ουκρανίας μετά την καθαίρεση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, κάνοντας λόγο για «εκτροπή».

«Δεν καταλαβαίνουμε τι συμβαίνει εκεί. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για τα συμφέροντά μας και για τη ζωή των πολιτών μας» είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

«Υπάρχουν μεγάλες αμφιβολίες για τη νομιμότητα μιας ολόκληρης σειράς θεσμικών οργάνων που λειτουργούν τώρα στην Ουκρανία» και σημείωσε ότι δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορεί η Μόσχα να μιλήσει σήμερα.

Αναφερόμενος στην ανανέωση της συμφωνίας για την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, ο Μεντβέντεφ είπε ότι θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των ουκρανικών εταιριών και της κυβέρνησης. «Η απόφαση όσον αφορά το φυσικό αέριο έχει συγκεκριμένη χρονική περίοδο εφαρμογής. Το τι θα συμβεί μετά τη λήξη της είναι ένα θέμα προς συζήτηση με τις ουκρανικές εταιρίες και με την ουκρανική κυβέρνηση, εάν αναδειχθεί κάποια εκεί» κατέληξε, υπονοώντας ξεκάθαρα πως το φυσικό αέριο θα είναι διαπραγματευτικό χαρτί της Μόσχας στο «παζάρι» με τη Δύση για το μέλλον της Ουκρανίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΝΔΟΥΛΑΚΗΣ

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...