«Κρεμόμαστε» από τα χείλη της τρόικας για μια δήλωση!

Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και όλα δείχνουν -εκτός κι αν γίνει κάποιο θαύμα- ότι δεν πρόκειται να προλάβουμε το Eurogroup της Δευτέρας.

Στην πιο κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών και όλα δείχνουν -εκτός κι αν γίνει κάποιο θαύμα- ότι δεν πρόκειται να προλάβουμε το Eurogroup της Δευτέρας.

Η Αθήνα προσδοκά -κατ’ ελάχιστον- μια δήλωση επαρκούς προόδου που θα επιτρέπει είτε πολιτική απόφαση στο Eurogroup για σταδιακή εκταμίευση της δόσης είτε θα ανοίγει τον δρόμο για έκτακτη τηλεδιάσκεψη μετά τη Δευτέρα, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση.

«Aγκάθια» της διαπραγμάτευσης παραμένουν οι μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, αλλά και οι παρεμβάσεις στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, καθώς ούτε στη χθεσινή σύσκεψη η τρόικα αποδέχθηκε το ελληνικό σχέδιο.

Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και η υιοθέτηση των συστάσεων που έχουν γίνει προς τη χώρα θεωρούνται προαπαιτούμενα για την τρόικα. Ομως υπάρχει διάσταση απόψεων για τον βαθμό υιοθέτησης των συστάσεων αυτών τόσο μεταξύ υπουργείων όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών. Σημεία τριβής είναι το φρέσκο γάλα, η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία και η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες μέσα στο Σαββατοκύριακο με στόχο την προετοιμασία του Ecofin της Τρίτης, οπότε θα συζητηθεί το θέμα της τραπεζικής ένωσης. Το ζήτημα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του κ. Στουρνάρα ως προεδρεύοντος υπουργού του Ecofin στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.

Το θέμα αυτό, στο οποίο αναγκαστικά θα αφιερώσει χρόνο ο κ. Στουρνάρας, σε συνδυασμό με όλες τις άλλες εκκρεμότητες που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις καθιστά πολύ δύσκολη την εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της Δευτέρας 10 Μαρτίου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ