Η 92χρονη ηρωίδα συνάντησε στο Ισραήλ δύο αδέλφια που είχε σώσει από τα νύχια των ναζί

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα οι απόγονοι μιας εβραϊκής οικογένειας που διασώθηκε από το Ολοκαύτωμα συναντήθηκαν με την 92χρονη Ελληνίδα σωτήρα τους, η οποία το 1994 είχε λάβει τον τίτλο «Δίκαιη των Εθνών», την υψηλότερη που απονέμει το Ισραήλ σε μη Εβραίους οι οποίοι βοήθησαν Εβραίους με κίνδυνο της ζωής τους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στην Αίθουσα των Ονομάτων του Γιαντ Βασέμ στην Ιερουσαλήμ, όπου είναι γραμμένα τα ονόματα εκατομμυρίων Εβραίων που έπεσαν θύματα της θηριωδίας των ναζί. Από το αναπηρικό καροτσάκι όπου βρίσκεται καθηλωμένη, η 92χρονη Μελπομένη Ντίνα, το γένος Γιαννοπούλου, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά 20 απογόνους της 86χρονης πλέον Σάρα Γιανάι και του αδελφού της Γιοσί, τους οποίους διέσωσε.

Ο Γιοσί ήταν δύο μηνών και η Σάρα εννέα χρόνων όταν κρύφτηκαν μαζί με τη μητέρα και τα άλλα τρία αδέλφια τους σε ένα εγκαταλειμμένο τζαμί για να γλιτώσουν από τους Γερμανούς. Στη συνέχεια, όλη η οικογένεια Μορντεχάι είχε βρει καταφύγιο στο σπίτι της Μελπομένης, καθώς και σε εκείνο μια άλλης οικογένειας της Βέροιας, όπου παρέμεινε κρυμμένη επί δύο χρόνια!

Η Σάρα και ο Γιοσί με τη σωτήρα τους

«Όταν βρισκόμασταν στο τζαμί επιδεινωνόταν η κατάστασή μας, ιδίως του αδελφού μου Σαμουήλ. Η Μελπομένη και η αδελφή της τον πήραν στην πλάτη και τον πήγαν στο νοσοκομείο μέσα στη νύχτα. Όμως, αργότερα τον βρήκε σκεπασμένο με ένα λευκό σεντόνι στο κρεβάτι του νοσοκομείου. Είχε πεθάνει…» δήλωσε η Σάρα, προσθέτοντας ότι νιώθει την 92χρονη σαν αδελφή της.

«Από όταν ήμουν μικρός αυτές οι τρεις Ελληνίδες αδελφές είναι για μένα σύμβολο ηρωισμού, αληθινά πρότυπα» ανέφερε, από την πλευρά του, ένας από τους εγγονούς του Γιοσί, ο 28χρονος Γιουβάλ Νταγκάν. Αλλά και η ηρωική Ελληνίδα δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή της.

«Θα ήθελα να έχω σώσει περισσότερους…» ψέλλισε με δάκρυα, ενώ χαιρετούσε τα παιδιά και τα εγγόνια της οικογένειας που διέσωσε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ