Κίνδυνος για τύφλωση από ενέσεις

Πώς τα fillers μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα μάτια.

Μπορεί οι ρυτίδες να εξαφανίζονται με τα διαφόρων μορφών και συνθέσεων fillers που τις «γεμίζουν», μπορεί όμως, αν ο γιατρός κάνει λάθος, να πάψετε να βλέπετε τις ρυτίδες αλλά και οτιδήποτε άλλο!


Αμερικανοί ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι ορισμένες αισθητικές «επεμβάσεις» μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη τύφλωση. Οι ενέσεις fillers που γίνονται στο μέτωπο ενέχουν τον κίνδυνο να προκαλέσουν μόνιμες βλάβες στα μάτια. Η έγχυση λίπους ή κολλαγόνου είναι συνήθως ασφαλής μέθοδος αντιμετώπισης των ρυτίδων, ωστόσο υπάρχουν κίνδυνοι όταν αυτή η διαδικασία γίνεται στο επάνω μέρος του προσώπου. Ακόμα και η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων συστήνει τα fillers να γίνονται από το ύψος της μύτης και κάτω.


Σε αντίθετη περίπτωση, αναφέρει χαρακτηριστικά η δρ Μισέλ Κάρι από το Retina Vitreous Associates Medical Group, έχουν καταγραφεί ακόμα και τυφλώσεις ασθενών. Στη μελέτη της, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Ophthalmology», κάνει λόγο για τουλάχιστον τρεις τέτοιες περιπτώσεις.


Αυτό που συνέβη ήταν ότι το filler κατέληξε από σφάλμα του γιατρού στις φλέβες, με αποτέλεσμα να φθάσει στην οπτική αρτηρία, γεγονός που σηματοδοτεί το μπλοκάρισμα αιμάτωσης των ματιών. Και μπορεί το οίδημα που θα δημιουργηθεί να υποχωρήσει, η τύφλωση όμως που προκαλεί είναι μόνιμη.


Η Αμερικανίδα γιατρός και οι συνεργάτες της μελέτησαν ενδελεχώς τις τρεις περιπτώσεις ασθενών, τις οποίες αναφέρουν στη μελέτη τους. Στην πρώτη περίπτωση μια γυναίκα έκανε ενέσεις κολλαγόνου για να απαλύνει τις ρυτίδες στο μέτωπό της και έχασε την όρασή της από το δεξί μάτι. Κάτι που συνέβη και σε έναν άντρα, γύρω στα 30, που έκανε την ίδια διαδικασία. Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα περίπου εξήντα ετών, έχασε μεγάλο μέρος της όρασής της όταν της έκαναν ένεση για να καλύψουν το «πόδι της χήνας».


Στην έρευνα αναφέρεται, τέλος, ότι έχουν υπάρξει ακραίες περιπτώσεις κατά τις οποίες η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Εχουν καταγραφεί περιστατικά ασθενών που έπαθαν εγκεφαλικό, ακόμα και περιπτώσεις θανάτου έπειτα από τέτοιες αισθητικές μικροεπεμβάσεις.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ