Στο σφυρί τα Προσφυγικά

Στο ΤΑΙΠΕΔ το ιστορικό συγκρότημα με 137 διαμερίσματα.

Τέλος εποχής για τα «Προσφυγικά» της λεωφόρου Αλεξάνδρας! Το ιστορικό συγκρότημα κατοικιών συμπεριλαμβάνεται στη νέα φουρνιά ακινήτων που περνούν στα χέρια στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πάρουν τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης.

Σχεδόν 80 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής τους το Δημόσιο αποφάσισε να αρχίσει τις διαδικασίες για την πώληση των κατοικιών του κέντρου της Αθήνας, που στέγασαν χιλιάδες πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων περνούν στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ 137 διαμερίσματα των «Προσφυγικών» που έως τώρα ανήκαν στο ελληνικό Δημόσιο. Τα εν λόγω διαμερίσματα βρίσκονται κατανεμημένα στις οκτώ πολυκατοικίες του συγκροτήματος, που έχουν πρόσοψη στη λεωφόρο Αλεξάνδρας και στις οδούς Τριχωνίδος, Κορώνειας, Ορεστιάδος, Ξυνιάδος και Βεγορίτιδος.

Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό πότε σκοπεύει το ΤΑΙΠΕΔ να βγάλει στο σφυρί το τμήμα των «Προσφυγικών» που πέρασε στην κατοχή του. Φαίνεται όμως ότι η αξιοποίησή τους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφενός διότι οι οκτώ πολυκατοικίες έχουν κηρυχτεί διατηρητέες από το 2009 και αφετέρου γιατί το Δημόσιο και το ΤΑΙΠΕΔ απλούστατα δεν έχουν στην κυριότητά τους το σύνολο των διαμερισμάτων, που ανέρχονται σε 228.

Οι προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας είναι αναμφισβήτητα ένα συγκρότημα με σημαντική ιστορική και αρχιτεκτονική αξία. Σύμφωνα με το αρχείο νεοτέρων μνημείων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, οικοδομήθηκαν μεταξύ των ετών 1933-1935 πάνω σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Κίμωνα Λάσκαρι και Δημήτριου Κυριακού και αποτελούν το αποτέλεσμα δράσης του πρώτου κρατικού μηχανισμού οργανωμένης δόμησης της Ελλάδας. Μάλιστα είναι ακόμα ορατές στους εξωτερικούς τοίχους οι τρύπες από τις σφαίρες των Δεκεμβριανών του 1944.

Δυστυχώς, η χρόνια εγκατάλειψή τους από το κράτος έχει οδηγήσει στη θλιβερή σημερινή εικόνα τους, με τους νομίμως διαμένοντες να είναι πολύ λιγότεροι από τους… καταληψίες!

Με την ίδια απόφαση στην ιδιοκτησία του ΤΑΙΠΕΔ πέρασαν δεκάδες ακόμη κρατικά ακίνητα, όπως το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, έκτασης 92 στρεμμάτων, το 100 στρεμμάτων Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου και το Ξενία του Πλαταμώνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ