Κυβέρνηση με είκοσι υπουργούς το… Ποτάμι

Οι προτάσεις του κόμματος Θεοδωράκη για την Ελλάδα.

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη επεξεργάζεται και δίνει σταδιακά τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τον ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και το πολιτικό και εκλογικό σύστημα.

Για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας προτείνει ενιαίο αριθμό ανά πολίτη για το ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, δίπλωμα οδήγησης, εκλογικό αριθμό, κλειδάριθμο. Βέβαια η ενοποίηση αριθμών θα μας απαλλάξει από το έχουμε στην «άκρη» τους σχετικούς αριθμούς αλλά από την άλλη ίσως τεθεί θέμα ασφαλείας. Για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση προτείνει ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με σαφές νομικό πλαίσιο, διαμόρφωση ξεκάθαρων κριτηρίων και ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη το Ποτάμι θεωρεί ότι η Ευρώπη για την Ελλάδα είναι μονόδρομος: «Η απομόνωση δεν βοήθησε ποτέ κανέναν. Συνεργασία δεν σημαίνει υποτέλεια». Για το κυβερνητικό σχήμα προτείνει κυβέρνηση είκοσι ατόμων, κατάργηση αναπληρωτών και υφυπουργών, σύσταση υπουργείων ανά τομέα ευθύνης και διοικητικούς γενικούς διευθυντές πενταετούς θητείας.

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σύστημα, προτείνεται μείωση βουλευτών σε 200, μείωση κατά 50% της κρατικής επιχορήγησης, περιορισμό των προεκλογικών δαπανών και ρύπανσης, καθώς και κατάργηση των επιδομάτων για θερινά τμήματα. Για το εκλογικό σύστημα προτείνει να γίνει αναλογικότερο , η χώρα να χωριστεί σε πολλές μονοεδρικές περιφέρειες και οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν το κόμμα τους αλλά και τον τοπικό υποψήφιο, ανεξαρτήτως του κόμματος που θεωρούν ότι τους αντιπροσωπεύει. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ελληνική παραλλαγή του γερμανικού συστήματος με τις διπλές κάλπες.

Για το επίκαιρο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων λέει «όχι» στην πλειοδοσία μεταξύ των κομμάτων για το θέμα, προτείνει τη διεκδίκηση κατοχικού δανείου και των αποζημιώσεων για θύματα ή μαρτυρικές κοινότητες. Επιπλέον τάσσεται υπέρ του επαναπατρισμού συγκεκριμένων κλεμμένων αρχαιοτήτων. Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθαρίζει ότι το κόμμα του δεν θα «κατεβάσει» κανέναν υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ