Ραντεβού για δύο σε βαρύ κλίμα

Πιεστικός ο χρόνος για συμφωνία με τους δανειστές, ενώ το ΠΑΣΟΚ καταρρέει.

Οι δύο πολιτικοί εταίροι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνάντηση που είχαν χθες στο Μαξίμου με θέμα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναζήτησαν λύσεις προκειμένου να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα για να εκταμιευτεί η πολυπόθητη δόση.


Η συνάντηση έγινε σε βαρύ κλίμα όχι μόνο λόγω της πίεσης του χρόνου, αφού η συμφωνία -αν υπάρξει- θα πρέπει να έχει «κλείσει» μέχρι την Κυριακή βράδυ, αλλά και λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ που καταρρέει, δημιουργώντας πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να καταρτίσει κείμενο συμφωνίας με την τρόικα.


Αρχικός στόχος είναι, όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «να μη τα σπάσουμε, αλλά να τα βρούμε με την τρόικα».
Σήμερα αναμένεται «παρέλαση» υπουργών στο υπουργείο Οικονομικών με στόχο να καταρτιστεί το τελικό κείμενο συμφωνίας με την τρόικα, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.


«Ο χρόνος πιέζει και τους δύο. Δεν έχουμε μόνο εμείς να χάσουμε, έχουν και αυτοί, αν δεν κλείσουμε έως την Κυριακή» ανέφερε κορυφαίο στέλεχος.


Το υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει τα εξής: 1. Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2014. 2. Το μέτωπο των εργασιακών παραμένει ανοιχτό. Είναι, δε, κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση το θέμα των ομαδικών απολύσεων. 3. Το βασικό θέμα είναι τα διαρθρωτικά, δηλαδή η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ. 4. Το θέμα των στρες τεστ των τραπεζών δεν είναι πια στο τραπέζι. 5. Μετά το Πάσχα και πριν από τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα διανείμει το κοινωνικό μέρισμα από το επιπλέον του στόχου πρωτογενές πλεόνασμα. 6. Δεν υπάρχει θέμα απολύσεων στο Δημόσιο το 2015. 7. Δεν υπάρχει συμφωνία για τα φορολογικά.


Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προωθήσει μονομερώς, χωρίς τη συμφωνία της τρόικας, το μίνι φορολογικό.


ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ