Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Οι «αιχμάλωτοι» επιχειρηματίες του Mykonos Gate

Αλαλούμ στο «νησί των ανέμων» έχουν προκαλέσει τα… μεθεόρτια του σκανδάλου υπεξαίρεσης-γίγας.


Στα χαρακώματα βρίσκονται επιχειρηματίες της Μυκόνου και απειλούν θεούς και δαίμονες σε περίπτωση που δεν διαγραφούν οι λανθασμένα βεβαιωμένες οφειλές τους. Το αλαλούμ που επικρατεί στο νησί των ανέμων στο κατώφλι της νέας τουριστικής σεζόν αποτελεί τα «μεθεόρτια» του σκανδάλου υπεξαίρεσης εκατομμυρίων ευρώ από τα ταμεία του δήμου, θέμα που είχε αποκαλύψει η «Espresso» τον Δεκέμβριο του 2012.


Το «Μύκονος gate» προκάλεσε σεισμό στο νησί και συντάραξε αιρετούς, τοπική κοινωνία και φυσικά τον επιχειρηματικό κόσμο της Μυκόνου, φέρνοντας αντιμέτωπους με τη Δικαιοσύνη (η υπόθεση θα εκδικαστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) τον νυν και τον πρώην δήμαρχο του νησιού, δύο αντιδημάρχους και δύο υπαλλήλους του δήμου. Αν και το 2013 το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να διαγράψει τα χρέη προς τον δήμο φυσικών και νομικών προσώπων που είχαν λανθασμένα βεβαιωθεί από τους καταλόγους, η απόφαση δεν υλοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα επιχειρηματίες οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν χρωστούν ούτε ευρώ να μην μπορούν να λάβουν δημοτική ενημερότητα εφόσον εμφανίζονται σαν οφειλέτες! Ανάστατοι και εξοργισμένοι γνωστοποίησαν στο δημοτικό συμβούλιο -μέσω των δικηγόρων τους- ότι αν δεν διαγραφεί οριστικά το οφειλόμενο ποσό που εσφαλμένα καταγράφηκε, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.


Ο λόγος που τα ανύπαρκτα χρέη δεν διαγράφηκαν ακόμα είναι η διαφωνία του προϊσταμένου της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου Χαράλαμπου Μυτιληναίου και της ταμία Ελευθερίας Ράπτη με την απόφαση της διαγραφής. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι δύο αρμόδιοι θεωρούν ότι πολλές από τις διαγραφές που εισηγήθηκε το δημοτικό συμβούλιο δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ώστε να διαγραφεί, ολικώς ή μερικώς, η οφειλή τους, με συνέπεια να μην πραγματοποιείται τελικά καμία απολύτως διαγραφή. Ούτε καν εκείνες των προσώπων που προσκόμισαν τα απαραίτητα έγγραφα, με επίσημα στοιχεία, που αποδεικνύουν την εσφαλμένα βεβαιωμένη οφειλή τους.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Πελαγίας Σταυρακάκη, η οποία τον Αύγουστο του 2012 κλήθηκε να πληρώσει τον φόρο παρεπιδημούντων για τα έτη 2005-2009. Η ίδια διαπίστωσε ότι στην οφειλή που της βεβαιώθηκε είχε γίνει λάθος ως προς τη φορολογητέα ύλη, διότι η υπηρεσία δεν έλαβε υπόψη το πραγματικό ακαθάριστο εισόδημα, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά το ποσό που προκύπτει από την περαίωση. Η επιχειρηματίας δεν έφερε αντίρρηση να πληρώσει, αλλά με βάση αυτό που ορίζει ο νόμος. Τώρα προσπαθεί να επεκταθεί επιχειρηματικά και ενώ κατέχει όλα τα δικαιολογητικά δεν μπορεί να προχωρήσει νομίμως. «Το θέμα είναι λεπτό, διότι η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη που παίρνει και τις τελικές αποφάσεις, οπότε κανείς δεν μπορεί να επέμβει» είπε στην «Espresso της Κυριακής» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Γιάννης Ρούσσος και πρόσθεσε: «Θα ήταν λειτουργικό ωστόσο να δοθεί μια προσωρινή λύση, η οποία θα απελευθερώσει τους επιχειρηματίες της Μυκόνου και θα τους δώσει την ευκαιρία να προχωρήσουν».


Η ογκώδης δικογραφία


Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πραγματικά ογκώδη δικογραφία, ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες καταστημάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων ήταν συνεπείς και εμφανίζονταν στον δήμο προκειμένου να πληρώσουν για κάθε σεζόν τα αποκαλούμενα τέλη παρεπιδημούντων. Παρ’ όλα αυτά, οι εμπλεκόμενοι δημοτικοί υπάλληλοι φέρεται ότι τους έδιναν πλαστά διπλότυπα είσπραξης και έβαζαν στην τσέπη τους τα λεφτά που αντιστοιχούσαν στα επίδικα τέλη!


Κατά την κατηγορία, η ζημία του Δημοσίου υπολογίζεται ότι με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα ξεπερνάει τα 10.000.000 ευρώ. Το σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί στη Μύκονο το 2010, έπειτα από καταγγελίες ξενοδόχου που βρέθηκε να χρωστάει στον δήμο 890.000 ευρώ για τα έτη 2002-2008, χρήματα τα οποία είχε ήδη καταβάλει. Ουσιαστικά ερευνώνται δύο παράλληλες υποθέσεις: από τη μια πλευρά, κατά πόσο επικρατούσε χάος στα οικονομικά του Δήμου Μυκόνου, το οποίο οδήγησε στην απώλεια εκατομμυρίων ευρώ από δημοτικά έσοδα που δεν αναζητήθηκαν ποτέ και από την άλλη, κατά πόσο ορισμένοι υπάλληλοι και αιρετοί εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να αποσπούν μεγάλα χρηματικά ποσά από τα ταμεία του δήμου.


ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...