Αστυνομικοί εφοδίαζαν κακοποιούς με ελληνικές ταυτότητες και διαβατήρια

Επίορκοι αστυνομικοί είχαν στήσει «παραμάγαζο», αναλαμβάνοντας την έκδοση και την προμήθεια πλαστών ελληνικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων, με τον τζίρο από την πώλησή τους να φτάνει το 1.000.000 ευρώ!

Από τη Νάντια Αλεξίου

Η έρευνα των «Αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ., που άρχισε έπειτα από σήμα της Ιnterpol, αποκάλυψε την εμπλοκή τουλάχιστον έξι αστυνομικών στο οργανωμένο κύκλωμα που εφοδίαζε με πλαστά έγγραφα κακοποιούς από Γαλλία, Ισπανία και Ολλανδία, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα για ναρκωτικά, ληστείες και σωματεμπορία!

Η έρευνα άρχισε ύστερα από συλλήψεις κακοποιών, στην κατοχή των οποίων η Ιnterpol είχε κατάσχει πλαστές ελληνικές ταυτότητες και διαβατήρια. Οι επίορκοι αστυνομικοί, που υπηρετούσαν σε γραφεία έκδοσης διαβατηρίων και τμήματα Ασφαλείας της Αττικής, αναζητούσαν τα στοιχεία Ελλήνων του εξωτερικού οι οποίοι δεν είχαν εκδώσει ταυτότητες ή διαβατήρια και επικολλούσαν σε διαβατήρια που προορίζονταν για καταστροφή τη φωτογραφία του εκάστοτε κακοποιού, ο οποίος στη συνέχεια μπορούσε να εκδώσει επίσημα στοιχεία και να έχει «νόμιμη» δραστηριότητα.

Μεταξύ των επίορκων κατηγορούμενων αστυνομικών είναι ένας αρχιφύλακας που υπηρετεί σε γραφείο διαβατηρίων και μία αστυνομικός με ολιγόμηνη θητεία στο γραφείο πρώην αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος είχε ενημερωθεί για την εμπλοκή της -καθώς η έρευνα διαρκεί σχεδόν ενάμιση χρόνο- και την επανέφερε στην οργανική της θέση. Ακόμα ένας αστυνομικός, όταν ερευνήθηκε η εμπλοκή του, είχε ήδη κριθεί προφυλακιστέος για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που εξαρθρώθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Το κύκλωμα δραστηριοποιείται από τον Δεκέμβριο του 2016 και είχε εκδώσει 38 ταυτότητες και 31 διαβατήρια, με τα ποσά να κυμαίνονται από 4.000 μέχρι και 40.000 ευρώ, ανάλογα με το ποινικό μητρώο που είχε κάθε «ενδιαφερόμενος» και το έγγραφο που ήθελε! Το παράνομο όφελος υπολογίζεται ότι έφτασε το 1.000.000 ευρώ.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη στους αστυνομικούς για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παρέπεμψε την υπόθεση σε ανακριτή. Οι έξι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ