Ο Covid-19 θα πάει «διακοπές» για να επιστρέψει δριμύτερος

Το καλοκαίρι δεν θα φέρει την οριστική νίκη έναντι του κορονοϊού. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα κι αν η μετάδοση του ιού μειωθεί την άνοιξη και το καλοκαίρι, αυτό θα είναι κάτι πρόσκαιρο και ότι η περίοδος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μια πολύτιμη ευκαιρία για προετοιμασία, εν όψει του επόμενου χειμώνα. Γιατί τον επόμενο χειμώνα, σύμφωνα με ένα νέο υπολογιστικό μοντέλο, ο Covid-19 μπορεί να μολύνει 100 φορές περισσότερους ανθρώπους!

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Βασιλείας και της Στοκχόλμης διαπίστωσαν συγκεκριμένα ότι αυτό που τώρα βιώνει η παγκόσμια κοινότητα είναι «μια μικρή κορύφωση σε περιοχή του βόρειου ημισφαιρίου», που θα ακολουθηθεί από μια «μεγαλύτερη κορύφωση τον χειμώνα 2020-2021». Βασισμένοι σε άλλους κορονοϊούς, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα πέσει καθώς θα προχωράμε στην άνοιξη και στο καλοκαίρι, αλλά θα αυξηθούν και πάλι, μολύνοντας έως και 100.000.000 ανθρώπους.

Η δρ Emma Hodcroft, μία από τις επιστήμονες που συμμετείχαν στη σχετική έρευνα, δήλωσε στο Sky News ότι «είναι δύσκολο να δώσουμε τους ακριβείς αριθμούς», αλλά τόνισε ότι το μοντέλο τους «δεν είναι ένα παράλογο σενάριο». Εσπευσε, ωστόσο, να διευκρινίσει ότι υπάρχει «μια πολύ σημαντική προειδοποίηση» στο μοντέλο. «Αυτές οι προβλέψεις έγιναν με βάση εικασίες για το πώς η εποχικότητα επηρεάζει τη μετάδοση σε προηγούμενους κορονοϊούς». Μένει τώρα να διαπιστωθεί αν και ο Covid-19 θα συμπεριφερθεί στο επίπεδο της εποχικότητας όπως οι προηγούμενοι.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ