Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Μαριάντα Πιερίδη: Ερωτικό ταξιδάκι στο Λονδίνο

Απόδραση στο Λονδίνο με το νέο της αμόρε για...

Ο ντελιβεράς που είχε αφοδεύσει σε ασανσέρ και πασάλειψε τους τοίχους μονοκατοικίας...

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο δυόμισι μήνες από εκείνο...

Ένοχος για βιασμό ο Ηλίας Μίχος – Αθώα η μητέρα της 12χρονης...

Ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τον Ηλία Μίχο...

Ευέλικτο ωράριο για γονείς και αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που κλείνουν προσωρινά

Ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, θεσπίζει το υπουργείο Εργασίας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανασχεθούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τον κορονοϊό. Επιπλέον, προτρέπει τους εργοδότες να διευκολύνουν τους εργαζόμενους γονείς που έχουν παιδιά, των οποίων τα σχολεία έκλεισαν.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο εργοδότης θα μπορεί να προτείνει στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο ή εργασία εξ αποστάσεως. Στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα θα προβλέπεται η δυνατότητα να εργαστούν με ευέλικτο ωράριο, όπου είναι εφικτό.

Αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρίζει άμεσα στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη κάθε τροποποίηση του ωραρίου των εργαζομένων. Οποιαδήποτε αλλαγή, καθώς και η υπερωριακή απασχόληση κάθε μήνα θα καταχωρίζονται κατά το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα. Σε κάθε περίπτωση, δεν θίγονται οι υφιστάμενες προστατευτικές διατάξεις για τις προϋποθέσεις πραγματοποίησης υπερεργασίας, υπερωριών, εργασίας κατά βάρδιες, για τον προβλεπόμενο ελάχιστο χρόνο ανάπαυσης κ.λπ.

Ειδική άδεια λόγω… κορονοϊού έχει τη δυνατότητα να λάβει ένας εκ των δύο εργαζόμενων γονιών, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα αναδρομικής λήψης της ως τις 10 Απριλίου (έως 23 ημέρες), σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση μετά το (προσωρινό;) «λουκέτο» στα σχολεία.

Η ειδική άδεια αφορά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους εργαζομένους στο Δημόσιο, είναι επιπρόσθετη της κανονικής ετήσιας, δίνεται με πλήρεις αποδοχές και μπορεί να τη λάβει μόνο ένας εκ των δύο γονέων (σε περίπτωση μονογονεϊκής, ο ένας), εφόσον και οι δύο εργάζονται στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα.

Για κάθε τέσσερις ημέρες, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια. Αν χορηγείται σε εργαζόμενο του Δημοσίου, το κράτος θα καλύπτει το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών του. Αν τη λάβει ο ένας εργαζόμενος γονέας, ο άλλος θα συνεχίζει να απασχολείται κανονικά. Αν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού, εκτός αν νοσηλεύεται, έχει προσβληθεί από κορονοϊό ή είναι ΑμεΑ.

Όσον αφορά τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ο εργοδότης δύναται να τους προτείνει εργασία με ευέλικτο ωράριο ή απασχόληση εξ αποστάσεως. Στους υπαλλήλους του Δημοσίου παρέχεται η δυνατότητα, κατόπιν αίτησης, να απασχολούνται με μειωμένο ωράριο μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς μείωση των αποδοχών, με την υποχρέωση της αναπλήρωσης του χρόνου εργασίας μετά την άρση της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων.

Χθες η διοίκηση του ΕΦΚΑ αποφάσισε την αναστολή ορισμένων συναλλαγών με φυσική παρουσία (εκτύπωση βεβαιώσεων ΑΜΚΑ, χορήγηση πληροφοριών για την ύπαρξη ή μη ασφαλιστικής ικανότητας, καταβολή οφειλών στις υπηρεσίες κ.λπ.) ως και τις 20 Μαρτίου. Επίσης, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε τη μετατροπή όλων των προαιρετικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε υποχρεωτικές ως και την Τρίτη 31 Μαρτίου. Οι συναλλασσόμενοι μπορούν να λαμβάνουν παροχές και βεβαιώσεις αποκλειστικά με ηλεκτρονική αίτηση στον ιστότοπο oaed.gr.

Αποζημίωση «ειδικού σκοπού» αποφάσισε να δώσει η κυβέρνηση στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που κλείνουν προσωρινά λόγω του κορονοϊού. Ο σχεδιασμός προβλέπει περίπου 100.000.000 ευρώ, τα οποία θα δοθούν σε περίπου 200.000 εργαζομένους που εκτιμάται ότι επηρεάζονται ως τώρα. Για όσο διάστημα ισχύει η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων, θα καταβάλλεται επίδομα 400-500 ευρώ, ενώ θα επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση τις τρέχουσες αποδοχές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...