Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Μετά την Ξάνθη, άνω κάτω έγινε και η Σητεία από τους δορυφόρους του κροίσου Ιλον Μασκ

Ανησυχία, προβληματισμό ακόμα και φαινόμενα πανικού προκάλεσαν το βράδυ της Τρίτης στους κατοίκους της Σητείας, οι οποίοι ήδη έχουν τρομοκρατηθεί από το ξέσπασμα του κορονοϊού, οι φωτεινές αντιστοιχίες που έκαναν την εμφάνισή τους στον ουρανό. Κάποιοι έκαναν λόγο για «περίεργα φωτάκια» που διακρίνονταν ξεκάθαρα με γυμνό μάτι, άλλοι πίστεψαν πως ήταν βροχή μετεωριτών, ενώ κάποιοι άλλοι εξέφρασαν φόβους ακόμα και για επίθεση από Αγνωστης Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, τα γνωστά UFO.

Όμως, το πρωτόγνωρο αυτό φαινόμενο οφειλόταν στους δορυφόρους Starlink, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν από την εταιρία Space-X του διάσημου επιχειρηματία Ιλον Μασκ (φωτό) και έγιναν αντιληπτοί σε πολλές περιοχές της χώρας, πάνω από τις οποίες διέρχονταν. Τις προηγούμενες ημέρες, ένα αντίστοιχο εντυπωσιακό θέαμα είχαν παρακολουθήσει στον ουρανό και οι κάτοικοι της Ξάνθης, πολλοί από τους οποίους ανησύχησαν ιδιαίτερα.

Πρόκειται για το σχέδιο του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία για να καλύψει όλη τη Γη με πρόσβαση στο ίντερνετ, κάτι όμως που βρίσκει πλήρως αντίθετους τους παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού, αφού αστρονόμοι και αστροφωτογράφοι υποστηρίζουν ότι οι δορυφόροι αυτοί, υπό συγκεκριμένη γωνία, μπορεί να γίνουν πιο φωτεινοί από την Αφροδίτη ή τον Δία! Κι αυτό, γιατί αντανακλούν με τους συλλέκτες τους το φως του ήλιου, κάτι που τους κάνει ορατούς με γυμνό μάτι τις πολύ σκοτεινές νύχτες.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Space X Ιλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η εταιρία θα προσπαθήσει να περιορίσει τη φωτεινότητα της δορυφορικής συστοιχίας, καθησυχάζοντας μάλιστα ότι στο τέλος δεν θα αποτελεί εμπόδιο για τις αστρονομικές παρατηρήσεις.

Η σταδιακή αύξηση των δορυφόρων, όμως, εγείρει κι άλλου είδους ανησυχία. Οπως εξηγούν επιστήμονες του ΜΙΤ, η σώρευση μεγάλων δορυφορικών συστοιχιών στη χαμηλή γήινη τροχιά, γνωστή και ως LEO, μπορεί να οδηγήσει στο «σύνδρομο του Κέσλερ». Πρόκειται για τη θεωρία που παρουσιάστηκε το 1978 από τον επιστήμονα της NASA Ντόναλντ Κέσλερ, βάσει της οποίας εάν υπάρχει αρκετά μεγάλη συγκέντρωση αντικειμένων σε τροχιά στο Διάστημα, αυξάνεται ο κίνδυνος σύγκρουσης. Μια και μόνο σύγκρουση, όμως, φαίνεται πως αρκεί για να προκληθεί ντόμινο συγκρούσεων, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ταχύτατη αύξηση των διαστημικών «σκουπιδιών», τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να καταστρέψουν όλους τους δορυφόρους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...