Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τρίτη 23 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Πριν αρχίσετε να εκνευρίζεστε με τις υποδείξεις των...

Ελένη Φουρέιρα – Αλμπέρτο Μποτία: Ετοιμασίες για βάφτιση του μικρού

Ηταν το μεσημέρι της 7ης Φεβρουαρίου του 2023 όταν...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Κώστας Σλούκας στο PS Blog: «Συγκινητικό να τραγουδάνε οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού...

Αποκαλυπτικός ήταν ο Κώστας Σλούκας στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο PS Blog,...

Τέλος Δεκεμβρίου στη χώρα μας το εμβόλιο;

Μια νότα αισιοδοξίας σχετικά με τον κορονοϊό έδωσε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώνοντας ότι στα τέλη Δεκεμβρίου θα έρθει στην Ελλάδα το πολυπόθητο εμβόλιο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι γνώμες των ειδικών διχάζονται, με άλλους να εμφανίζονται αισιόδοξοι και άλλους επιφυλακτικοί.

Ο υπουργός Υγείας έκανε τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, μιλώντας σε εκπομπή τηλεοπτικού σταθμού.

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο, που θα είναι μονή ή διπλή δόση, και γύρω στα τρία εκατομμύρια δόσεις συνολικά» ανέφερε.

Παράλληλα, είπε πως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε σε tweet τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400.000.000 δόσεις του εμβολίου, που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να ολοκληρωθεί η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Ωστόσο τον Ελληνα υπουργό Υγείας «άδειασε» η εκπροσώπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Λουνέλα, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Δεν μπορούμε να δώσουμε ακριβή ημερομηνία για τα εμβόλια» ήταν η απάντησή της με αφορμή τις ανακοινώσεις του κ. Κικίλια.

Την αισιοδοξία του σχετικά με το εμβόλιο για τον Covid-19 εξέφρασε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Αν ήθελα να απαντήσω κυριολεκτικά, ναι, το εμβόλιο το έχουμε βρει. Απλά δεν ξέρουμε ποιο κάνει καλύτερα τη δουλειά» είπε χθες σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή. Αναφερόμενος στο εμβόλιο το οποίο αδειοδότησε η Ρωσία την περασμένη εβδομάδα, είπε πως δεν έχει αξιολογηθεί όσον αφορά την αποτελεσματικότητά του και δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί στην Ε.Ε. ή στην Αμερική, διότι δεν υπάρχουν δεδομένα από τη φάση 3. Ωστόσο, όπως ο υπουργός Υγείας, έτσι και ο καθηγητής είναι αισιόδοξος ότι το εμβόλιο θα είναι έτοιμο ως το τέλος της χρονιάς.

Μια διαφορετική άποψη για τα εμβόλια εξέφρασε σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, λέγοντας πως «είμαστε ακόμη σε μεγάλη αβεβαιότητα και για το εμβόλιο και για τα φάρμακα που υπάρχουν». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι τα εμβόλια εγκρίνονται με αποτελεσματικότητα 50%, οπότε οι προσδοκίες είναι χαμηλές, και ότι, σε περίπτωση που βρεθεί ένα εμβόλιο, «οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν είναι οι ευπαθείς ομάδες, οι υγειονομικοί, τα Σώματα Ασφαλείας και οι στρατιωτικοί». Τέλος, για ακόμη μια φορά, ο κ. Σύψας τόνισε τη μεγάλη σημασία των μέτρων προστασίας: τήρηση αποστάσεων, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας και αποφυγή συνωστισμού.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Γιάννης Φέρτης: Η Βίβιαν Μπενέκου αποκαλύπτει όλα όσα δεν ξέρουμε για τον τεράστιο ηθοποιό

Δάκρυζε όταν άκουγε κλαρίνο, χόρευε τσάμικα με πάθος, αγαπούσε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

«Εφυγε» ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς

«Εφυγε» στα 68 του χρόνια ο Ηλίας Μπαρμπαλιάς που...

Η Μπόμπα δεν γλίτωσε ούτε αυτή τη φορά τη διαδικτυακή γιούχα

Πρόκειται για χάρισμα και οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε!...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...