Ερευνητές δημιούργησαν ηλεκτρονικά αιμοφόρα αγγεία και τα δοκίμασαν με επιτυχία σε πειραματόζωα!

Τα πρώτα ηλεκτρονικά αιμοφόρα αγγεία, που είναι εύκαμπτα, βιοδιασπώμενα και μπορούν να εμφυτευτούν στο σώμα αντικαθιστώντας βασικές αρτηρίες, δημιούργησαν ερευνητές.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σινγκγιού Τζιανγκ του Νότιου Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας και του Εθνικού Κέντρου Νανοεπιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επιστήμης των υλικών «Matter», δοκίμασαν τα τεχνητά αγγεία σε πειραματόζωα, όπου πέτυχαν να αντικαταστήσουν τις καρωτίδες τους.

Οι τεχνητές αρτηρίες, φτιαγμένες από αγώγιμη μεμβράνη μετάλλου – πολυμερούς, φάνηκαν να λειτουργούν τόσο καλά όσο και οι φυσικές, χωρίς ενδείξεις στένωσης ή ανεπαρκούς κυκλοφορίας του αίματος. Οταν αυτές αφαιρέθηκαν, έπειτα από τρεις μήνες, δεν διαπιστώθηκε να έχουν προξενήσει φλεγμονώδη αντίδραση στα εσωτερικά όργανα των ζώων.

Μελλοντικά, με την περαιτέρω βελτίωσή τους, μπορεί να αξιοποιηθούν σε ανθρώπους -σε συνδυασμό με άλλες ηλεκτρονικές συσκευές- για τη μεταφορά γενετικού υλικού για θεραπείες, την ελεγχόμενη χορήγηση φαρμάκων, την ηλεκτρική διέγερση εστιασμένων σημείων του σώματος, αλλά και τη διευκόλυνση της δημιουργίας νέου ενδοθηλιακού ιστού στα αιμοφόρα αγγεία.

Επίσης, οι ερευνητές οραματίζονται κάποια στιγμή τα ηλεκτρονικά αγγεία να συνδυαστούν με την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να συλλέγουν και να αποθηκεύουν πληροφορίες για το αίμα ενός ανθρώπου, την αρτηριακή πίεση, το επίπεδο του σακχάρου κ.ά.

Ο Τζιαννγκ ανέφερε πάντως πως χρειάζεται ακόμη αρκετή δουλειά προτού η νέα τεχνολογία είναι έτοιμη να δοκιμαστεί στους ανθρώπους. Θα ακολουθήσουν μεγαλύτερες δοκιμές σε περισσότερα κουνέλια και άλλα ζώα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ