Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πότε και πού ντύνεται γαμπρός ο «Greek Freak»

Γάμος αλά ελληνικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά την...

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σαρωτικός με εκπλήξεις ο ανασχηματισμός

Εκτός κυβέρνησης ο Αδωνης, πρώτη φορά κυβερν. εκπρόσωπος γένους θηλυκού και το βόλεμα του Λοβέρδου

Ριζικός και με αρκετές εκπλήξεις ήταν ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε. Εμειναν εκτός κορυφαία στελέχη, ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών της κυβέρνησης αυξήθηκε σε 46 (από 41). Το νέο κυβερνητικό σχήμα, η ορκωμοσία του οποίου θα γίνει σήμερα το μεσημέρι (15.30), θα μπορούσε να είναι και προεκλογικό.

Από τις εκπλήξεις είναι η παρουσία του Βασίλη Κικίλια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, του Αργύρη Ντινόπουλου στο Εσωτερικών (αντιμέτωπος με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου), του Γεράσιμου Γιακουμάτου ως υφυπουργού Ανάπτυξης και της Σοφίας Βούλτεψη (για πρώτη φορά γυναίκα αναλαμβάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος).

Μεγαλύτερη είναι η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση, αφού από 10 αυξάνονται στους 13 οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί μετά τον ανασχηματισμό. Το ΠΑΣΟΚ διατήρησε τρία υπουργία, το Εξωτερικών με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, το Περιβάλλοντος με τον Γιάννη Μανιάτη και το Υποδομών με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Εχασε το Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς εκτός κυβέρνησης έμεινε ο Αθανάσιος Τσαυτάρης, αλλά πήρε το υπουργείο Παιδείας με τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Αναλυτικά, από πλευράς ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση είναι οι: Υπουργοί Ευάγγελος Βενιζέλος, Γιάννης Μανιάτης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανδρέας Λοβέρδος. Αναπληρωτές υπουργοί: Φώφη Γεννηματά, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Πάρις Κουκουλόπουλος. Υφυπουργοί: Δημήτρης Κούρκουλας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιώργος Ντόλιος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Αντζελα Γκερέκου, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Δέκα από τα νέα μέλη της κυβέρνησης είναι «πρωτάκια». Οκτώ άνδρες και δύο γυναίκες αναλαμβάνουν για πρώτη φορά χαρτοφυλάκιο. Τα 10 πρόσωπα που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά υπουργοί, υφυπουργοί και αναπληρωτές. Γκίκας Χαρδούβελης: Υπουργός Οικονομικών, Αργύρης Ντινόπουλος: Υφυπουργός Εσωτερικών, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος: Υφυπουργός Ανάπτυξης, Νικόλαος Ταγαράς: Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος: Υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Κουκουδήμος: Υφυπουργός Παιδείας, Κατερίνα Παπακώστα: Υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Καρασμάνης: Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κικίλιας: Υπουργός Δημόσιας Τάξης, Σοφία Βούλτεψη: Κυβερνητική εκπρόσωπος.

Αυτοί που έφυγαν

Εκτός κυβέρνησης έμειναν οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, Μακεδονίας – Θράκης Θ. Καράογλου και Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Στο υπουργείο Εσωτερικών άλλαξε όλη η πολιτική ηγεσία, όπως και στα υπουργεία Παιδείας, Υγείας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ακλόνητοι των υπουργείων και μια καινούργια εντεκάδα σε υφυπουργεία

Ακλόνητοι στα υπουργεία τους οι Ευάγγελος Βενιζέλος (Εξωτερικών), Δημήτρης Αβραμόπουλος (Αμυνας), Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών), Γιάννης Μανιάτης (Περιβάλλοντος), Γιάννης Βρούτσης (Εργασίας), Χαράλαμπος Αθανασίου (Δικαιοσύνης), Ολγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (Ναυτιλίας), Δημήτρης Σταμάτης (Επικρατείας).
Νέοι υπουργοί οι Γκίκας Χαρδούβελης (Οικονομικών), Αργύρης Ντινόπουλος (Εσωτερικών), Ανδρέας Λοβέρδος (Παιδείας), Κώστας Τασούλας (Πολιτισμού), Μάκης Βορίδης (Υγείας), Γιώργος Καρασμάνης (Αγροτικής Ανάπτυξης), Βασίλης Κικίλιας (Προστασίας του Πολίτη) και Γιώργος Ορφανός (Μακεδονίας – Θράκης).
Εντεκα νέα πρόσωπα μπαίνουν στην κυβέρνηση σε θέσεις υφυπουργού: Γιάννης Λαμπρόπουλος (Αμυνας), Γιώργος Ντόλιος (Εσωτερικών), Γεράσιμος Γιακουμάτος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Ανάπτυξης), Αλέξανδρος Δεμερτζόπουλος και Κώστας Κουκοδήμος (Παιδείας), Αντζελα Γκερέκου (Πολιτισμού), Αντώνης Μπέζας και Γιάννης Πλακιωτάκης (Εργασίας) και Κατερίνα Παπακώστα (Υγείας). Στην κυβέρνηση μπαίνει στη θέση του αναπληρωτή υπουργού ο Πάρις Κουκουλόπουλος (Αγροτικής Ανάπτυξης).

«Κανείς δεν πιστεύει ότι ο σημερινός ανασχηματισμός θα επηρεάσει, έστω και κατ’ ελάχιστο, την εφαρμοζόμενη πολιτική και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δήλωσή του για τον ανασχηματισμό ο εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Τέρενς Κουίκ αναφέρει: «Ο ανασχηματισμός επαναφέρει πρόσωπα ορκισμένα στην τρόικα, τοποθετεί πρόσωπα που έχουν ψηφίσει αμετανόητα τα μέτρα δυστυχίας του ελληνικού λαού και συνεχίζει την παράδοση του υπουργείου Οικονομικών στα φαντάσματα Σημίτη».

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ:

Πρωθυπουργός

Αντώνης Σαμαράς

Υπουργείο Εξωτερικών

Υπουργός: Ευάγγελος Βενιζέλος (αντιπρόεδρος της κυβέρνησης)

Υφυπουργός: Δημήτρης Κούρκουλας

Υφυπουργός: Ακης Γεροντόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών

Υπουργός: Γκίκας Χαρδούβελης

Αναπληρωτής υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας

Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάνης

Υπουργείο Εθνικής Αμυνας

Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος

Αναπληρώτρια υπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υφυπουργός: Γ. Λαμπρόπουλος

Υπουργείο Εσωτερικών

Υπουργός: Αργύρης Ντινόπουλος

Υφυπουργός: Θεόφιλος Λεονταρίδης

Υφυπουργός: Γιώργος Ντόλιος

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης

Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας

Υπουργός: Νίκος Δένδιας

Υφυπουργός: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Υφυπουργός: Γεράσιμος Γιακουμάτος

Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων

Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος

Υφυπουργός: Αλέξανδρος Δερμετζόπουλος

Υφυπουργός: Κώστας Κουκοδήμος

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Υπουργός: Κωνσταντίνος Τασούλας

Υφυπουργός: Αντζελα Γκερέκου

Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Ανδριανός

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Αναπληρωτής υπουργός: Νικόλαος Ταγαράς

Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης

Υφυπουργός: Βασίλης Κεγκέρογλου

Υφυπουργός: Γιάννης Πλακιωτάκης

Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας

Υπουργείο Υγείας

Υπουργός: Μάκης Βορίδης

Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

Αναπληρωτής υπουργός: Λ.Γρηγοράκος

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπουργός: Γεώργιος Καρασμάνης

Αναπληρωτής υπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργείο Τουρισμού

Υπουργός: Ολγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Ναυτιλίας

Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης

Υπουργός: Γιώργος Ορφανός

Υπουργός Επικρατείας

Δημήτρης Σταμάτης

Κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σοφία Βούλτεψη

Δεξί χλερι του Σημίτη και άνθρωπος της Eurobank ο υπουργός Οικονομικών 

Οταν το Μαξίμου μιλούσε -με διαρροές- για έκπληξη αναφερόμενο στον αντικαταστάτη του Γιάννη Στουρνάρα, το εννοούσε. Η έκπληξη ακούει στο όνομα Γκίκας Χαρδούβελης και είναι ο νέος τεχνοκράτης υπουργός Οικονομικών, που έχει θητεύσει δίπλα σε δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Την τετραετία 2000-2004 διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη.

Στο εξάμηνο της κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα (Νοέμβριος 2011 – Μάιος 2012) διετέλεσε διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Σε κεντρικές τράπεζες

Ο νέος τσάρος της οικονομίας έχει εκτεταμένη πείρα σε κεντρικές τράπεζες και στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα. Εργάστηκε ως οικονομικός σύμβουλος του Ομίλου στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος(1996-2000), οικονομικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994-1995), όπου ήταν αναπληρωτής του διοικητή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και σύμβουλος ερευνών στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987-1993).

Ο Γκίκας Χαρδούβελης ξεκίνησε από τα Πούλιθρα της Αρκαδίας, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Στα Πούλιθρα μέχρι πρότινος επέστρεφε τακτικά για να φτιάξει το πατρικό του (στο ορεινό χωριό Πελετά της Αρκαδίας), αλλά και τα γενεαλογικά δένδρα οικογενειών που μετοίκησαν στα Ορλοφικά από την Ανω Μέλπεια Μεσσηνίας. Ο χρόνος του βεβαίως πλέον θα είναι περιορισμένος.

Στο υπουργείο Οικονομικών παραμένουν ο Χρήστος Σταϊκούρας ως αναπληρωτής υπουργός και ο Γιώργος Μαυραγάνης ως υφυπουργός.

Δύο γυναίκες περισσότερες

Εξι γυναίκες διαθέτει το νέο κυβερνητικό σχήμα, έναντι τεσσάρων του που στόλιζαν το προηγούμενο. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας παραμένει η Φώφη Γεννηματά, στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει επίσης η Εύη Χριστοφιλοπούλου, η γοητευτική Αντζελα Γκερέκου είναι το νέο πρόσωπο στη θέση της υφυπουργού Πολιτισμού, η Κατερίνα Παπακώστα επίσης νέο πρόσωπο με καθήκοντα υφυπουργού στο Υγείας (πέρασε στη θέση της Ζέτας Μακρή που δεν συμμετέχει στο νέο σχήμα), ενώ η γοητευτική Ολγα Κεφαλογιάννη παραμένει υπουργός Τουρισμού. Τέλος, νέα κυβερνητική εκπρόσωπος και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέλαβε η Σοφία Βούλτεψη, η οποία ανέγνωσε το νέο κυβερνητικό σχήμα. 

Κώστας Ζαφειρίου 

{{-PCOUNT-}}89{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...