Η ΕΛ.ΑΣ. παίρνει αεροπλάνα χωρίς πιλότο!

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη με ειδικό εξοπλισμό για φωτιές αλλά και ειδικές επιχειρήσεις στα βουνά και τα σύνορα

Η ΕΛ.ΑΣ. μπαίνει στην… εποχή των UAVs! Μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης -διεθνώς γνωστά ως drones-θα διαθέτει η Αστυνομία από το 2015 και έπειτα, καθώς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα προχωρήσει σύντομα στη δημοσίευση διαγωνισμού για την προμήθειά τους.

Προμήθεια

Σύμφωνα με άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Espresso», το υπουργείο Δημόσιας Τάξης -με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργού Νίκου Δένδια- έχει ήδη μπει στη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού για την προμήθεια αριθμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών τα οποία θα είναι εφοδιασμένα με ειδικά μηχανήματα κατάλληλα για παρακολούθηση στον αστικό ιστό αλλά και με μηχανήματα εντοπισμού πυρκαγιών.

Ηδη το νέο επιχειρησιακό κέντρο που άρχισε να λειτουργεί στον τρίτο όροφο του πολυώροφου κτιρίου της Λ. Κατεχάκη για την επιτήρηση των συνόρων της χώρας και την εισροή λαθρομεταναστών διαθέτει την τεχνολογία να δέχεται εικόνα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έχει στο δυναμικό της η Πολεμική Αεροπορία.

Βέβαια, η εικόνα που δέχεται τώρα το κέντρο επιχειρήσεων για τη λαθρομετανάστευση είναι σε επίπεδο επιχειρησιακό, κυρίως όταν οι αστυνομικές Αρχές ειδοποιήσουν την Αεροπορία πως διεξάγεται επιχείρηση για τον εντοπισμό δουλεμπόρων τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας προκειμένου να πετάξουν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της και να δώσουν εικόνα και πληροφορίες από το σημείο που ενδιαφέρει την ΕΛ.ΑΣ.

Τα drones που επιθυμεί να εντάξει στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να πληρούν συγκεκριμένους όρους λειτουργίας και να φέρουν ειδικό εξοπλισμό κατάλληλο για αστυνομικές επιχειρήσεις. Η ανάγκη για χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών φάνηκε έντονα το περασμένο καλοκαίρι, όταν η ΕΛ.ΑΣ. είχε εξαπολύσει τη μεγάλη επιχείρηση στα βουνά της Ηπείρου για την αναζήτηση των επικίνδυνων Αλβανών κακοποιών της συμμορίας του Μάριον Κόλλα, που είχαν δραπετεύσει από τις φυλακές Τρικάλων.

Εάν η ΕΛ.ΑΣ. διέθετε έστω και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα ήταν δυνατόν να είχε ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων ο εντοπισμός των κακοποιών και όχι να κρατήσει έναν μήνα, με έξοδα μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ και με κατάκοπους αστυνομικούς που είχαν να δουν τα σπίτια τους τόσες εβδομάδες!

Εκεί λοιπόν πάρθηκε η μεγάλη απόφαση για το βήμα προς τη σύγχρονη τεχνολογία και αμέσως ειδικοί ανέλαβαν να καταρτίσουν το οργανόγραμμα για το είδος των αεροσκαφών και τα μηχανήματα που θα πρέπει να αγοραστούν.

Στον διαγωνισμό μηχανήματα για εξειδικευμένη παρακολούθηση προσώπων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Espresso», ο σχεδιασμός για τον διαγωνισμό που θα προκηρύξει το υπουργείο Δημοσίας Τάξης θα περιλαμβάνει και ειδικά μηχανήματα για εξειδικευμένη παρακολούθηση προσώπων στον οικιστικό ιστό.

Εκτός αυτού, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τους καλοκαιρινούς μήνες για περιπολίες πάνω από τα ελληνικά δάση, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα πυρκαγιές και αμέσως στο κέντρο επιχειρήσεων να υπάρχει εικόνα της περιοχής και του μεγέθους της φωτιάς, με αποτέλεσμα την αποτελεσματική επέμβαση του Πυροσβεστικού Σώματος.

Θεοδόσης Π. Πάνου 

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ