Νέο όπλο αντίστασης στον ιό HIV

Η καινοτομία επιστημόνων με τη χρήση βλαστοκυττάρων

Τον δρόμο για τη θεραπεία της μόλυνσης από τον HIV ανοίγουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι δημιούργησαν λευκά αιμοσφαίρια με αντίσταση στον ιό χρησιμοποιώντας πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα και μια πολύ εξειδικευμένη μέθοδο επεξεργασίας του DNA, που το προστατεύει από την εισβολή των ιών.

Η καινοτομία πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, οι οποίοι εξηγούν στην έκθεσή τους ότιο ιός HIV επιτίθεται σε έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων μπλοκάροντας την πρωτεΐνη CCR5, κάτι που όμως γίνεται με πολύ πιο αργό ρυθμό στα άτομα που φέρουν μια μετάλλαξή της. Αυτό σημαίνει ότι ο HIV ίσως μπορεί να θεραπευτεί με την εισαγωγή γονιδίων με τη μετάλλαξη CCR5Δ32 στα κύτταρα των ατόμων που έχουν μολυνθεί από αυτόν.

Μια τέτοια προσέγγιση είχαν χρησιμοποιήσει πειραματικά οι ερευνητές στο παρελθόν εμφυτεύοντας βλαστοκύτταρα που είχαν αφαιρέσει από τον μυελό των οστών ατόμων που παρουσίαζαν φυσική αντίσταση στον HIV και εμφυτεύοντάς τασε άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό. Οπως διαπίστωσαν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τα ίχνη του HIV είχαν εξαφανιστεί.

Μετάλλαξη

Ωστόσο στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα άτομα που φέρουν τη μετάλλαξη αυτή δεν είναι πολλά, γι’ αυτό είναι μάλλον αδύνατον να βρεθούν αρκετοί δότες ώστε να θεραπευτούν όλοι οι ασθενείς. Για τον λόγο αυτόν οι επιστήμονες προσπάθησαν να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα δημιουργώντας τη μετάλλαξη στον οργανισμό των ατόμων που είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Για να το πετύχουν αυτό αρχικά προσπάθησαν να «διαταράξουν» τα φυσιολογικά αντίγραφα του γονιδίου που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη CCR5, ώστε ο ιός να μην μπορεί να προσκολληθεί πάνω της. Ωστόσο σύντομα εγκατέλειψαν την ιδέα, επειδή είναι άγνωστες οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η πλήρης καταστροφή του γονιδίου κι έτσι δημιούργησαν τη μετάλλαξη CCR5Δ32μέσω πολυδύναμων βλαστοκυττάρων που αφαίρεσαν από εθελοντές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ