Ανοιξε η πόρτα για ομαδικές απολύσεις!

Το ΑΣΕ είπε «ναι» σε 45 εξόδους στη Χαλυβουργία

Η Χαλυβουργία Ελλάδος είναι η μόνη επιχείρηση που έχει υποβάλει επισήμως αίτημα για ομαδικές απολύσεις και το αίτημά της έγινε δεκτό.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) ενέκρινε κατά πλειοψηφία το αίτημα της οικογένειας Μάνεση για την ομαδική απόλυση 45 εργαζομένων. Υπέρ των ομαδικών απολύσεων έχει ταχθεί η τρόικα και προς την κατεύθυνση αυτή πιέζει την ελληνική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει πως θα μετριάσει τις αξιώσεις της τρόικας για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου οδηγώντας και άλλες επιχειρήσεις στο να προσφύγουν στο ΑΣΕ.

Οι δανειστές πιέζουν εδώ και καιρό για την κατάργηση του βέτο του εκάστοτε υπουργού Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, κάτι με το οποίο διαφωνεί η κυβέρνηση προβάλλοντας το επιχείρημα ότι λειτουργεί αποτελεσματικά ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Την πρόταση υπερψήφισαν η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, άλλοι δύο εκπρόσωποι του υπουργείου Εργασίας και ο ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών που συμμετέχει στην επταμελή επιτροπή. Αντίθετα, καταψήφισαν η ΓΣΕΕ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας που μετείχε στη συνεδρίαση.

Το νέο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων καθορίστηκε με πρόσφατο νόμο, ο οποίος προβλέπει πως το βέτο για τις ομαδικές απολύσεις μεταφέρεται από τον υπουργό Εργασίας στη γενική γραμματέα που είναι επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Επίσης προβλέπεται ότι για να εισηγηθεί θετικά το ΑΣΕ οι εργοδότες που ζητούν να εγκριθεί η αίτησή τους για ομαδικές απολύσεις πρέπει να αποδείξουν με ντοκουμέντα την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και να υποβάλουν προτάσεις για την ανακούφιση των απολυμένων, καθώς και για την ταχύτερη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Η έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται σε υποχρέωση της κυβέρνησης να επαναξιολογήσει έως το τέλος Σεπτεμβρίου κατά πόσο το σημερινό σύστημα αναπαράγει τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. σε σχέση με την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με αποτελεσματικό, αξιόπιστο και ανθεκτικό τρόπο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ