Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Birthday party για τη Μηλιού, παρέα με καλούς φίλους στη Γλυφάδα

Περιτριγυρισμένη από καλούς φίλους γιόρτασε η Χριστίνα Μηλιού τα...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ντίνος ζηλεύει την οικειότητα ανάμεσα στη Μιράντα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Νυχτερινή έξοδος για Πιερίδη και Τσαλαπάτη

Η περσινή συνύπαρξή τους στο πλατό της εκπομπής του...

«Το προξενιό της Ιουλίας»: Οι τύψεις οδηγούν τον Στράτο στον τάφο του...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Το...

«Κρυμμένα» υδάτινα μυστικά!

Αν ο βράχος είναι ο καμβάς, τότε τα κύματα και η αιολική διάβρωση είναι το πινέλο και η θάλασσα το χρώμα…

Αν ο βράχος είναι ο καμβάς, τότε τα κύματα και η αιολική διάβρωση είναι το πινέλο και η θάλασσα το χρώμα. Στις ωραιότερες θαλασσοσπηλιές της Ελλάδας -άλλες διάσημες εντός και εκτός των συνόρων και άλλες λιγότερο γνωστές- το θέαμα είναι ιδιαίτερο, μοναδικό και μεγαλοπρεπές. Από τη μικρή Μεγίστη (Καστελόριζο) ανατολικά έως τους μαγευτικούς καταπράσινους Παξούς δυτικά, η φύση «ζωγραφίζει» σπήλαια-αριστουργήματα, προσεγγίσιμα από ξηρά ή από θάλασσα, που φωτισμένα από τις ανταύγειες των ακτίνων του ήλιου φτιάχνουν τον ομορφότερο -χρωματιστό- καθρέφτη της μακραίωνης γεωλογικής εξέλιξης της ελληνικής γης προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες.

Καστελόριζο – Η Τρύπα του Παραστά με τους σταλακτίτες

Η Σπηλιά του Παραστά ή αλλιώς Τρύπα του Παραστά μοιάζει με γαλάζιο απόκοσμο παλάτι, καθώς το μεγάλο μέγεθός της και ο εντυπωσιακός πανύψηλος θόλος της (35 μέτρα) με τους λευκούς σταλακτίτες δημιουργούν ένα μυστηριώδες αποτέλεσμα, σε όλους τους τόνους του μπλε. Οι ντόπιοι γι’ αυτό την αποκαλούν και Γαλάζιο Σπήλαιο, αλλά και Φώκιαλη, αφού φιλοξενεί φώκιες Monachus monachus, αθέατες συνήθως στους επισκέπτες. Η πρόσβαση στο εσωτερικό της γίνεται με χαμηλά βαρκάκια με μπουνάτσα, ενώ οι επιβάτες θα πρέπει να σκύψουν για να περάσουν την είσοδό της.

Μεγανήσι – Το ορμητήριο του «Παπανικολής»

«Στην ομορφιά και στο μέγεθος ξεπερνά το ονομαστό σ’ όλο τον κόσμο Γαλάζιο Σπήλαιο του Κάπρι» έγραφε η περίφημη σπηλαιολόγος Αννα Πετροχείλου (που εξερεύνησε περισσότερα από 1.000 σπήλαια) για το ενάλιο Σπήλαιο Παπανικολής, προσθέτοντας ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενάλια σπήλαια του κόσμου. Πήρε το όνομά του από το ιστορικό υποβρύχιο, που σύμφωνα με μαρτυρίες, χρησιμοποιούσε την τεράστια θαλασσοσπηλιά ως ορμητήριο. Με μήκος 120 μέτρα, πλάτος 60 και πολύ μεγάλη είσοδο, προσφέρει καταφύγιο ακόμη και σήμερα σε πλοιάρια και ιστιοφόρα, όταν έχει κακοκαιρία.

Ζάκυνθος – Οι υπέροχες Γαλάζιες Σπηλιές στο Κερί

Η παραλία Ναυάγιο δεν είναι το μόνο διάσημο μέρος της Ζακύνθου. Οι φανατικοί δύτες του κόσμου -και όχι μόνο- γνωρίζουν πολύ καλά ένα ακόμη μεγάλο ατού του νησιού, τις Γαλάζιες Σπηλιές του Κεριού, στη νοτιοδυτική ακτή. Περνώντας δίπλα από τις τεράστιες πέτρινες γέφυρες, τη μικρή και τη μεγάλη Καμάρα, με ιδιωτικό σκάφος ή βάρκες που ξεκινούν από το χωριό, ακόμη και με καγιάκ, χιλιάδες τουρίστες φτάνουν κάθε καλοκαίρι στον εντυπωσιακό σχηματισμό με τις αλλεπάλληλες θαλασσοσπηλιές, όπου το χρώμα του νερού γίνεται καταγάλανο και όπου φωλιάζει η καρέτα καρέτα.

Μήλος – Κλικ στη θαλασσοσπηλιά Παπάφραγκας

Σε απόσταση αναπνοής από την προϊστορική πόλη της Φυλακωπής, η βαθιά θαλάσσια σπηλιά του Παπάφραγκα, μαζί με τις δύο μικρότερες «αδερφές» της είναι από τα ωραιότερα μνημεία της φύσης στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων. Η μικρή παραλία είναι περικυκλωμένη από επιβλητικά, ανοιχτού χρώματος βράχια, τα νερά είναι κρυστάλλινα και γαλαζοπράσινα, ενώ το τέλειο σκηνικό συμπληρώνεται από τα Γλαρονήσια που υψώνονται απέναντι. Στη βυζαντινή εποχή τα σπήλαια χρησιμοποιούνταν ως ορμητήρια των πειρατών, ενώ η θαλασσοσπηλιά πήρε το όνομά της από τον τελευταίο Φράγκο παπά, που χρησιμοποιούσε την παραλία για να προφυλάσσει τη βάρκα του.

Κύθηρα – Ξερόβραχος με… φωσφορίζοντα νερά

Ενας ξερόβραχος, άντρο αποδημητικών γερακιών δίπλα στα Κύθηρα, απέναντι από το λιμάνι του Καψαλίου, κρύβει το πιο όμορφο μυστικό της περιοχής. Η θαλάσσια σπηλιά με τα φωσφορίζοντα γαλανά και βιολετιά νερά, τους μαγευτικούς σχηματισμούς και ένα καταφύγιο για φώκιες στο βάθος της, επιτρέπει στους κολυμβητές που φτάνουν εκεί να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες. Αν δεν έχετε ιδιωτικό σκάφος, το καραβάκι που κάνει θαλάσσια εκδρομή θα σας πάει έως εκεί, αρκεί να κλείσετε έγκαιρα θέση, αφού το σπήλαιο είναι από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του νησιού.

Παξοί – Το εξαιρετικής ομορφιάς Γαλάζιο Σπήλαιο

Ιδανικός προορισμός για όσους αγαπούν τις θαλασσοσπηλιές οι μοναδικής ομορφιάς Παξοί, στη δυτική τους πλευρά με τους κατακόρυφους γκρεμούς, έχουν να δείξουν πολλά σπήλαια με εξαιρετική ομορφιά. Αυτό που τραβά σαν μαγνήτης τους τουρίστες ωστόσο είναι το Γαλάζιο Σπήλαιο, το οποίο είναι στην πραγματικότητα τρεις σπηλιές, οι οποίες επικοινωνούν μεταξύ τους. Οπως και πολλά ακόμη σπήλαια της Ελλάδας, οφείλουν την ονομασία τους στην ποικιλία των αποχρώσεων του μπλε. Στο μεγαλύτερο σπήλαιο μπαίνει και καραβάκι, ενώ τα άλλα πρέπει να τα δείτε κολυμπώντας.

Πάνω Κουφονήσι – Το «Γάλα» που λατρεύουν οι τουρίστες

Μετά το πασίγνωστο Πορί, η μικροσκοπική παραλία Γάλα, περικυκλωμένη από βράχια και με μεγάλο ατού της την ανοιχτή σπηλιά, που επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω ενός στενού διαύλου, είναι από τις ωραιότερες των Κυκλάδων. Οφείλει το όνομά της στους κάτασπρους αφρούς που δημιουργούν τα κύματα όταν μπαίνουν στο εσωτερικό της σπηλιάς, κάνοντας το σμαραγδένιο νερό να ασπρίζει, ενώ συχνά οι ντόπιοι την αποκαλούν και Ούζο. Ανακαλύφθηκε τα τελευταία χρόνια, πολύ μετά το Πορί.

Κίμωλος – Εξερευνητικά μακροβούτια στη Γερακιά

Το ηφαιστειογενές νησί της «κιμωλίας γης» -είδος αργίλου- με τους σπάνιους, πανέμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς έχει πολλά ενάλια σπήλαια, με ομορφότερο αυτό της Γερακιάς. Στο βορειότερο σημείο του νησιού η θαλασσοσπηλιά, προσεγγίσιμη μόνο από όσους διαθέτουν σκάφος ή από όσους μπορέσουν να πείσουν κάποιο ψαροκάικο να τους πάει, έχει να επιδείξει σπάνια ομορφιά, με τιρκουάζ διάφανα νερά. Η θαλασσοσπηλιά της Γερακιάς εξάλλου κρύβει ακόμη μία έκπληξη για τους επισκέπτες της, αφού έχει μέρη στο εσωτερικό της που εξερευνώνται με περπάτημα στα ρηχά νερά.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Ολα στον αέρα» από τη Ζευγαρά

Η Λένα Ζευγαρά, η οποία παρασύρει με τις ερμηνείες...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Τελετές σατανισμού στη «σκιά» του ιερού βράχου της Ακρόπολης

Μια πολύ ιδιαίτερη καταγγελία έφτασε πριν από λίγες μέρες...

«Σύμμαχος» του Καρβέλα ο Λαζόπουλος

Τη περιβόητη συνέντευξη του Νίκου Καρβέλα στη Νίκη Λυμπεράκη...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Μπαμ στην TV με τη Μαρίνα του «Σκορπιού» και την Πέπη Τσεσμελή

Ολη η αλήθεια για την απολυμένη εργαζόμενη του music...