Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία

Η Ζέτα Μακρυπούλια έγινε για έκτη φορά θεία, καθώς...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Και άλλος για τον «Σήφη»!

Δεύτερος ερπετολόγος στο Ρέθυμνο για τον εντοπισμό του κροκόδειλου που δεν «τσιμπάει» το δόλωμα

Ουρά κάνουν οι… κροκοδειλάκηδες του κόσμου σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν στην επιχείρηση εντοπισμού του Σήφη! Τις τελευταίες ημέρες το θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τον Κρητικό κροκόδειλο μήκους 2 μέτρων να γίνεται θέμα στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και να έχει ήδη αποκτήσει φίλους απ’ όλο τον πλανήτη μαγνητίζοντας τα βλέμματα των ειδικών. Μετά το ενδιαφέρον που επέδειξε ο διάσημος «γητευτής» του Discovery Channel Ολιβιέ Μπερά για τον… αγνοούμενο Σήφη, σειρά πήρε ο Αυστριακός ερπετολόγος Ερβιν Μόζερ, ο οποίος ήδη βρίσκεται στην Κρήτη.
Ο Μόζερ είναι εξάλλου γνωστός για τη λατρεία που τρέφει για την Κρήτη, καθώς πηγαίνει συχνά στο νησί, ενώ συνεργάζεται με το περιβαλλοντικό πάρκο του Ρεθύμνου. Χθες βρέθηκε στο Φράγμα Ποταμών Ρεθύμνου, όπου εθεάθη αρχικά ο κροκόδειλος και επόπτευσε το σημείο κάνοντας έναν περίπατο κατά μήκος της λίμνης. Οπως είπε, οι παγίδες έχουν τοποθετηθεί στα σωστά σημεία, δηλαδή στα θερμότερα σημεία της λίμνης, όπου προτιμάει να βρίσκεται ένας κροκόδειλος.

Ωστόσο για την ώρα οι παγίδες δεν έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, με τον κροκόδειλο να σουλατσάρει μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και να μην τσιμπά το δόλωμα. Ο Αυστριακός ερπετολόγος πάντως, που συνεργάζεται με τον διευθυντή Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Εργων Κρήτης Βαγγέλη Μαμαγκάκη, τον ερπετολόγο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Πέτρο Λυμπεράκη και άλλους εκπρόσωπους φορέων, παρέθεσε μια σειρά νέες λύσεις για την παγίδευση του κροκοδείλου: «Η μία είναι να πάμε με βάρκες και σκοινιά και να τον πιάσουμε, ενώ τη νάρκωση την προτείνω ως την έσχατη λύση κι αυτό γιατί υπάρχει κίνδυνος να τον χάσουμε. Με τη νάρκωση μπορεί να πάει στον βυθό και να μην μπορέσουμε να τον βρούμε ξανά» εξήγησε.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι αν βρεθεί ο Σήφης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παραμείνει στην Κρήτη, αφού δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για να φιλοξενηθεί τέτοιο είδος ερπετού και φυσικά απουσιάζει και η τεχνογνωσία για να παραμείνει υγιής ο κροκόδειλος. Γι’ αυτό συμβουλεύει να μεταφερθεί το ερπετό σε ένα πάρκο στο εξωτερικό.

Tελευταία διορία

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες συστήνουν υπομονή. Σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρο Λυμπεράκη, δεν αναμένονται αποτελέσματα νωρίτερα από μισό μήνα, ενώ η τελευταία διορία που δίνουν μέχρι να προχωρήσουν στο σχέδιο Β είναι των δύο μηνών. Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) έχει εγκαταστήσει μια κάμερα στη μία από τις δύο παγίδες που έχουν εγκατασταθεί, ενώ επιστήμονες επιτηρούν τη δεύτερη παγίδα. Σε περίπτωση που το ερπετό δεν τσιμπήσει, το εναλλακτικό σχέδιο περιλαμβάνει δίχτυ στα νερά του φράγματος προκειμένου να… συλληφθεί.

Εγινε ατραξιόν για τους τουρίστες

Ηδη έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον κροκόδειλο της Κρήτης ο ειδικός σε θέματα κροκοδείλων και πασίγνωστος από το Discovery Channel Ολιβιέ Μπερά. Μέσω skype επικοινώνησε με τον διευθυντή του ΟΑΚ στο Ρέθυμνο Βαγγέλη Μαμαγκάκη εκδηλώνοντας την επιθυμία του να συμμετάσχει ως εθελοντής στην παγίδευση του κροκοδείλου και μάλιστα αφιλοκερδώς.
Το μήκους 2 μέτρων ερπετό, σπάνιο για την ελληνική πανίδα, εθεάθη πριν από περίπου δέκα μέρες από δύο πυροσβέστες που περιπολούσαν στην περιοχή. Αρχικά το είδαν να περιφέρεται και κατόπιν να βουτάει στα νερά της λίμνης. Η είδηση έκανε σε χρόνο μηδέν τον γύρο του Ρεθύμνου προκαλώντας αναστάτωση αλλά και περιέργεια, με αποτέλεσμα ο κροκόδειλος να γίνει ατραξιόν και πολλοί ντόπιοι και ξένοι να προσπαθούν να τον δουν.
Συγκεκριμένα, το ζώο παρατηρήθηκε στην «ουρά του φράγματος», στον δρόμο για τις Βολιώνες, και κανείς δεν γνωρίζει από πότε είναι εκεί, όπως επίσης κι αν είναι το μοναδικό του είδους του που υπάρχει εκεί. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ίσως προήλθε από κάποιον που τον είχε στο σπίτι του ως κατοικίδιο και όταν μεγάλωσε τον παράτησε στο φράγμα, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να έχει ξεφύγει ή να έχει εγκαταλειφθεί από κάποιο τσίρκο που είχε επισκεφτεί στο παρελθόν την περιοχή.

Εύα Παπαδάτου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...