«Στον τοίχο» όσοι δεν πρόλαβαν

Ερχονται πρόστιμα σε όσους δεν υπέβαλαν δήλωση. Παράταση ζητούν οι φοροτεχνικοί

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το Taxis «κλείδωσε» τόσο για τις αρχικές όσο και για τις τροποποιητικές δηλώσεις. Αναμένεται να ανοίξει ξανά για να υποδεχτεί τις εκπρόθεσμες πλέον δηλώσεις σήμερα, Πέμπτη. Ετσι πρόσθετους φόρους και πρόστιμα θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος εντός της προθεσμίας, που έληξε.
Οι επιβαρύνσεις για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις διευκρινίζονται σε εγκύκλιο της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης ο πρόσθετος φόρος υπολογίζεται από την επόμενη ημέρα από την ημερομηνία κατά την οποία έληξε η κατά τον νόμο προθεσμία υποβολής της.

Ειδικότερα διευκρινίζεται ότι στις εκπρόθεσμες δηλώσεις οικονομικού έτους 2014 που θα υποβληθούν μετά τις 14/7/2014 θα επιβληθεί:
• πρόσθετος φόρος 1% επί του οφειλόμενου με τη δήλωση φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης, με αφετηρία υπολογισμού τη 15η Ιουλίου 2014,
• για τις περιπτώσεις που δεν προβλέπεται η επιβολή πρόσθετου φόρου ή δεν προκύπτει ποσό φόρου για καταβολή, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ.
Κατά την τελευταία ημέρα υποβλήθηκαν 276.000 φορολογικές δηλώσεις, με το σύνολό τους να διαμορφώνεται στις 5.812.000.
Με την παράταση των 14 ημερών που δόθηκε εκτιμάται ότι το 99% περίπου των φορολογουμένων υπέβαλε εμπρόθεσμα τη φορολογική του δήλωση.

Οι λογιστές

Το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έδωσε και νέα παράταση έβγαλε στους δρόμους τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς, που για δεύτερη μέρα εμφανίστηκαν διαμαρτυρόμενοι στο κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας. Οι φοροτεχνικοί ζητούν να δοθεί επιπλέον μία εβδομάδα παράταση, καθώς -σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν κάνει οι ίδιοι- οι εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις φτάνουν τις 300.000, και όχι τις 100.000 που υποστηρίζει το υπουργείο. Μάλιστα, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, ο Συνήγορος του Πολίτη με απόφασή του, που κοινοποίησε και στο υπουργείο Οικονομικών, ζητεί από το υπουργείο να εξετάσει το ενδεχόμενο παράτασης για εύλογο χρονικό διάστημα, συνυπολογίζοντας την κατά 48 ημέρες καθυστέρηση του ηλεκτρονικού συστήματος.
Για όσους δεν θυμούνται, το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν να ανοίξει την 1 Φεβρουαρίου και άνοιξε στις 28 Μαρτίου (διάφορα 48 ημερών) και χωρίς να δοθεί παράταση έκλεισε κανονικά στις 14 Ιουλίου. Ετσι οι λογιστές, διαμαρτυρόμενοι έξω από το υπουργείο για δεύτερη φορά, ζητούν να δοθεί μία εβδομάδα παράταση για τις χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις πολιτών που θα αναγκαστούν να πληρώσουν και φόρο.

Ελενα Σολωμού

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ