Ενοικιάζεται 900 € τη μέρα!

Το εντυπωσιακό αρχοντικό, που βρίσκεται έξω από την Πάτρα, αναζητεί καινούργια αφεντικά για να το κατοικήσουν

Το ακριβότερο σπίτι στην Ελλάδα είναι ένα εντυπωσιακό αρχοντικό, βρίσκεται λίγο έξω από την Πάτρα και στους πολυτελείς χώρους και τους πανύψηλους τοίχους του κρύβει μια ιστορία περίπου δύο αιώνων! Το σπίτι, που είναι γνωστό ως «κτήμα Σωτηριάδη», έχει εμβαδόν 890 τ.μ. και βρίσκεται στο Μονοδένδρι, σε έκταση 7.700 τ.μ. Κατασκευάστηκε το 1901, αλλά η ιστορία του είναι ακόμα παλαιότερη.

Στη σχετική αγγελία περιγράφεται ως «διατηρητέο ακίνητο μοναδικής αρχιτεκτονικής και κατασκευής, από τα λίγα εναπομείναντα, με ιστορία. Μεγάλοι χώροι υποδοχής, μεγάλες βεράντες, ιδανικό για λάτρεις παλαιών αρχιτεκτονικών κατασκευών, πωλείται ή ενοικιάζεται από 900 ευρώ ημερησίως για συνέδρια – ομιλίες σε συλλόγους – εταιρίες, για γάμους – δεξιώσεις. Η τιμή κράτησης με τον μήνα είναι χαμηλότερη». Συγκεκριμένα, ως τιμή ενοικίασης με τον μήνα αναφέρεται το ποσό των 20.000 ευρώ.

Το τοπωνύμιο «κτήμα Σωτηριάδη», που διατηρείται μέχρι σήμερα, προήλθε από τον ιδιοκτήτη του, τον Αιγιώτη δικηγόρο Γεώργιο Σωτηριάδη. Μετά την Επανάσταση του 1821 αγόρασε εκτάσεις (δύο διαφορετικά κτήματα των 25 και 26 στρεμμάτων, που προεπαναστατικά ανήκαν στον Σεκίρ Αχμέτ Αγά) στην περιφέρεια των Δρεσθένων, εκμεταλλευόμενος τον νόμο «περί προικοδότησης των ελληνικών οικογενειών του 1835», που ευνοούσε μόνο όσους είχαν αποκτήσει σεβαστά χρηματικά κεφάλαια. Για την καλλιέργεια των εκτάσεών του προσκάλεσε μετακινούμενους πληθυσμούς, με σκοπό τη μόνιμη εγκατάστασή τους στην περιοχή.

Ο Σωτηριάδης, εκτιμώντας την εργατικότητα των Βραχνιτών, τους οδήγησε το 1837 στα σημερινά Βραχνέικα και τους ανέθεσε την καλλιέργεια των κτημάτων του. Οι Βραχνίτες συνήθιζαν να κατεβαίνουν με συγγενείς ή φίλους τους ανά εποχές και να συμμετέχουν ως «εμφυτευτές σταφίδος» σε κτήματα ευκατάστατων οικογενειών. Ο Αιγιώτης δικηγόρος από την καλλιέργεια και το εμπόριο της σταφίδας απέκτησε τεράστια περιουσία, την οποία διέθεσε σε δωρεές ή επένδυσε για δικούς του σκοπούς.

Στο κτήμα αυτό ο πρωτότοκος γιος του Γεωργίου Σωτηριάδη, ο Κωνσταντίνος, κατασκεύασε πολυτελή εξοχική κατοικία, η οποία διατηρείται μέχρι σήμερα. Η αρχική συνολική έκταση του εν λόγω κτήματος ήταν 56 στρέμματα. Ο Κωνσταντίνος Σωτηριάδης αυτοκτόνησε στην έπαυλη αυτή, ενώ στα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία. Δεν έχει γίνει γνωστός ποιος κληρονόμησε την έπαυλη. Πάντως τη δεκαετία του ’80 η έπαυλη ανήκε πλέον στον Ιωάννη Καπετσώνη (πέθανε πέρυσι), γνωστό ως «Γάλλο» λόγω του ότι έζησε πολλά χρόνια στο Παρίσι. Σημειώνεται ότι οι ντόπιοι για πολλά χρόνια είχαν συνδυάσει το αρχοντικό, που συνδυάζει στοιχεία γοτθικού ρυθμού με στοιχεία νεοκλασικισμού, με την αυτοκτονία του Κωνσταντίνου Σωτηριάδη μέσα σε αυτό και είχαν «υφάνει» πολλές ιστορίες.

Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ