Μία ορμόνη «κλειδί» για εγκυμοσύνη

Είναι απαραίτητη στη μήτρα για να φιλοξενηθεί σωστά το ωάριο

Πώς μπορεί να αποφύγει μια γυναίκα την αποβολή και να κρατήσει την εγκυμοσύνη της; Επιστήμονες στην Ιταλία πιστεύουν ότι η λύση βρίσκεται σε μία ορμόνη η οποία είναι απαραίτητη για την εγκυμοσύνη, καθώς η έλλειψή της δεν επιτρέπει στη μήτρα να προετοιμαστεί όπως πρέπει για να φιλοξενήσει το γονιμοποιημένο ωάριο.
Η εν λόγω ορμόνη είναι η προγεστερόνη, χωρίς την ύπαρξη της οποίας τα τοιχώματα της μήτρας συχνά παραμένουν λεπτά, με αποτέλεσμα ο οργανισμός της γυναίκας να μην μπορεί να κρατήσει την εγκυμοσύνη, είτε αυτή γίνεται με φυσιολογικό τρόπο είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση. Η χορήγησή της σε κάποιες χώρες δεν γίνεται εύκολα, ενώ οι απόψεις για τον ρόλο της διίστανται, γι’ αυτό έχει ξεκινήσει η διεξαγωγή μεγάλης μελέτης σε Βρετανία και Ολλανδία προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να χορηγείται χωρίς δισταγμό.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Daily Mail», η προγεστερόνη είναι ένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως στην εγκυμοσύνη σε Γαλλία και Ιταλία, όπου χορηγείται σχεδόν στο 35% των γυναικών που κινδυνεύουν να αποβάλλουν, κυρίως αν έχει προηγηθεί ήδη μία αποβολή.
Οπως εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα η καθηγήτρια Γυναικολογίας Ellis Downes, η προγεστερόνη είναι πολύ σημαντική για την εγκυμοσύνη, ενώ για κάποιον λόγο -που οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη με βεβαιότητα- σε ορισμένες γυναίκες τα επίπεδά της είναι μειωμένα. Επίσης, η ποσότητα της προγεστερόνης που χρειάζεται κάθε οργανισμός μπορεί να διαφέρει. Ετσι συνεχίζονται οι μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα για κάθε περίπτωση, ώστε να μην προκαλούνται παρενέργειες.
«Τα στοιχεία που δείχνουν το αν και κατά πόσο η προγεστερόνη επιδρά θετικά στον οργανισμό δεν είναι αδιαμφισβήτητα και εξακολουθούν να διίστανται» είπε η καθηγήτρια Downes και συνέχισε: «Το δύσκολο είναι να κατανοήσουμε αν η χορήγηση προγεστερόνης σε γυναίκες που έχουν ήδη μία αποβολή και δεν θέλουν να υποστούν ξανά κάτι τέτοιο είναι που σώζει την εγκυμοσύνη ή κάτι άλλο».

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ