Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ο αληθινός Φόρεστ Γκαμπ: Έτρεξε από την μια άκρη της Αφρικής στην...

Σαν να ήταν ο Φόρεστ Γκαμπ, άνδρας πήγε τρέχοντας...

Χάρης Σιανίδης: «Θέλω το team της ”Beautiful People PR” Events να την...

Ο Χάρης Σιανίδης είναι ο ιδρυτής και εμπνευστής της...

Προδοσία εκ των έσω για Αντζελίνα Τζολί

Προδομένη από το «αίμα της» φέρεται ότι νιώθει η...

Το σατανικό σχέδιο μητέρας, η οποία κατήγγειλε τον πρώην σύζυγό της για...

Με τη «βούλα» του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών απαλλάχτηκε από...

Καλοκαιρινά φεστιβάλ με λύρα και ξένους djs

Τα εικαστικά δρώμενα στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου αποτελούν εν μέσω οικονομικής κρίσης πόλο έλξης για ντόπιους αλλά και πολλούς τουρίστες

Χορός, μουσική, θεατρικά δρώμενα, πινελιές παράδοσης και ευκαιρία για ξεφάντωμα. Το συναρπαστικό παζλ των μεγάλων φεστιβάλ στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου δίνει ακόμη περισσότερο χρώμα και άρωμα στο φετινό καλοκαίρι, προσελκύοντας το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων τουριστών. Για τους φίλους όλων των ειδών μουσικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας, για τους λάτρεις της φύσης και της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης, τα φεστιβάλ που θα γίνουν σε αστικά κέντρα ή γραφικά χωριουδάκια, σε βουνό ή θάλασσα, καλύπτουν κάθε γούστο και… όρεξη, φυσώντας αεράκι ανανέωσης στις πόλεις και δίνοντας πνοή σε απομακρυσμένα -ακόμη και εγκαταλειμμένα- χωριά.

Αρωμα φολκλόρ

Οι διοργανώσεις στα νησιά του Ιονίου είναι ίσως οι πιο δημοφιλείς στο κοινό, αφού είναι γνωστές για την ενδιαφέρουσα ιστορία τους και τα πλούσια events που προσφέρουν. Το Διεθνές Φεστιβάλ Φολκλόρ της Λευκάδας, για παράδειγμα, είναι από τα παλαιότερα και η φήμη του έχει από δεκαετίες ταξιδέψει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης. Το ιστορικό φεστιβάλ ξεκίνησε το 1962 ως εκδήλωση που ανήκε στις Γιορτές Λόγου και Τέχνης, οι οποίες διοργανώνονται στη Χώρα του νησιού από το 1955. Ολα αυτά τα χρόνια, ο θεσμός προωθεί την ιδέα της ειρήνης, της φιλίας, της συναδέλφωσης αλλά και της αλληλεγγύης των λαών του κόσμου μέσα από τις λαϊκές μορφές τέχνης του χορού και της μουσικής. Μέσα από τη «γλώσσα» της φαντασίας και της δημιουργικότητας, οι λαοί του κόσμου (χορευτές, τραγουδιστές, μουσικοί) ανταλλάσσουν τα δημιουργήματα της πνευματικής και καλλιτεχνικής τους έκφρασης έτσι όπως αυτά σμιλεύτηκαν μέσα από τις αιωνόβιες παραδόσεις τους.

Συναντώνται την τελευταία εβδομάδα κάθε Αυγούστου (φέτος από τις 17 έως τις 24) στη Λευκάδα ξεκινώντας με τη μεγάλη παρέλαση της ειρήνης και της φιλίας, τη βραδινή τελετή έναρξης με την ολιγόλεπτη εμφάνιση όλων των συγκροτημάτων, τις σταδιακές εμφανίσεις τους κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και φτάνει στο αποκορύφωμά του με τη μεγαλειώδη τελετή λήξης, τις ανταλλαγές δώρων και τον τελικό χορό της ειρήνης από όλα μαζί τα συγκροτήματα.

Στην Κεφαλλονιά, μια άλλη «νεογέννητη» γιορτή προσελκύει τα πλήθη, παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το Saristra Festival ξεκίνησε το 2012, όταν μια παρέα ανέβηκε στο εγκαταλειμμένο ημιορεινό χωριό-φάντασμα των Παλιών Βλαχάτων κι επί τρεις ημέρες αναβίωσε το μέρος όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι πρόγονοί της, διοργανώνοντας ένα μουσικό φεστιβάλ με σημαντικά ονόματα της ελληνικής σκηνής. Επειτα από δύο πετυχημένες διοργανώσεις, το Saristra Festival θεωρείται ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα φεστιβάλ στην Ελλάδα. Χωροθετημένο στα ερείπια ενός πανέμορφου χωριού που εγκαταλείφθηκε το 1953, φέτος φιλοξενεί σε ένα φυσικό σκηνικό μοναδικής ομορφιάς -από τις 8 έως τις 10 Αυγούστου- σπουδαία ονόματα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής, όπως η επίτιμη καλεσμένη Eleanor Friedberger (Fiery Furnaces) από τη Νέα Υόρκη. Ταυτόχρονα θα γίνουν εκθέσεις φωτογραφίας, σεμινάρια κατασκευής «φραγκέτας» (του κεφαλλονίτικου δενδρόσπιτου-αποστάγματος της χωριάτικης DIY αρχιτεκτονικής) κ.ά., ενώ το 25% των εσόδων του μπαρ θα διατεθεί στους πληγέντες από τους πρόσφατους σεισμούς.

Ενα από τα διασημότερα φεστιβάλ είναι των Παξών, όπου κάθε χρόνο κορυφαίοι μουσικοί από ολόκληρο τον κόσμο συγκεντρώνονται στο μαγικό νησί προκειμένου να παίξουν μουσική μαζί και να απολαύσουν για λίγο τη ζωή στα μικρά παραθαλάσσια χωριά. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν τη μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς οι πρόβες είναι ανοιχτές στο κοινό ακόμη και πριν από τις βραδινές συναυλίες τους. Το χωριό-λιμάνι του Λογγού, περιτριγυρισμένο από πλατώματα με ελαιώνες, αρχαία λιθόστρωτα μονοπάτια και κρυστάλλινα νερά, θα αποτελέσει την καρδιά του φεστιβάλ, αφού οι περισσότερες συναυλίες θα διεξαχθούν στο Παλιό Σχολείο του Λογγού.

Οι εκδηλώσεις

Φέτος οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 29 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, στην Κέρκυρα πηγαίνει τον Αύγουστο το Barrakud Festival! Το φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής Barrakud ταξιδεύει σε διάφορους προορισμούς της Ευρώπης και περιλαμβάνει πάρτι από το πρωί έως το βράδυ σε παραλίες και κλαμπ και συγκεντρώνει ορισμένους από τους διασημότερους καλλιτέχνες της dance σκηνής.

Εως τώρα πραγματοποιούταν στο νησί Pag της Κροατίας, ενώ φέτος έρχεται για πρώτη φορά στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, από τις 14 έως τις 21 Αυγούστου.

Κατά τη διάρκεια των οκτώ ημερών που θα διαρκέσει θα φιλοξενήσει ξένους και εγχώριους καλλιτέχνες, όπως Benoit & Sergio, Ben Ufo, Nina Kraviz, Jackmaster, Francesco Tristano και πολλούς άλλους οι οποίοι αναμένεται να ξεσηκώσουν το κοινό με την χορευτική μουσική που θα ξεπηδά από κάθε γωνιά του φεστιβάλ.

Καλλιτεχνικές στάσεις με φόντο το Αιγαίο πέλαγος

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ Φεστιβάλ Μουσικής & Graffiti Beach Street Festival συνεχίζει δυναμικά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη Λέσβο. Φέτος θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως τις 3 Αυγούστου στο ιστορικό Κάστρο της Μυτιλήνης και η συμμετοχή των καλλιτεχνών θα ξεπερνά τα 50 μουσικά ονόματα και τους 100 graffiti artists από ολόκληρη την Ευρώπη και την Τουρκία. Με κύρια πηγή έμπνευσης τις τοιχογραφίες του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (τιμώντας τα 80 χρόνια από τον θάνατό του), η ομάδα του Beach Street Festival φιλοδοξεί ακόμη μια χρονιά να παντρέψει το ελληνικό καλοκαίρι με τις σύγχρονες αστικές τέχνες, την παράδοση και τη μουσική πλαισιωμένες με ήχους και χρώματα από όλο τον πλανήτη. Σκοπός του graffiti τμήματος είναι να δημιουργηθεί μια διαδρομή σε όλο το μήκος της πόλης με τοιχογραφίες, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, από το αρχαίο λιμάνι της Μυτιλήνης, με τελικό προορισμό το μουσείο του Θεόφιλου. Η διαδρομή αυτή θα συμβολίζει τη σύνδεση και τη μετάβαση από τις λαϊκές τοιχογραφίες του Θεόφιλου στις μοντέρνες τοιχογραφίες με την τεχνική του graffiti. Στο μεταξύ, δυναμικά επιστρέφει το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων προκειμένου να γιορτάσει πανηγυρικά τη διπλή επέτειο των δέκα χρόνων του που συμπληρώνονται φέτος, αλλά και των 150 χρόνων του θεάτρου Απόλλων, που το φιλοξενεί από την πρώτη στιγμή. Με σύνθημα τη φράση «Ο βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρά» του Ιπποκράτη (460 π.Χ. – 377 π.Χ.), το φεστιβάλ, που αποτελεί πλέον θεσμό με διεθνή εμβέλεια, ταξιδεύει στον χρόνο, θυμάται όλους τους καλλιτέχνες διεθνούς φήμης που το έχουν τιμήσει, όπως οι Λεωνίδας Καβάκος, Nobuko Imai, Michaela Martin, Frans Helmerson, Radovan Vlatkovic και άλλοι και παρουσιάζει ένα πρόγραμμα πλούσιο και πολυσυλλεκτικό, από τις 9 έως τις 17 Αυγούστου.

Κρητικοί μεζέδες και heavy metal!

ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ στην Κρήτη είναι γεμάτο φεστιβάλ και πανηγύρια που κάνουν το νησί ακόμη πιο θελκτικό στους τουρίστες. Γιορτές, μουσική, χορός και διάφορα δρώμενα, δίνουν άλλον αέρα στις πόλεις και στα μικρά γραφικά χωριά. Στο Ηράκλειο, από τις 26 έως και τις 29 Ιουλίου, στο πάρκο Γεωργιάδη λαμβάνει χώρα το «Εν Οίκω». Είναι μια φεστιβαλική γιορτή ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ίσως το σημαντικότερο θερινό δρώμενο στην πόλη.

Το πάρκο Γεωργιάδη γεμίζει με σκηνές, γίνονται σεμινάρια και προβολές, πραγματοποιούνται ομιλίες και ανοιχτές συζητήσεις γύρω από την οικολογία και την εναλλακτική προσέγγιση της ζωής. Επίσης, το πάρκο γεμίζει με χειροτέχνες, πάγκους με φυσικά προϊόντα και καλλυντικά, ενώ καθημερινά θα γίνει κάποια αυτοσχέδια γιορτή με μουσική, καλό κρασί και παραδοσιακούς μεζέδες. Ανατολικότερα, στη Σητεία πραγματοποιείται φέτος για δεύτερη χρονιά το Μεσογειακό Ραδιοφωνικό Φεστιβάλ Σητείας.

Από τις 25 έως τις 27 Ιουλίου η όμορφη πόλη γεμίζει με χρώματα. Αυτοσχέδιες συναυλίες, παραστάσεις και πάσης φύσεως καλλιτεχνικές εκδηλώσεις σε 24ωρη βάση με καλλιτέχνες από τη Σητεία, την Κρήτη και τη Μεσόγειο γενικότερα. Ταυτόχρονα θα υπάρχει και έκθεση με χειροτεχνήματα και τοπικά προϊόντα.

Στα Χανιά, το Chania Rock Festival 2014 πραγματοποιείται τον Αύγουστο στο San Salvatore Venetian Fort, στο Παλιό Λιμάνι Χανίων. Από τις 7 Αυγούστου κι επί τρεις ημέρες η πόλη γεμίζει μουσική με σχήματα-έκπληξη για το μεγαλύτερο φεστιβάλ της νότιας Ευρώπης. Οι «μεγάλοι» του γερμανικού thrash «Destruction» αποτελούν την τελευταία προσθήκη στο φετινό Chania Rock Festival, ενώ έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή του πρώην τραγουδιστή των Iron Maiden, Blaze Bayley, καθώς και των Γιάννη Αγγελάκα, Ψαραντώνη και Villagers Of Ioannina City.

Εύα Παπαδάτου 

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...