Ακέραιος σκελετός αλόγου (6ου π.Χ αιώνα) βρέθηκε σε νεκρόπολη της Χίου

Μεγάλης σημασίας για τη Χίο αλλά και για την Ελλάδα είναι η αναπάντεχη ανακάλυψη τμήματος αρχαϊκής νεκρόπολης του 7ου και 6ου π.Χ αιώνα, που έφερε στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων.

Μεγάλης σημασίας για τη Χίο αλλά και για την Ελλάδα είναι η αναπάντεχη ανακάλυψη τμήματος αρχαϊκής νεκρόπολης του 7ου και 6ου π.Χ αιώνα, που έφερε στο φως η σκαπάνη των αρχαιολόγων. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά και ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο σκελετός αλόγου που βρέθηκε ακέραιος και καταδεικνύει τη σημαντική θέση που κατείχαν τα συμπαθή ζώα στην καθημερινότητα των ανθρώπων της εποχής εκείνης.
Πρόκειται για την πρώτη ταφή ίππου που έρχεται στο φως στην περιοχή του βορειοανατολικού Αιγαίου. Το άλογο, που ήταν τοποθετημένο σε στάση ανάπαυσης, στερεώθηκε και μεταφέρθηκε ολόκληρο στα εργαστήρια συντήρησης του Αρχαιολογικού Μουσείου Χίου. Οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν ύστερα από δοκιμαστική έρευνα σε οικόπεδο στη θέση «Ψωμί» αποκάλυψαν ακόμη διάφορες ταφές, οι οποίες βρέθηκαν σε επάλληλα στρώματα, τοποθετημένες σε βότσαλα θάλασσας.
Πρόκειται για ταφές σε μεγάλους πήλινους πίθους, το στόμιο των οποίων σφράγιζε πλακοειδής λίθος. Οι πίθοι είναι ακόσμητοι ή φέρουν γεωμετρική εγχάρακτη διακόσμηση σε οριζόντιες ζώνες στο σώμα και πλαστικές μαστοειδείς αποφύσεις, ενώ οι νεκροί είναι τοποθετημένοι σε στρώση από βότσαλα θάλασσας, σε συνεσταλμένη στάση.
Βρέθηκαν επίσης ακόσμητες πήλινες σαρκοφάγοι τύπου Κλαζομενών και εγχυτρισμοί νηπίων, καθώς και μια λίθινη σαρκοφάγος, ωστόσο την πολυπληθέστερη κατηγορία αποτελούν οι ελεύθερες ταφές νεκρών σε ύπτια εκτεταμένη στάση. Η συγκεκριμένη περίπτωση ανασκαφής, που αποτελεί την πρωιμότερη οργανωμένη νεκρόπολη που έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα στη σύγχρονη πόλη της Χίου, παρέχει πολύτιμες μαρτυρίες για την ιστορική τοπογραφία της αρχαίας πόλης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ