Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ο Τσακαλώτος ξεπέρασε τη… Γιόχανσον και παρομοίωσε τη Μαρία Καρυστιανού με...

Αφησε τη Σκάρλετ Γιόχανσον και «έπιασε» την Τζούλια Ρόμπερτς...

Ευρυδίκη: Μοιράζεται ακόμα ένα τραγούδι από το πρόσφατο άλμπουμ της

Μετά το «Αερικό», η Ευρυδίκη μοιράζεται με τους fans...

Πατρόν Τεχνητής Νοημοσύνης

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και... στη μόδα! Για πρώτη φορά...

«Σασμός»: H Μαρίνα με τη γιαγιά Ειρήνη συμφιλιώνονται

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Θοδώρα...

Στα… μαλακά για την υπόθεση της Μανωλάδας

Ενταση μετά την απόφαση στη δίκη για τους πυροβολισμούς εναντίον εργατών στα χωράφια της φράουλας

Ελεύθεροι αφέθηκαν χθες οι τέσσερις κατηγορούμενοι της υπόθεσης με τις «ματωμένες φράουλες» της Μανωλάδας τον Απρίλιο του 2013, μετά την αθώωση δύο εξ αυτών και την καταδίκη των άλλων δύο σε εξαγοράσιμες ποινές από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας. Στο άκουσμα της απόφασης δεκάδες αλλοδαποί που βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα, αλλά και εκατοντάδες άλλοι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο -φανερά οργισμένοι- άρχισαν να φωνάζουν «Ντροπή και αίσχος», ενώ μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και συλλόγων στήριξης των μεταναστών εργατών προχώρησαν σε κατάληψη του οδοστρώματος της οδού Γούναρη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης για πυροβολισμό εναντίον των αλλοδαπών εργατών και τους τραυματισμούς 28 από αυτούς ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου. Οι κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι ήταν εμπορία ανθρώπων (trafficking) και απόπειρα βαριών σκοπούμενων σωματικών βλαβών (κατηγορία που αντικατέστησε την απόπειρα ανθρωποκτονίας, ύστερα από έφεση των κατηγορουμένων στο διάστημα της προφυλάκισης τους).

Τελικά, ενώ η εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή όλων των κατηγορουμένων, το δικαστήριο αποφάσισε να απαλλάξει και τους τέσσερις από τη βασική κατηγορία, που ήταν η εμπορία ανθρώπων. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης εμπορίας φράουλας Νίκος Βαγγελάτος και ένας από τους επιστάτες του, ο Κώστας Χαλούλος, αθωώθηκαν και για την επίθεση με τις καραμπίνες. Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι επιστάτες κρίθηκαν ένοχοι. Ειδικότερα, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Γεώργιο Χαλούλο για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και τον Γεώργιο Αποστολόπουλο για απλή συνέργεια σε επικίνδυνες σωματικές βλάβες διά παραλείψεως. Στον Γιώργο Χαλούλο επιβλήθηκε εξαγοράσιμη ποινή 10 ετών, ενώ ποινή φυλάκισης οκτώ ετών και επτά μηνών -επίσης εξαγοράσιμη- επέβαλε το δικαστήριο στον κατηγορούμενο Θεόδωρο Αποστολόπουλο.

«Καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει τώρα στη Μανωλάδα. Ντροπή η απόφαση του δικαστηρίου…», δήλωσε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Μωυσής Καραμπεΐδης εν μέσω έντασης και αποδοκιμασιών.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη (7-0), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για την υποβολή έφεσης.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε και βίντεο με την άγρια συμπλοκή πέρσι τον Απρίλιο

Κατά τη διάρκεια εκδίκασης της υπόθεσης είχε παρουσιαστεί ένα βίντεο που αποτύπωνε καρέ καρέ τα 12,50 λεπτά της αιματηρής συμπλοκής που εκτυλίχθηκε τον Απρίλιο του 2013 και είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό 28 εργαζομένων στα χωράφια του Βαγγελάτου.

Στα πρώτα λεπτά εμφανίζεται πλήθος μεταναστών -που, σύμφωνα με την υπεράσπιση, είναι εργαζόμενοι στα χωράφια της Μανωλάδας- να προχωρούν σε αγροτικό δρόμο και ορισμένοι εξ αυτών να κρατούν ξύλα στα χέρια τους. Στα δυόμισι λεπτά του βίντεο επικρατεί αναστάτωση και ακούγονται φωνές χωρίς να φαίνεται ξεκάθαρα τι έχει συμβεί. Σε 03′.03” ακούγεται ξεκάθαρα ένας πυροβολισμός. Από το σημείο αυτό έως και το 03′.12” ακούγονται καθαρά τέσσερις τουλάχιστον πυροβολισμοί, ενώ οι σκηνές που εκτυλίσσονται στη συνέχεια είναι σοκαριστικές: επικρατεί ο απόλυτος πανικός και κραυγές ακούγονται από παντού. Η κάμερα εν συνεχεία στρέφεται ψηλά και έπειτα από λίγη ώρα εμφανίζεται αιμόφυρτος και πεσμένος στο χώμα ένας μετανάστης (04′.06”).

Το πρόσωπο του μετανάστη είναι καλυμμένο με αίμα, ενώ στο βίντεο διακρίνεται να φέρει τραύματα και στο δεξί του χέρι. Γύρω του έχουν συγκεντρωθεί άλλοι μετανάστες, οι οποίοι ουρλιάζουν και ορισμένοι εξ αυτών αρχίζουν να τρέχουν.

Γιούλη Σταρίδα 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....